Afacerile clujencelor: Oltean Lia-Ecaterina, Cabinet individual de psihologie

Potrivit ultimului studiu KeysFin, „Antreprenoriatul feminin, un deceniu de provocari. Era 4.0“, peste 500.000 de femei sunt implicate in prezent in afaceri, in calitate de actionari in companii active pe piata din Romania. In Cluj-Napoca exista in acest moment aproximativ 27.000 de afaceri cu actionariat feminin, insa majoritatea afacerilor fac parte din categoria microintreprinderilor.

In contextul actual al pandemiei si avand in vedere perspectiva unei crize economice mondiale generata de pandemie, ne-am propus sa cunoastem cat mai multe femei antreprenor din Cluj-Napoca si sa incurajam astfel clujenii sa sustina afacerile femeilor din comunitate.

Cum va numiti, ce afacere aveti si unde va gasim?

Sunt psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental și îmi desfășor activitatea în cabinetul individual care, de altfel, îmi poartă numele: Oltean Lia-Ecaterina, cabinet individual de psihologie. Acesta este situat în zona centrală a orașului Cluj-Napoca (str. Moților, nr. 20) și s-a transformat dintr-un simplu birou într-un spațiu de dezvoltare atât a persoanelor cu care lucrez, cât și a mea.

E un loc care îmi este tare drag și care, pe timp de pandemie când majoritatea activităților s-au mutat online, mi-a lipsit tare mult. De aceea, sunt în curs de pregătire a unui astfel de spațiu și online, cât de curând!

Spuneti-ne 5 cuvinte care va reprezinta.

O lingură zdravănă de entuziasm și una de ambiție, peste care se adaugă bunătate și autenticitate după gust și se amestecă bine, bine. La final, se asezonează cu puțin umor.

Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Este un vis mai vechi sau a aparut ca o oportunitate? 

Mi-am dorit să fiu psiholog încă de când eram în școala generală când, desigur, nu știam prea bine ce înseamnă asta. Ghidată de acest vis, am făcut o serie de alegeri care au pregătit terenul pentru mai târziu, în ciuda faptului că în mod constant aceste alegeri au reprezentat dezamăgiri pentru cei din jur care, la vremea aceea, nu credeau în acest vis.

Deschiderea unui cabinet de psihologie nu a fost un scop în sine, ci a venit mai degrabă o soluție la o problemă: visul meu avea un fond, dar n-avea o formă. Așa că, în 2013, am deschis cabinetul și am început să cresc odată cu el. De atunci și până acum, gândul care a rămas cu mine este că destinația este importantă, dar drumul către ea contează infint mai mult.

Cum a fost debutul in antreprenoriat? Cine v-a sustinut la inceput de drum?

Deschiderea cabinetului a fost o provocare: aveam 23 de ani, mult entuziasm și cunoștințe teoretice, dar puțină încredere din partea comunității. E destul de dificil să inspiri încredere totală prin prisma competenței și experienței profesionale când ești la început de drum. Această neîncredere s-a reflectat în câștiguri insuficiente. La momentul respectiv, acestea nu acopereau nici cheltuielile cu cabinetul în sine, darămite să-mi asigure traiul de zi cu zi. Pentru a putea susține proiectul, m-am angajat și am continuat să investesc atât în mine, cât și în cabinet, fără a avea însă siguranța că lucrurile vor merge vreodată în direcția dorită.

Cum a evoluat afacerea de-a lungul timpului? Ce v-a ajutat cel mai mult sa cresteti?

Ați plantat vreodată o floare? Dacă da, probabil că ați pregătit ghiveciul și pământul, v-ați asigurat că aveți semințele potrivite, după care le-ați plantat în speranța că ele vor germina. Nu aveți niciodată certitudinea că planta va crește și va face flori, iar dacă s-a întâmplat să fie așa, conștienți de oportunitate, nu ați încetat să aveți grijă de ea: ați continuat să o udați, să îi asigurați temperatura și lumina potrivită, din nou, fără a avea vreo siguranță cum că o să-i meargă bine. Atunci când ați observat că nu îi merge bine, ați căutat alte soluții, cum ar fi să o mutați într-un ghiveci mai mare. Grija pe care i-o purtați nu se termină niciodată. Cred că afacerile evoluează similar, prin prisma experienței mele de până acum. Dacă primii 2 ani de la deschiderea cabinetului au fost un pariu, ulterior investițiile și sacrificiile făcute au început încet să dea roade.

În 2015, m-am bucurat să pot renunța la locul de muncă pentru a continua doar cu cabinetul, reușind să mă susțin din acesta. Investițiile și munca nu au încetat însă nici atunci, adesea în absența unei recompense imediate, alta decât faptul că reușisem să câștig încrederea comunității și să lucrez, așa cum îmi dorisem, cu oamenii.

În anul 2017, deși ajunsesem să fiu mulțumită de evoluția profesională de până atunci, îmi doream să pot crește și mai mult așa că am decis să urmez un program doctoral. Acest lucru s-a dovedit a fi o decizie foarte bună, pentru că m-a ajutat să mă maturizez și mai mult din punct de vedere profesional. Așa cum spuneam însă, investițiile și munca au fost și rămân o constantă. De aceea, cred că în tot procesul acesta ceea ce m-a ajutat cel mai mult să cresc a fost ambiția și faptul că mi-am dorit să pot da formă visului meu, fără a mă axa neapărat pe destinație.

Faceti parte din organizatii profesionale, grupuri de sustinere? Cum v-au sprijinit acestea cresterea afacerii?

Profesia de psiholog poate fi una singuratică, dacă-i permitem să fie așa, dar din punctul meu de vedere apartenența la grupuri profesionale și crearea unor parteneriate bazate pe încredere și competență este foarte importantă. De aceea, fac parte din mai multe organizații și asociații profesionale din țara noastră. Nu în ultimul rând, mă bucur să am un partener care face parte la rândul său din aceeași comunitate profesională și care, pe parcursul ultimilor ani, a fost principalul meu sprijin.

Cat de implicata sunteti in afacerea dvs? Cate ore pe zi munciti? Aveti o echipa alaturi sau sunteti singura?

Cum spuneam, cred că munca și investițiile nu sunt gata atunci când am pus semințele în pâmânt, nici când ele au germinat, nici măcar atunci când planta crește și înflorește. Ele rămân o constantă, altfel planta se ofilește și, în cele din urmă, moare. De aceea, lucrez în continuare pentru a crește și menține acest vis, fiind implicată în proiectul cabinetului. Munca mea propriu-zisă presupune nu doar ședințele cu clienții, ci ia și forma unei pregătiri constante, inclusiv în plan academic. Așadar, îmi este destul de dificil să fac o estimare a numărului de ore alocate exclusiv cabinetului.

Momentan lucrez singură în cabinet, chiar dacă de-a lungul timpului am avut mai multe colaborări cu diverși specialiști, din domeniul sănătății mintale, dar și din domenii conexe. Pe viitor, însă previzionez creșterea acestui proiect și mai mult.

Cum reusiti sa imbinati viata de antreprenor cu cea de familie?

Am avut norocul să mă înconjor de oameni care s-au dat bătuți văzându-mi ambiția și au ales să mă înțeleagă și să mă sprijine în deciziile luate. Atât familia, cât și partenerul meu, înțeleg dedicarea față de profesie și îmi oferă suport constant. Chiar dacă am trasat anumite limite în ceea ce privește viața profesională și cea personală, din fericire, pot spune că ambele îmi oferă satisfacție fără a deveni copleșitoare.

Ce inseamna succesul pentru dvs? Cum va vedeti afacerea peste 10 ani? Dar peste 20? 

Din punctul meu de vedere, succesul înseamnă să reușesc să fiu aliniată cu propriile-mi valori. Dacă reușesc să fac asta, nu doar azi, ci și mâine sau peste 20 de ani, înseamnă că merg în direcția dorită.

Cui va adresati cu produsele si serviciile dvs? Va adresati exclusiv clujenilor sau piata dvs este nationala/internationala? 

În cadrul cabinetului, ofer servicii de evaluare și psihodiagnostic, dezvoltare personală și optimizare, precum și psihoterapie cognitiv-comportamentală. Aceste servicii sunt oferite atât în format individual, cât și cuplurilor sau familiilor, respectiv în grup. Mă adresez persoanelor care se confruntă cu diverse probleme de viață, au dificultăți emoționale sau de luare a unor decizii, precum și persoane care au nevoie de puțin ghidaj în atingerea obiectivelor personale. Lucrez cu diferite categorii de vârstă, inclusiv copii și adolescenți, însă principalii mei clienți sunt adulții. Chiar dacă proiectul a început în Cluj-Napoca, în timp am început să lucrez și cu clienți aflați în alte orașe din țară sau din afara acesteia.

Credeti ca v-a ajutat faptul ca afacerea dvs este in Cluj-Napoca? Cum v-a ajutat asta? 

Faptul că am deschis cabinetul în Cluj-Napoca a fost un atu important, dat fiind faptul că orașul este un pol de dezvoltare în țara noastră și este format dintr-o comunitate deschisă în ceea ce privește serviciile psihologice. Cum am menționat anterior, la început a fost dificil să câștig încrederea acestei comunități, chiar și fiind în orașul natal, așa că îmi imaginez că ar fi fost și mai greu dacă aș fi făcut acest pas în altă parte. Cu toate astea, consider că în România există și alte piețe cu potențial, acolo unde astfel de servicii încă nu au fost atât de mult popularizate.

Va ajuta in afaceri faptul ca sunteti femeie sau simtiti ca este un handicap? 

Trebuie să recunosc că nu am reflectat asupra acestui aspect și că, uitându-mă în urmă, nu îmi amintesc să fie momente în care să fi privit lucrurile prin prisma identității mele ca femeie.

Care credeti ca sunt motivele pentru care majoritatea afacerilor femeilor romance sunt microintreprinderi?

Chiar dacă rolul femeilor în societate a început să capete recunoaștere tot mai mult în ultimele decenii, există în continuare diferențe între rolul prescris social al acestora și cel al bărbaților, deși aceste diferențe încep să se estompeze tot mai mult. Cred că, privind lucrurile prin prisma acestor roluri prescrise social, putem găsi o posibilă explicație pentru aceste diferențe care se manifestă inclusiv la nivel profesional.

Cum v-a afectat pandemia? Ce ati invatat in aceasta perioada? 

În contextul pandemic, ceea ce s-a schimbat în privința serviciilor psihologice a fost mai degrabă formatul în care acestea sunt livrate, majoritatea activităților mutându-se online, decât cererea. Așadar, a fost nevoie să găsesc modalități inedite prin care să desfășor în continuare activitățile și să încep să lucrez la dezvoltarea unui spațiu online al comunității pe care am format-o în jurul meu și al partenerului. Această perioadă a fost una în care mi-am reamintit că lucrurile sunt incerte, mereu, și că e în regulă să fie așa, iar asta nu înseamnă decât că putem continua să ne dezvoltăm și altfel decât am făcut-o până acum.

Ce mesaj aveti pentru femeile de afaceri din Cluj-Napoca?

Mesajul meu este ca înainte de a porni pe un drum să vă întrebați dacă sunteți gata să o luați într-acolo, neștiind dacă veți ajunge la destinație și având lângă voi propriile gânduri și temeri. Dacă răspunsul este da, luați-o într-acolo chiar acum. Dacă răspunsul este încă nu, nu chiar, găsiți-vă un astfel de drum pe care să fiți dispuse să pășiți.

Devino MAMPRENOARE

Vino într-o comunitate dinamică de femei antreprenor

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE