Ce nu te omoara te face mai puternic - Retrospectiva 2020 pentru Mamprenoare

Se spune ca ceea ce nu te omoara, te face mai puternic. Cam asa a fost si 2020 pentru Mamprenoare: desi a fost un an greu, comunitatea noastra a iesit mai organizata, mai unita, mai puternica dupa acest an. 

Pandemia a afectat puternic afacerile mamprenoarelor pentru ca majoritatea dintre noi avem afaceri care ofera servicii publicului larg: gradinite, scoli, locuri de joaca, centre educationale, saloane de infrumusetare, firme de organizare de evenimente, florarii, cafenele, companii de training, ateliere de manufactura, clinici diverse, cabinete medicale sau de consultanta, firme de arhitectura si lista poate continua. 

2020 putea fi anul in care punem lacat sau anul in care ne reinventam si continuam. Majoritatea dintre noi s-au adaptat rapid noii situatii, o parte s-au reinventat si un procent foarte mic a decis sa isi gaseasca un loc de munca pentru a putea trece mai usor peste aceasta perioada de criza. 

Mamprenoare Business Hub & Accelerator este un brand-umbrela care reuneste la un loc afacerile femeilor antreprenor din Romania si le ofera diverse instrumente de crestere: branding personal si de companie, educatie antreprenoriala, brainstorming, promovare etc.

Principiul nostru este simplu: e mult mai usor impreuna decat singura chiar si in vremuri de crestere economica, in vremuri de criza ai si mai mare nevoie de sustinere din partea unor oameni care au aceleasi valori cu tine si inteleg prin ce treci. 

Iata cateva dintre activitatile noastre din acest an: 

Ianuarie 

In ianuarie am lansat calendarul nostru de evenimente pe primele 6 luni ale anului cu intalniri periodice la nivel local pe tematici de business - Meet&Learn - sau lifestyle - Sfatul Specialistului. Fiecare eveniment avea o tematica prestabilita si un speaker din randul membrelor comunitatii. Calendarul a fost structurat de catre Ramona Gombos, Specialist Organizare Procese si Coordonator Mamprenoare Cluj-Napoca si ne-am tinut cu sfintenie de el, chiar daca a dat pandemia peste noi.

La finalul lunii am lansat prima platforma de antreprenoriat feminin din Romania, mamprenoare.eu. Platforma este mai mult decat un website cu profile de antreprenoare (cum era cel anterior), este un loc in care fiecare femeie care are o afacere poate sa aiba propriul ei "mini-website" pe care il “amenajeaza” asa cum crede ea de cuviinta, urmand un ghid clar de branding care sa ii ofere posibilitatea de a-si promova afacerea profesionist: nume firma, logo, descrierea activitatii, orar, harta, evenimente, produse si sa aiba astfel o prezenta coerenta in online. Astfel, cand cineva da search dupa numele antreprenoarei sau a firmei, apare profilul complet de pe mamprenoare.eu, unde gaseste toate informatiile de care are nevoie.

Ne-am dorit un loc in care afacerile femeilor antreprenor sa poata fi gasite usor dupa domeniu sau oras si sa scapam de  “nu stiti pe cineva care face... “ de pe grupurile de mamici, care era singura modalitate de a descoperi cate o afacere locala.

Februarie  

Am inceput campania "Adopta o Mama" in parteneriat cu Mirela Retegan si Gasca Zurli, campanie care a devenit o traditie in Mamprenoare. PR-ul nostru de la Cluj, Anca Dinu este coordonatorul tuturor campaniilor noastre in parteneriat cu Gasca Zurli, impreuna cu echipa de mamprenoare de la Cluj. 

Pentru prima data au participat la aceasta campanie si mamprenoarele din Belgia, care au strans pachete de produse cosmetice, bijuterii, esarfe sau alte accesorii pentru femeile abuzate din tara.

Martie 

Pe la jumatatea lunii martie am realizat ce ni se intampla si ne-am retras cu totul in online, nu inainte de a participa insa la ultimele evenimente care erau organizate de noi sau de catre partenerii nostri: 

  • Meet&Learn - la Coach Companion Cluj Napoca, unde am avut-o ca invitata pe Claudia Rogozan - Expert Contabil care ne-a sustinut un workshop despre administrarea afacerii 
  • Meet&Learn - la Familia Etterbeek Bruxelles, unde am discutat despre fotografia de brand si am avut ca invitati o echipa de fotografi profesionisti romani 
  •  TEDx-ul si Conferinta CONAF de la Bucuresti au fost singurele evenimente organizate de partenerii nostri la care am participat in acest an.

Agenda noastra cuprindea o serie conferinte la care Mamprenoare era partener, cum ar fi "The Woman" de la Cluj, diverse festivaluri si targuri prin tara organizate de catre partenerii nostri traditionali, insa acestea s-au anulat. 

Din martie am inceput intalnirile Meet&Learn, Monday Brainstorming, Sfatul Specialistului si Saturday Creativity pe Zoom, intalniri in care ne-am sustinut una pe alta, ne-am motivat, ne-am conectat, am schimbat idei si am invatat foarte multe de la membrele comunitatii noastre. 

Am avut 2 intalniri Meet&Learn in martie, unul despre motivatia interioara cu Anamaria Marocico - Coach si Trainer din Tg. Mures si unul despre instrumente de branding cu Anamaria Popa - Designer din Iasi

In 15 martie aveam stabilit un eveniment de finalizare a campaniei “Adopta o Mama” la Cazinoul din Cluj Napoca, insa acesta s-a anulat, cadourile au ajuns la destinatare, iar mamprenoarele din Cluj au donat banii stransi pentru acest eveniment catre Spitalul de Infectioase Cluj, au cumparat 500 de viziere pentru medici si au cumparat ingrediente pentru 100 de portii de mancare pentru angajatii serviciului de Ambulanta Cluj-Napoca. Nicole Zsigmund de la Bucataria Zen a fost mamprenoarea care a gatit in permanenta pentru angajatii Serviciului de Ambulanta Cluj.

Odata cu instaurarea starii de urgenta in Romania toate mamprenoarele au fost trecute automat la profilul VIP pe platforma pentru a le sprijini sa isi promoveze in continuare afacerile, iar fetele noastre de la Iasi, Anamaria Popa si Ioana Amariutei Popa au facut o lista cu domenii si sfaturi concrete de continuare a comunicarii cu clientii pe perioada cat afacerile sunt inchise. 

Aprilie

Avand in vedere ca viata noastra s-a mutat in online, am facut un parteneriat cu Tembo Cafe din Cluj Napoca pentru o serie de webinarii pe teme interesante pentru parinti la care au fost speakeri mamprenoarele noastre din toata tara. Mamprenoarele noastre au avut astfel expunere online si in alte comunitati, iar exercitiul le-a prins foarte bine. 

In aprilie am avut un Meet&Learn in care am avut-o ca invitat pe av. Andra Badiu pe o tematica extrem de fierbinte “Coronavirus: Cine isi asuma riscul privind executarea contractelor?”. Era perioada in care nu mai aveam activitate, nu aveam din ce plati chiriile sau furnizorii, asa ca Andra ne-a dat o mana de ajutor sa intelegem care sunt solutiile noastre. 

Aprilie fost prima luna cand am simtit ca ne pierdem directia si ca este momentul sa ne reinventam, asa ca am organizat un Meet&Learn in care l-am invitat pe Julien Lefort, Coach & Trainer cu experienta, expert in diverse instrumente de evaluare. Julien ne-a tinut un webinar despre Personality Types si ne-a oferit sedinte 1 la 1 gratuite de evaluare in care ne-a clarificat punctele forte si ne-a aratat cateva directii inspre care am putea sa ne indreptam. 

Webinariile au devenit un excelent mod de promovare, asa ca am decis organizarea unui curs cu durata de 5 saptamani “Cum sustii webinarii de succes?” in care mamprenoarele au invatat regulile de organizare a unui webinar. Au participat la curs toate membrele comunitatii din Cluj-Napoca, precum si mamprenoare din Iasi, Tg. Mures, Ploiesti, Bucuresti sau Bruxelles. 

Mai

In luna mai am inceput sa iesim usor din case, insa intalnirile noastre au ramas in online. 

Am avut un Meet&Learn in care Diana Savu - Specialist in HR din Cluj Napoca ne-a vorbit despre cum poti fi un angajator relaxat, chiar si in conditii de pandemie. 

Internetul era plin de teorii ale conspiratiei si de mesaje anti-masca, am avut cateva mamprenoare care au luat mesajele in serios si si-au distrus credibilitatea construita cu greu ani de zile, asa ca in mai am organizat un eveniment de informare numit “Shut the fake up!”. 

Invitati au fost George Ciotlausi, Maastricht Olanda - Digital Sherlock, Absolvent al Facultatii de Jurnalism din Timisoara, Anca Dinu si Lia Valendorfean, fosti jurnalisti din Cluj-Napoca. Cei trei specialisti ne-au prezentat diverse modalitati de verificare a stirilor false pentru a nu cadea in capcana dezinformarii. 

Iunie

Inceput de vara cu speranta pentru noi toate, asa ca Ramona Gombos a fost speakerul invitat in Meet&Learn pe tema “Incotro se indreapta afacerea ta?”. 

Iunie fost un moment de analiza si de rascruce pentru multe dintre noi, unele afaceri s-au inchis de tot din lipsa de venituri si din cauza restrictiior, iar unele s-au reinventat. Povestea lor o gasiti intr-un articol din Adevarul

Iulie

In luna iulie am avut doua intalniri Sfatul Specialistului cu tematici usoare, de vara: “Aroma Marketing” cu Laura Babos si “Design pentru camera copilului” cu arh. Marina Berdila din Cluj-Napoca. 

Subiectul pentru primul  Meet&Learn a fost “Strategii de branding pentru companiile mici”, in care am sustinut un webinar despre etapele construirii unui brand si am raspuns intrebarilor mamprenoarelor legate de diverse strategii de branding pentru companii mici. 

Al doilea Meet&Learn din iulie a avut ca tematica “Strategii de Pricing pentru Mamprenoare”, subiect nascut dintr-o nevoie reala de a intelege care este modalitatea cea mai potrivita de a ne stabili pretul pentru produse si servicii. Am demonstrat in cadrul webinarului cum multe dintre mamprenoare nu au cum sa isi creasca afacerile datorita strategiilor de pret care nu le permit sa isi construiasca bugete de marketing sau strategii de distributie.

In iulie am lansat si primele 2 cursuri inregistrate pe platforma noastra. Workshopul "Si mamica, si antreprenor de succes" a devenit curs online dedicat tuturor mamicilor care isi doresc o afacere proprie si nu stiu de unde sa inceapa, iar webinarul "Cum sa sustii webinarii de succes" a devenit si el curs online inregistrat. Le gasiti pe platforma noastra la capitolul Cursuri.

August

August a fost luna de vacanta pentru majoritatea dintre noi, asa ca am avut un singur eveniment Sfatul Specialistului in care Diana Calin - Coach ne-a invatat sa tinem cont de cele 4 faze lunare feminine atunci cand ne organizam agenda de business. 

Septembrie

In luna septembrie mamprenoarele din Iasi au participat la singurul eveniment in aer liber la care am fost parteneri in acest an - Street Delivery Iasi. 

A fost un eveniment-puzzle imprastiat in tot Iasiul, iar mamprenoarele noastre au avut ocazia sa organizeze diverse evenimente la locatiile lor: personalizare masti la Iuliana Sosu la JoliBebe, Joaca Vindecatoare cu Irina Nichifiriuc la Minitropolis Iasi, terapie prin miscare si joc la Gabriela Vasiloiu la Clinica Kinetera, yoga in parc cu Alina Fechet.

Septembrie a fost declarata “luna comunicarii”, asa ca intalnirea Meet&Learn din septembrie a avut ca tematica “Comunicare sanatoasa in vremuri nesanatoase”, iar mentorul invitat a fost Anca Dinu - Specialist PR si fost jurnalist, care a avut 2 invitati surpriza: 

  • Codruta Simina, unul dintre cei mai buni jurnaliști din România, inițiatorul unui instrument extrem de eficient de depistare a știrilor false, newsletterul MISREPORT (Ediție săptămânală despre dezinformare)
  • Mirela Retegan - un nume (re)cunoscut în showbizz, ale cărui planuri au fost complet date peste cap de pandemie, dar a reușit să se reinventeze și să iasă pe piată cu un produs media extrem de atractiv

Data fiind tematica lunii, in septembrie am avut un al doilea eveniment “Meet&Learn” in care Anca Fenesan, Coach Autorizat ANC ne-a sustinut un webinar extrem de interesant si interactiv pe tematica “Tehnici de comunicare persuasive”. 

Octombrie

Luna octombrie a inceput in forta cu un eveniment “Monthly Brainstorming” in care, impreuna cu Ramona Gombos, Consultant Organizare Procese am inceput o noua serie de intalniri in care invatam impreuna sa planificam, sa ne stabilim obiective SMART in urma unor riguroase analize SWOT si sa urmarim aceste obiective luna de luna. 

Am declarat luna octombrie “Luna Legislatiei” si am invatat foarte multe in aceasta luna de la cei 3 juristi ai nostri de la Cluj:

  • Av. Madalina Dascal a venit invitat in Meet&Learn si ne-a vorbit despre Hartuirea morala la locul de munca
  • Av. Andra Badiu ne-a vorbit despre GDPR - Drepturi si Obligatii 
  • Av. Henrietta Fratean - Riscurile folosirii abuzive a bunurilor societatii in interes personal 

In octombrie am avut si o intalnire “Sfatul Specialistului” foarte apreciata de membre in care psih. Oana Ramona Vlah ne-a sustinut webinarul “Cum poti avea un somn sanatos?” 

In 30 octombrie a debutat un nou Curs de Personal Branding online, organizat special pentru mamprenoare, curs in care, timp de 5 saptamani am parcurs impreuna toate etapele constructiei unui brand personal. Urmatorul curs special pentru mamprenoare incepe in 15 ianuarie si va avea 2 grupe: vineri seara de la 18:00 si sambata dimineata de la 10:30. 

In luna octombrie am participat la “Ziua Esarfelor Colorate”, eveniment organizat de catre Mirela Retegan in care Mamprenoarele din Cluj-Napoca si nu numai, au strans fonduri pentru copiii internati la sectiile de oncologie. Banii stransi s-au transformat in zambete de bucurie si asta ne-a umplut din nou inimile de bucurie in acest an plin de vesti triste. 

Noiembrie

Luna noiembrie a fost declarata “Luna finantelor personale” si in aceasta luna am organizat un Meet&Learn in care am avut-o ca invitat pe Anamaria Ciuhuta - Fondator FinancialParenting.eu. Ca toate intalnirile cu Anamaria, si aceasta a fost un moment de “a-ha” pentru mamprenoare, asa ca am decis sa ofer sedinte 1 la1 gratuite mamprenoarelor interesate sa isi construiasca propria lor independenta financiara.

Daca vorbim despre cresterea finantelor personale, trebuie sa vorbim si despre branding personal, iar aceasta sarcina i-a revenit fotografului nostru preferat - Irina Mocanu de la Iasi care ne-a vorbit despre fotografia de brand intr-un eveniment Sfatul Specialistului. 

O alta modalitate de a-ti creste veniturile este cresterea afacerii prin recrutarea de personal, asa ca Oana Nicolcea, Specialist Recrutare de la Iasi ne-a vorbit despre recrutare intr-un Meet&Learn. 

In luna noiembrie am dat start campaniei “Incalta un copil, de iarna”, campanie organizata tot de catre dragii nostri prieteni de la Gasca Zurli. In cadrul campaniei ne-am impartit in 2 echipe de spiridusi:

  • Echipa Mamprenoare Iasi a strans peste 150 de perechi de ghetute sub coordonarea doamnei doctor Gabriela Vasiloiu de la Kinetera si le-au distribuit copilasilor dintr-un sat de langa Iasi
  • Clujul, sub coordonarea Ancai Dinu a strans bani participand la Crosul Spiridusilor organizat de catre Clubul Runners Cluj, iar mamprenoarele le-au distribuit in satele din jurul Clujului. 

Decembrie

Ultima luna din an a fost “Luna Strategiei”, asa ca ne-am intalnit la un Monthly Brainstorming ca sa ne creionam strategia de business pe 2021 si la un Sfatul Specialistului cu Oana Nicolcea - Coach in care sa invatam cum sa ne construim un vision board. 

Pentru mamprenoarele care au angajati sau se gandesc sa isi mareasca echipa in 2021 am organizat un Meet&Learn cu Cristina Elena Florescu - Specialist HR in care am vorbit despre Managementul Performantei si modalitati de a evalua si a motiva angajatii. 

Revista Mamprenoare a avut un singur numar in acest an si acesta in online, insa ne bucura faptul ca acest proiect editorial unic intra in cel de-al 3-lea an de existenta si a ajuns la nr 8. Il puteti rasfoi aici, impreuna cu celelalte 7 numere.

Anul acesta doamnele cu profil pe platforma noastra au primit un cadou simbolic pictat cu delicatete de catre artista noastra de la Cluj - Eliza Puscasu.

Incheiem anul cu un Revelion al Mamprenoarelor in online pentru a ne imbratisa din nou virtual si a ne bucura de tot ceea ce am invatat in acest an, de faptele bune pe care le-am facut si pentru a onora cum se cuvine transformarile prin care am trecut.

Anul viitor ne propunem sa crestem numarul membrelor Mamprenoare, asa ca te asteptam alaturi de noi cu bratele deschise, vrem sa invatam de la tine, sa ne bucuram impreuna de realizarile tale si sa gasim solutii la problemele cu care te confrunti si tu, la fel ca noi.

Anul 2020 ne-a facut mai puternice pentru ca l-am petrecut IMPREUNA!

Alina Bota

Fondator Mamprenoare

Devino MAMPRENOARE

Vino într-o comunitate dinamică de femei antreprenor

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE