Afacerile clujencelor: Alina Tămaș, Ideal Contab

Potrivit ultimului studiu KeysFin, „Antreprenoriatul feminin, un deceniu de provocari. Era 4.0“, peste 500.000 de femei sunt implicate in prezent in afaceri, in calitate de actionari in companii active pe piata din Romania. In Cluj-Napoca exista in acest moment aproximativ 27.000 de afaceri cu actionariat feminin, insa majoritatea afacerilor fac parte din categoria microintreprinderilor.

In contextul actual al pandemiei si avand in vedere perspectiva unei crize economice mondiale generata de pandemie, ne-am propus sa cunoastem cat mai multe femei antreprenor din Cluj-Napoca si sa incurajam astfel clujenii sa sustina afacerile femeilor din comunitate.

Cum va numiti, ce afacere aveti si unde va gasim?

Sunt Alina Tămaș, din Cluj-Napoca, expert contabil și fondator al societații Ideal Contab, activez în domeniul financiar contabil.

Spuneti-ne 5 cuvinte care va reprezinta.

Cred că determinarea mă reprezintă cel mai bine, sunt o persoană ordonată, dedicată, sensibilă și adeptă a regulilor precise.

Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Este un vis mai vechi sau a aparut ca o oportunitate? 

M-am trezit la o răscruce în viața mea și a trebuit să aleg între a avea în continuare statutul de angajat, sau de a începe o afacere menită să-mi asigure independența. O adevărată provocare a fost însă să fac parte din organismul profesional CECCAR, eu venind oarecum dintr-un domeniu adiacent contabilității și anume marketing. Am întâlnit însă în drumul meu persoane de referință care au avut încredere in potențialul meu și astfel mi-au dat și mie mai multă încredere în capacitatea mea de a schimba domeniul.

Cum a fost debutul in antreprenoriat? Cine v-a sustinut la inceput de drum?

Am început timid, am studiat mult, am fost uneori bulversată, m-am întrebat în sinea mea dacă acesta e domeniul în care pot excela cel mai bine, dar mi-am dorit cu toată ființa mea să reușesc. Am fost susținută de familie, a fost greu, noi având trei copii și imi amintesc că erau perioade lungi în care ajungeam acasă și studiam în continuare, fără a avea posibilitatea să mă dedic familiei mele.

Cum a evoluat afacerea de-a lungul timpului? Ce v-a ajutat cel mai mult sa cresteti?

M-am axat inițial pe firme aflate la început de drum și am crescut împreună. Am avut încredere că voi reuși, am primit recomandări bune din partea clienților, reușind astfel să mă dezvolt.

Faceti parte din organizatii profesionale, grupuri de sustinere? Cum v-au sprijinit acestea cresterea afacerii?

Sunt membru CECCAR și fac parte din diverse grupuri de profil care mi-au acordat sprijin ori de câte ori a fost necesar. Cat de implicata sunteti in afacerea dvs? Cate ore pe zi munciti? Aveti o echipa alaturi sau sunteti singura?

Am muncit pe brânci la început, câte 12-13 ore/zi, însă devenisem ineficientă, astfel încât am considerat că este momentul să fac angajez pe cineva, fapt care a generat schimbarea dinamicii companiei.

Cum reusiti sa imbinati viata de antreprenor cu cea de familie?

Dacă m-ați fi întrebat asta anul trecut, aș fi zis că mă descurc destul de prost în a le îmbina cu succes, eu considerând multă vreme că voi avea timp să mă dedic familiei după ce voi crește business-ul, portofoliul de clienți va fi stabil, etc. Cred însă că în prezent reușesc să mă dedic și familiei .

Ce inseamna succesul pentru dvs? Cum va vedeti afacerea peste 10 ani? Dar peste 20?

 Succesul pentru mine, este atunci când sunt în armonie cu mine însumi, cu familia mea, cu ceea ce fac zi de zi. Îmi vad afacerea prosperând, atât peste 10 ani, cât și peste 20.

Cui va adresati cu produsele si serviciile dvs? Va adresati exclusiv clujenilor sau piata dvs este nationala/internationala? 

Ne desfãșurãm activitatea în special în Cluj-Napoca, însã ne putem oferi serviciile și în restul judeƫului Cluj, precum și în zonele apropiate.

Credeti ca v-a ajutat faptul ca afacerea dvs este in Cluj-Napoca? Cum v-a ajutat asta? 

Cu siguranță da, deoarece avem un oraș aflat în plină expansiune, cu potențial, în care oamenii vin cu o acerbă dorință de a-și deschide afaceri prospere.

Va ajuta in afaceri faptul ca sunteti femeie sau simtiti ca este un handicap? 

Cred că atât femeile, cât și barbații au roluri complementare în societate.

Care credeti ca sunt motivele pentru care majoritatea afacerilor femeilor romance sunt microintreprinderi?

Personal, consider că încă este greu să depășim anumite mentalități și stereotipuri, să păstrăm un echilibru între a construi business-uri grandioase și a avea familii funcționale.

Cum v-a afectat pandemia? Ce ati invatat in aceasta perioada?

 A avut un impact puternic asupra mea. Am realizat că nu suntem invincibili, dar că trebuie să rămânem echilibrați. Am devenit mai conștientă de resursele pe care le oferă familia, că sunt și eu o resursă la rândul meu pentru ei.

Ce mesaj aveti pentru femeile de afaceri din Cluj-Napoca?

Să prețuiască drumul, nu doar destinația.

Devino MAMPRENOARE

Vino într-o comunitate dinamică de femei antreprenor

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE