Afacerile clujencelor: Katalin Szalai, Katart Ateliers

Potrivit ultimului studiu KeysFin, „Antreprenoriatul feminin, un deceniu de provocări. Era 4.0“, peste 500.000 de femei sunt implicate în prezent în afaceri, în calitate de acționari în companii active pe piața din Romania. În Cluj-Napoca există în acest moment aproximativ 27.000 de afaceri cu acționariat feminin, însă majoritatea afacerilor fac parte din categoria microintreprinderilor.

În contextul actual al pandemiei și având în vedere perspectiva unei crize economice mondiale generată de pandemie, ne-am propus să cunoaștem cât mai multe femei antreprenor din Cluj-Napoca și să încurajăm astfel clujenii să susțină afacerile femeilor din comunitate.

Cum va numiti, ce afacere aveti si unde va gasim?

Katalin Szalai, Katart Ateliers, fabricarea bijuteriilor din metale pretioase.

Spuneti-ne 5 cuvinte care va reprezinta.

Mama, femeie, artista, recunoscatoare, increzatoare

Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Este un vis mai vechi sau a aparut ca o oportunitate? 

Este un vis vechi, din timpul facultatii de stiinte economice. Intr-o dimineata m-am trezit ca am avut un vis minunat: am avut o expozitie la Paris. La cativa, in 2004 s-a nascut Katart ca si firma, mai apoi Kat'Art ca si marca inregistrata in Romania.

Cum a fost debutul in antreprenoriat? Cine v-a sustinut la inceput de drum?

Fiind mama a 4 copii (12,10, 8 si 3 ani), am avut mare nevoie de sustinere din partea familiei. A fost si este o munca grea sa le imbin pe toate, iar eu ma straduiesc sa fac fata tuturor rolurilor atat la nivel de familie cat si pe plan profesional. Este nevoie de multa flexibilitate si intelegere, planificare si replanificare pentru ca ceea ce am planuit azi, poate nu mai e valabil si maine. Si, intervine acceptarea: nu poti realiza 100% pe toate planurile. Familia a fost alaturi de mine, fara ei n-as fi rezistat.

Cum a evoluat afacerea de-a lungul timpului? Ce v-a ajutat cel mai mult sa cresteti?

Am inceput afacerea singura, ca si manufactura, dar, mi-am dat seama ca e mult mai frumos si constructiv sa lucrezi cu oameni deosebiti, sa dai mai departe cunostintele si valorile pe care le-ai dobandit, si, totodata sa fii receptiv sa primesti idei si valori de la altii, sa fii deschis la timpuri noi si la schimbari. Asa s-a nascut o frumoasa echipa inchegata, care graviteaza in jurul unor idei si valori fundamentale stabilite in timp.

Faceti parte din organizatii profesionale, grupuri de sustinere? Cum v-au sprijinit acestea cresterea afacerii?

Sunt membra a FRDVA (Federetia Romana de Design Vestimentar si Accesorii) si a ARCJ (Association of Romanian Contemporary Jewellery - Asociatia Romana de Bijuterie Contemporana). Fiind membra a acestor organizatii, am avut posibilitatea de a participa la expozitii internationale la Londra, Amsterdam, Barcelona, Abu Dhabi, Paris, crescand recunoasterea brandului pe aceste piete.

Cat de implicata sunteti in afacerea dvs? Cate ore pe zi munciti? Aveti o echipa alaturi sau sunteti singura?

In afacere sunt implicata 100%, de la procesul de proiectare, aprovizionare cu materii prime, productie, marketing si vanzare, sarcinile sunt insa bine impartite intre mebrii echipei. Incerc sa mentin un ritm constant in munca, insa de multe ori nu reusesc sa ma tin de program. In aceste cazuri recuperez in weekend sau muncesc noaptea.

Cum reusiti sa imbinati viata de antreprenor cu cea de familie?

Asa cum am povestit, viata mea este o planificare si replanificare continua, incerc sa fiu cat mai flexibila, atat la munca, cat si in familie. Incerc sa gasesc un echilibru, sa am si timpul meu, pentru a-mi reincarca bateriile. Ma ajuta mult faptul ca locuiesc la marginea orasului, departe de aglomeratie. Practic alergarea montana, yoga si, noua mea descoperire, body-art.

Ce inseamna succesul pentru dvs? Cum va vedeti afacerea peste 10 ani? Dar peste 20? 

Pentru mine succesul inseamna in primul rand recunoastere, acel feedback din partea clientelei care iti da putere sa mergi mai departe si simti ca totul a meritat. Peste 10 ani as dori sa vad o noua generatie care ne alege tot pe noi. Acest lucru e o dubla satisfactie: am reusit sa plantam simtul frumosului in inima tineretului, iar pe de alta parte am reusit sa mostenim mai departe o valoare artistica atat de importanta pentru noi.

Cui va adresati cu produsele si serviciile dvs? Va adresati exclusiv clujenilor sau piata dvs este nationala/internationala? 

Piata noastra este una nationala, dar dorim sa promovam cat mai mult valorile traditionale la nivel international, avand cateva colectii cu puternic iz transilvanean, in context modern, mult indragite de clientela noastra.

Credeti ca v-a ajutat faptul ca afacerea dvs este in Cluj-Napoca? Cum v-a ajutat asta? 

Ne ajuta mult faptul ca suntem fizic aproape de clientela. Pe de alta parte, Clujul este un centru cultural si artistic important, reprezentand o piata cu potential ridicat dar totodata sensibil la schimbarile din lumea modei. Acest lucru ne 'tine in forma', sa fim deschisi catre noile tendinte, schimbari si situatii.

Va ajuta in afaceri faptul ca sunteti femeie sau simtiti ca este un handicap? 

Fiind femeie si mama, sunt mult mai flexibila cand este vorba de afacere. Eu personal iau decizii destul de repede, sunt altruista si intelegatoare cu oamenii. Cand e vorba de colegi, se aplica acelasi principiu: suntem oameni, soti, sotii, parinti, copii, fiecare avem problemele noastre. Daca reusim sa ne jutam reciproc, contribuim la bunastarea fiecaruia dintre noi, prin urmare, familia mare a echipei functioneaza si mai bine. Pe de alte parte, ma aflu in acea situatie binecuvantata de fi a mama si antreprenoare intr-un domeniu care ma fascineaza. La mai mult nici nu as putea visa.

Care credeti ca sunt motivele pentru care majoritatea afacerilor femeilor romance sunt microintreprinderi?

Rolul de antreprenor te solicita foarte mult, si majoritatea femeilor romance trebuie sa se imparta intre diferite roluri. Lipsa timpului fizic de a se ocupa mai mult de afacere si suprasolicitarea cred ca sunt principalele cauze ca majoritatea afacerilor noastre sunt microintreprinderi . Pe de alta parte cred ca si educatia isi pune amprenta. Stereotipiile ca femeile sunt mai slabe si vulnerabile si ca trebuie sa se multumeasca cu mai putin pe plan profesional mai exista. Eu incerc sa sugerez copiilor mei ca pot deveni orice/oricine isi doresc ei/ele.

Cum v-a afectat pandemia? Ce ati invatat in aceasta perioada? 

Oficial, piata bijuteriilor a pierdut 35% in urma pandemiei. Valoarea reala este cu mult peste. Am simtit si noi puternic acest colaps, in primul rand datorita scaderii puterii de cumparare, pe de alta parte datorita lipsei evenimentelor. Ce ne-a invatat pandemia a fost sa ne focusam mai mult pe strategia de dezvoltare, pe planurile de viitor.

Ce mesaj aveti pentru femeile de afaceri din Cluj-Napoca?

Doresc sa va indemn sa aveti incredrere in voi, ca sunteti mult mai puternice decat ati crezut. Mamprenoarele sunt minunate!

Devino MAMPRENOARE

Vino într-o comunitate dinamică de femei antreprenor

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE