Ce nu te omoară te face mai puternic - Retrospectiva 2020 pentru Mamprenoare

Se spune că ceea ce nu te omoară, te face mai puternic. Cam așa a fost și 2020 pentru Mamprenoare: deși a fost un an greu, comunitatea noastră a ieșit mai organizată, mai unită, mai puternică după acest an.

Pandemia a afectat puternic afacerile mamprenoarelor pentru că majoritatea dintre noi avem afaceri care oferă servicii publicului larg: grădinițe, școli, locuri de joacă, centre educaționale, saloane de înfrumusețare, firme de organizare de evenimente, florării, cafenele, companii de training, ateliere de manufactură, clinici diverse, cabinete medicale sau de consultanță, firme de arhitectură și lista poate continua.

2020 putea fi anul în care punem lacăt sau anul în care ne reinventam și continuăm. Majoritatea dintre noi s-au adaptat rapid noii situații, o parte s-au reinventat și un procent foarte mic a decis să își găsească un loc de muncă pentru a putea trece mai ușor peste această perioadă de criză.

Mamprenoare Business Hub & Accelerator este un brand-umbrelă care reunește la un loc afacerile femeilor antreprenor din România și le oferă diverse instrumente de creștere: branding personal și de companie, educație antreprenorială, brainstorming, promovare etc.

Principiul nostru este simplu: e mult mai ușor împreună decât singura chiar și în vremuri de creștere economică, în vremuri de criză ai și mai mare nevoie de susținere din partea unor oameni care au aceleași valori cu tine și înțeleg prin ce treci.

Iată câteva dintre activitățile noastre din acest an:

Ianuarie

În ianuarie am lansat calendarul nostru de evenimente pe primele 6 luni ale anului cu întâlniri periodice la nivel local pe tematici de business - Meet&Learn - sau lifestyle - Sfatul Specialistului. Fiecare eveniment avea o tematica prestabilita și un speaker din rândul membrelor comunității. Calendarul a fost structurat de către Ramona Gomboș, Specialist Organizare Procese și Coordonator Mamprenoare Cluj-Napoca și ne-am ținut cu sfințenie de el, chiar dacă a dat pandemia peste noi.

La finalul lunii am lansat prima platformă de antreprenoriat feminin din Romania, mamprenoare.eu. Platforma este mai mult decât un website cu profile de antreprenoare (cum era cel anterior), este un loc în care fiecare femeie care are o afacere poate să aibă propriul ei "mini-website" pe care îl “amenajează” așa cum crede ea de cuviință, urmând un ghid clar de branding care să îi ofere posibilitatea de a-și promova afacerea profesionist: nume firmă, logo, descrierea activității, orar, harta, evenimente, produse și să aibă astfel o prezență coerentă în online. Astfel, când cineva da search după numele antreprenoarei sau a firmei, apare profilul complet de pe mamprenoare.eu, unde găsește toate informațiile de care are nevoie.

Ne-am dorit un loc în care afacerile femeilor antreprenor să poată fi găsite ușor după domeniu sau oraș și să scăpam de “nu știți pe cineva care face… “ de pe grupurile de mămici, care era singura modalitate de a descoperi câte o afacere locală.

Februarie

Am început campania "Adopta o Mamă" în parteneriat cu Mirela Retegan și Gașca Zurli, campanie care a devenit o tradiție în Mamprenoare. PR-ul nostru de la Cluj, Anca Dinu este coordonatorul tuturor campaniilor noastre în parteneriat cu Gașca Zurli, împreună cu echipa de mamprenoare de la Cluj.

Pentru prima dată au participat la această campanie și mamprenoarele din Belgia, care au strâns pachete de produse cosmetice, bijuterii, eșarfe sau alte accesorii pentru femeile abuzate din țară.

Martie

Pe la jumătatea lunii martie am realizat ce ni se întâmplă și ne-am retras cu totul în online, nu înainte de a participa însă la ultimele evenimente care erau organizate de noi sau de către partenerii noștri:

Meet&Learn - la Coach Companion Cluj Napoca, unde am avut-o că invitată pe Claudia Rogozan - Expert Contabil care ne-a susținut un workshop despre administrarea afacerii
Meet&Learn - la Familia Etterbeek Bruxelles, unde am discutat despre fotografia de brand și am avut ca invitați o echipă de fotografi profesioniști români
TEDx-ul și Conferință CONAF de la București au fost singurele evenimente organizate de partenerii noștri la care am participat în acest an.

Mamprenoare

Agenda noastră cuprindea o serie conferințe la care Mamprenoare era partener, cum ar fi "The Woman" de la Cluj, diverse festivaluri și târguri prin țară organizate de către partenerii noștri tradiționali, însă acestea s-au anulat.

Din martie am început întâlnirile Meet&Learn, Monday Brainstorming, Sfatul Specialistului și Saturday Creativity pe Zoom, întâlniri în care ne-am susținut una pe alta, ne-am motivat, ne-am conectat, am schimbat idei și am învățat foarte multe de la membrele comunității noastre.

Am avut 2 întâlniri Meet&Learn în martie, unul despre motivația interioară cu Anamaria Marocico - Coach și Trainer din Tg. Mureș și unul despre instrumente de branding cu Anamaria Popa - Designer din Iași.

În 15 martie aveam stabilit un eveniment de finalizare a campaniei “Adoptă o Mamă” la Cazinoul din Cluj Napoca, însă acesta s-a anulat, cadourile au ajuns la destinatare, iar mamprenoarele din Cluj au donat banii strânși pentru acest eveniment către Spitalul de Infecțioase Cluj, au cumpărat 500 de viziere pentru medici și au cumpărat ingrediente pentru 100 de porții de mâncare pentru angajații serviciului de Ambulanta Cluj-Napoca. Nicole Zsigmund de la Bucătăria Zen a fost mamprenoarea care a gătit în permanență pentru angajații Serviciului de Ambulanță Cluj.

Mamprenoare

Odată cu instaurarea stării de urgență în Romania toate mamprenoarele au fost trecute automat la profilul VIP pe platformă pentru a le sprijini să își promoveze în continuare afacerile, iar fetele noastre de la Iași, Anamaria Popa și Ioana Amariutei Popa au făcut o lista cu domenii și sfaturi concrete de continuare a comunicării cu clienții pe perioada cât afacerile sunt închise.

Aprilie

Având în vedere că viață noastră s-a mutat în online, am făcut un parteneriat cu Tembo Cafe din Cluj Napoca pentru o serie de webinarii pe teme interesante pentru părinți la care au fost speakeri mamprenoarele noastre din toată tara. Mamprenoarele noastre au avut astfel expunere online și în alte comunități, iar exercițiul le-a prins foarte bine.

În aprilie am avut un Meet&Learn în care am avut-o că invitat pe av. Andra Badiu pe o tematică extrem de fierbinte “Coronavirus: Cine își asumă riscul privind executarea contractelor?”. Era perioada în care nu mai aveam activitate, nu aveam din ce plăti chiriile sau furnizorii, așa că Andra ne-a dat o mână de ajutor să înțelegem care sunt soluțiile noastre.

Aprilie fost prima luna când am simțit că ne pierdem direcția și că este momentul să ne reinventam, așa că am organizat un Meet&Learn în care l-am invitat pe Julien Lefort, Coach & Trainer cu experiență, expert în diverse instrumente de evaluare. Julien ne-a ținut un webinar despre Personality Types și ne-a oferit ședințe 1 la 1 gratuite de evaluare în care ne-a clarificat punctele forte și ne-a arătat câteva direcții înspre care am putea să ne îndreptăm.

Mamprenoare

Webinariile au devenit un excelent mod de promovare, așa că am decis organizarea unui curs cu durata de 5 săptămâni “Cum susții webinarii de succes?” în care mamprenoarele au învățat regulile de organizare a unui webinar. Au participat la curs toate membrele comunității din Cluj-Napoca, precum și mamprenoare din Iași, Tg. Mureș, Ploiești, București sau Bruxelles.

Mai

În luna mai am început să ieșim ușor din case, însă întâlnirile noastre au rămas în online.

Am avut un Meet&Learn în care Diana Savu - Specialist în HR din Cluj Napoca ne-a vorbit despre cum poți fi un angajator relaxat, chiar și în condiții de pandemie.

Internetul era plin de teorii ale conspirației și de mesaje anti-mască, am avut câteva mamprenoare care au luat mesajele în serios și și-au distrus credibilitatea construită cu greu ani de zile, așa că în mai am organizat un eveniment de informare numit “Shut the fake up!”.

Invitați au fost George Ciotlausi, Maastricht Olanda - Digital Sherlock, Absolvent al Facultății de Jurnalism din Timișoara, Anca Dinu și Lia Valendorfean, foști jurnaliști din Cluj-Napoca. Cei trei specialiști ne-au prezentat diverse modalități de verificare a știrilor false pentru a nu cădea în capcana dezinformării.

Iunie

Început de vara cu speranță pentru noi toate, așa că Ramona Gomboș a fost speakerul invitat în Meet&Learn pe tema “Încotro se îndreaptă afacerea ta?”.

Iunie fost un moment de analiză și de răscruce pentru multe dintre noi, unele afaceri s-au închis de tot din lipsă de venituri și din cauza restricțiilor, iar unele s-au reinventat. Povestea lor o găsiți într-un articol din Adevărul.

Iulie

În luna iulie am avut doua întâlniri Sfatul Specialistului cu tematici ușoare, de vara: “Aroma Marketing” cu Laura Babos și “Design pentru camera copilului” cu arh. Marina Berdila din Cluj-Napoca.

Subiectul pentru primul Meet&Learn a fost “Strategii de branding pentru companiile mici”, în care am susținut un webinar despre etapele construirii unui brand și am răspuns întrebărilor mamprenoarelor legate de diverse strategii de branding pentru companii mici.

Al doilea Meet&Learn din iulie a avut că tematică “Strategii de Pricing pentru Mamprenoare”, subiect născut dintr-o nevoie reală de a înțelege care este modalitatea cea mai potrivită de a ne stabili prețul pentru produse și servicii. Am demonstrat în cadrul webinarului cum multe dintre mamprenoare nu au cum să își crească afacerile datorită strategiilor de preț care nu le permit să își construiască bugete de marketing sau strategii de distribuție.

August

August a fost luna de vacanță pentru majoritatea dintre noi, așa că am avut un singur eveniment Sfatul Specialistului în care Diana Calin - Coach ne-a învățat să ținem cont de cele 4 faze lunare feminine atunci când ne organizăm agenda de business.

Septembrie

În luna septembrie mamprenoarele din Iași au participat la singurul eveniment în aer liber la care am fost parteneri în acest an - Street Delivery Iași.

A fost un eveniment-puzzle împrăștiat în tot Iasiul, iar mamprenoarele noastre au avut ocazia să organizeze diverse evenimente la locațiile lor: personalizare măști la Iuliana Sosu la JoliBebe, Joaca Vindecătoare cu Irina Nichifiriuc la Minitropolis Iași, terapie prin mișcare și joc la Gabriela Vasiloiu la Clinica Kinetera, yoga în parc cu Alina Fechet.

Septembrie a fost declarata “luna comunicării”, așa că întâlnirea Meet&Learn din septembrie a avut că tematica “Comunicare sănătoasă în vremuri nesănătoase”, iar mentorul invitat a fost Anca Dinu - Specialist PR și fost jurnalist, care a avut 2 invitați surpriză:

Codruta Simina, unul dintre cei mai buni jurnaliști din România, inițiatorul unui instrument extrem de eficient de depistare a știrilor false, newsletterul MISREPORT (Ediție săptămânală despre dezinformare)
Mirela Retegan - un nume (re)cunoscut în showbizz, ale cărui planuri au fost complet date peste cap de pandemie, dar a reușit să se reinventeze și să iasă pe piată cu un produs media extrem de atractiv

Mamprenoare

Dată fiind tematica lunii, în septembrie am avut un al doilea eveniment “Meet&Learn” în care Anca Feneșan, Coach Autorizat ANC ne-a susținut un webinar extrem de interesant și interactiv pe tematica “Tehnici de comunicare persuasive”.

Octombrie

Luna octombrie a început în forță cu un eveniment “Monthly Brainstorming” în care, împreună cu Ramona Gomboș, Consultant Organizare Procese am început o nouă serie de întâlniri în care învățăm împreună să planificăm, să ne stabilim obiective SMART în urma unor riguroase analize SWOT și să urmărim aceste obiective lună de lună.

Am declarat luna octombrie “Luna Legislației” și am învățat foarte multe în aceasta lună de la cei 3 juriști ai noștri de la Cluj:

Av. Madalina Dascăl a venit invitat în Meet&Learn și ne-a vorbit despre Hărțuirea morală la locul de muncă
Av. Andra Badiu ne-a vorbit despre GDPR - Drepturi și Obligații
Av. Henrietta Fratean - Riscurile folosirii abuzive a bunurilor societății în interes personal

Mamprenoare

În octombrie am avut și o întâlnire “Sfatul Specialistului” foarte apreciată de membre în care psih. Oana Ramona Vlah ne-a susținut webinarul “Cum poți avea un somn sănătos?”

În 30 octombrie a debutat un nou Curs de Personal Branding online, organizat special pentru mamprenoare, curs în care, timp de 5 săptămâni am parcurs împreună toate etapele construcției unui brand personal.

În luna octombrie am participat la “Ziua Eșarfelor Colorate”, eveniment organizat de către Mirela Retegan în care Mamprenoarele din Cluj-Napoca și nu numai, au strâns fonduri pentru copiii internați la secțiile de oncologie. Banii strânși s-au transformat în zâmbete de bucurie și asta ne-a umplut din nou inimile de bucurie în acest an plin de vești triste.

Mamprenoare

Noiembrie

Luna noiembrie a fost declarată “Luna finanțelor personale” și în aceasta lună am organizat un Meet&Learn în care am avut-o ca invitat pe Anamaria Ciuhuta - Fondator FinancialParenting.eu. Că toate întâlnirile cu Anamaria, și aceasta a fost un moment de “a-ha” pentru mamprenoare, așa că am decis să ofer ședințe 1 la1 gratuite mamprenoarelor interesate să își construiască propria lor independență financiară.

Dacă vorbim despre creșterea finanțelor personale, trebuie să vorbim și despre branding personal, iar această sarcină i-a revenit fotografului nostru preferat - Irina Mocanu de la Iași care ne-a vorbit despre fotografia de brand într-un eveniment Sfatul Specialistului.

Mamprenoare

O altă modalitate de a-ți crește veniturile este creșterea afacerii prin recrutarea de personal, așa că Oana Nicolcea, Specialist Recrutare de la Iași ne-a vorbit despre recrutare într-un Meet&Learn.

În luna noiembrie am dat start campaniei “Încalță un copil, de iarna”, campanie organizata tot de către dragii noștri prieteni de la Gașca Zurli. În cadrul campaniei ne-am împărțit în 2 echipe de spiriduși:

Echipa Mamprenoare Iași a strâns peste 150 de perechi de ghetuțe sub coordonarea doamnei doctor Gabriela Vasiloiu de la Kinetera și le-au distribuit copilașilor dintr-un sat de lângă Iași
Clujul, sub coordonarea Ancai Dinu a strâns bani participând la Crosul Spiridușilor organizat de către Clubul Runners Cluj, iar mamprenoarele le-au distribuit în satele din jurul Clujului.

Decembrie

Ultima lună din an a fost “Luna Strategiei”, așa că ne-am întâlnit la un Monthly Brainstorming că să ne creionăm strategia de business pe 2021 și la un Sfatul Specialistului cu Oană Nicolcea - Coach în care să învățam cum să ne construim un vision board.

Pentru mamprenoarele care au angajați sau se gândesc să își mărească echipa în 2021 am organizat un Meet&Learn cu Cristina Elena Florescu - Specialist HR în care am vorbit despre Managementul Performantei și modalități de a evalua și a motiva angajații.

Mamprenoare

Revista Mamprenoare a avut un singur număr în acest an și acesta în online, însă ne bucură faptul că acest proiect editorial unic intră în cel de-al 3-lea an de existență și a ajuns la nr 8. Îl puteți răsfoi pe platformă, împreună cu celelalte 7 numere.

Mamprenoare

Anul acesta doamnele cu profil pe platforma noastră au primit un cadou simbolic pictat cu delicatețe de către artista noastră de la Cluj - Eliza Puscasu.

Mamprenoare

Încheiem anul cu un Revelion al Mamprenoarelor în online pentru a ne îmbrățișa din nou virtual și a ne bucura de tot ceea ce am învățat în acest an, de faptele bune pe care le-am făcut și pentru a onora cum se cuvine transformările prin care am trecut.

Anul viitor ne propunem să creștem numărul membrelor Mamprenoare, așa că te așteptăm alături de noi cu brațele deschise, vrem să învățam de la tine, să ne bucuram împreună de realizările tale și să găsim soluții la problemele cu care te confrunți și tu, la fel ca noi.

Anul 2020 ne-a făcut mai puternice pentru că l-am petrecut ÎMPREUNĂ!

Alina Bota

Fondator Mamprenoare

Copyright @2016 - 2024 MAMPRENOARE.EU
Share
crossmenu