Și dacă lumea se va schimba radical odată cu acest coronavirus, rolul tău care va fi?

Uneori am senzația că trăim un reality show la nivel mondial, al cărui scenarist devine din ce în ce mai sadic, pe zi ce trece. Alteori, am senzația că Planeta însăși a scris acest scenariu ca să ne facă să ne dăm seama că viața noastră poate fi și altfel, că nevoile noastre sunt, de fapt, foarte simple și că ne complicăm viața inutil, într-un consumism absurd, care distruge mediul în care trăim.

Am deseori discuții filozofice cu Vlad, partenerul meu de viață (matematician de meserie, specialist în astrodinamică) și când ardea Australia ne pusesem întrebarea:”Oare Planeta are nevoie de oameni?”. Vlad zicea că, din moment ce a permis evoluția noastră, cu siguranță are nevoie de noi. "Pentru ce?" Răspunsul lui a fost scurt:”Ca să o apere de singurul lucru de care nu se poate apăra singură. De asteroizi!’’

O să râdeți, însă răspunsul lui m-a liniștit brusc. Ok, deci suntem niște ființe utile, avem rolul nostru pe această planetă, la fel ca toate ființele. Asta îți schimbă total percepția asupra lumii din jur. Nu doar că începe să nu te mai intereseze ce culoare, religie și naționalitate au umanoizii din jurul tău, ci începi să te uiți deja la animale, la păsări, la gâze ca la niște egali. Fiecare are rolul său.

Dar rolul meu, oare care este? Ce pot eu să fac ca să fiu utilă umanității, presupunând că viața noastră se va schimba radical odată cu acest virus?

Haideți să ne imaginăm împreună, mai departe, scenariul scris de către Planeta Pâmânt. Să presupunem că virusul va rămâne alaturi de noi, ca un fel de Polițist Planetar, cel puțin 2 ani.

În acești 2 ani va trebui să ne protejăm în permanență, ceea ce presupune că nu vom mai putea să lucrăm în echipă, vom putea doar să lucrăm de acasă online sau în echipă cu membrii familiilor noastre, deci toată industria se va duce în cap. Odată cu ea, zeci de milioane de produse despre care vom realiza că, de fapt, erau inutile pentru supraviețuirea speciei noastre. Sincer, ce nevoie avem de Coca-Cola, chipsuri, cremă anti-rid sau poșete de zeci de mii de euro ca să supravietuim? N-avem!

De ce avem însă nevoie? În primul rând, de tehnologie. Din ce în ce mai sofisticată. De diverse softuri care să ne permită să lucrăm de acasă și de roboți care să preia munca cu publicul în spitale, în magazine și pe unde mai e nevoie. De sateliți, ca să putem comunica, de rachete pregătite să ne ducă pe altă planetă la nevoie. De armată care să ne protejeze de haosul social care s-ar putea isca.

Evident, de medicină, de la cercetători, până la infirmieri. De specialiști care să lupte cu virusul și cu alte boli pe care le aveam oricum.

Ce vor face cei care nu vor lucra în domeniul tehnologiei sau al medicinei?

Totuși, ce mâncăm? Cu ce ne îmbrăcăm, din ce supraviețuim, pentru că statele nu ne vor mai putea subvenționa atâta timp, din moment ce companiile mari vor închide porțile și sistemul bancar va intra în colaps?

Cred că a venit momentul, pentru fiecare dintre noi, să ne uităm bine în oglindă si să ne ascultăm instinctul de supraviețuire. De 5 ani trâmbițez asta: “Ascultă-ți instinctul, lasă naibii gura lumii, fă ce te-ai născut tu să faci pentru că nimeni pe lumea asta nu se naște inutil. Toți avem un rol!”

Ce poți să faci, presupunând că interacțiunea cu alți oameni decât membrii familiei tale este total interzisă și deplasările sunt limitate?

- Știi să țeși, sa tricotezi sau să coși haine, lenjerii de corp, lenjerii de pat etc.?

- Știi să faci educație? Ești bun profesor pentru copii sau formator in diverse meserii pentru adulți? Poți să faci asta online?

- Știi să vinzi, să negociezi, să conectezi între ei micii producători, să construiești o platformă unde ei să facă schimb de produse, presupunând că nu mai au bani?

- Știi limbi străine, ca să îi ajuți pe oameni să comunice între ei?

- Ești bun psiholog, să îi poți ajuta pe cei care se adaptează mai greu?

- Știi remedii naturale pentru afecțiuni ușoare? Cunoști plantele și utilitatea lor?

- Te pricepi la tâmplărit? La reparat diverse obiecte care se vor strica pe parcurs?

- Ești artist? Ne poți încânta cu arta ta și să ne faci să râdem și să ne bucurăm de viață?

- Poți să întreții o grădină de legume împreună cu familia ta și să produci mâncare?

- Poți să produci grâne sau să administrezi o moară?

- Poți să crești animale? Te pricepi la stupărit? Ai vrea să înveți?

- Poți să întreții o livadă cu fructe? Știi să produci alcool dezinfectant din fructe?

- Știi să pescuiești sau să vânezi?

- Știi să produci săpun sau detergent?

Haideți să facem acest exercițiu de imaginație și, dacă vom ieși din izolare peste 20-30 de zile, să nu îl uităm. Poate motivul pentru care stăm acum izolați în propriile locuințe, alături de familii, este creat special să ne ajute să ne regândim viețile. Să găsim acele lucruri care ne fac să ne simțim cu adevărat utili și fericiți.

Am făcut acest exercițiu de imaginație. Mi-ar plăcea să am o fermă mică, deși știu câtă muncă presupune. Măcar o grădină de legume pe care să le dau la schimb pentru alte produse și niște găini ouătoare. Aș avea un website unde aș posta zilnic producția pe care o pot oferi în schimb cu alte produse pe care noi nu am putea să le facem și de care am avea nevoie. Și aș mai face ceva: aș face conexiuni între producătorii mici, ca să facă schimb de produse între ei. Cam ce facem acum, pe Mamprenoare, însă un fel de bursă bazată pe troc.

Chiar dacă acest virus ne sperie în acest moment, e bine să ne menținem optimiști și să ne gândim mereu la soluții chiar și în cele mai negre scenarii. Altă cale nu există decât supraviețuirea, adaptarea la noile condiții și evoluția noastră ca specie. Nu uitați, planeta are nevoie de noi. Altfel nu ar fi permis evoluția noastră.

Sănătate tuturor!

#StațiAcasă

Alina Bota

Fondator Mamprenoare

Devino MAMPRENOARE

Vino într-o comunitate dinamică de femei antreprenor

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE