Afacerile clujencelor

Florina Raica, Medic Dermato-Venerolog - Brightskin

Platforma mamprenoare.eu adună la un loc afaceri din toate domeniile și din toate colțurile țării. Prin intermediul acestor interviuri dorim să vă prezentăm antreprenorul care stă în spatele afacerii cu ideile, satisfacțiile, dar și provocările sale, mai ales în această perioadă de criză.

Potrivit ultimului studiu KeysFin, „Antreprenoriatul feminin, un deceniu de provocări. Era 4.0“, peste 500.000 de femei sunt implicate în prezent în afaceri, in calitate de acționari in companii active pe piața din Romania. In Cluj-Napoca există în acest moment aproximativ 27.000 de afaceri cu acționariat feminin, însă majoritatea afacerilor fac parte din categoria microintreprinderilor.

În contextul actual al pandemiei și având în vedere perspectiva unei crize economice mondiale generată de pandemie, ne-am propus să cunoaștem cât mai multe femei antreprenor din Cluj-Napoca și să încurajam astfel clujenii să susțină afacerile femeilor din comunitate.

Cum vă numiți, ce afacere aveți si unde vă găsim?

Numele meu este Florina Raica, sunt medic dermato-venerolog și am pus bazele unei minirețele de cabinete medicale de dermatologie și dermato-estetică - Brightskin. Cabinetele se află în Cluj-Napoca, respectiv în Florești.

Spuneti-ne 5 cuvinte care va reprezinta.

Drag de oameni, comunicare, corectitudine, seriozitate.

Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Este un vis mai vechi sau a aparut ca o oportunitate? 

Mi-am dorit să fiu medic de când mă știu și sunt recunoscătoare Universului că mă număr printre norocoșii care pot face ceea ce le place. Primul cabinet - Brightskin Florești l-am deschis din nevoia de a fi mai aproape de pacienții mei. Brightskin Cluj-Napoca a apărut firesc la 2 ani după, cu puțin ajutor financiar printr-un proiect de tip Start-up.

Cum a fost debutul in antreprenoriat? Cine v-a sustinut la inceput de drum?

Am început cu pași mici, timizi, inițial într-un spațiu al unei colege ginecolog din Florești. Am căpătat apoi curaj să investesc în propriul spațiu și să dezvolt afacerea. Cred că cel mai mult m-a susținut soțul meu, dar și restul familiei și prietenele mele dragi.

Cum a evoluat afacerea de-a lungul timpului? Ce v-a ajutat cel mai mult sa cresteti?

Cred că am crescut organic - un cuvânt la modă care descrie perfect evoluția noastră. Am început cu o afacere de tip "one man show", apoi am simțit nevoia unei echipe și am reușit să polarizez oameni minunați în jurul meu. Cred că dincolo de cabinete, spații, dotări etc oamenii sunt cei mai importanți, sunt cea mai prețioasă resursă.

Faceti parte din organizatii profesionale, grupuri de sustinere? Cum v-au sprijinit acestea cresterea afacerii?

Organizațiile profesionale medicale sunt axate pe dezvoltarea profesională a medicilor și mai puțin (spre deloc) pe sprijinirea lor dpdv al dezvoltării antreprenoriale. Foarte mult m-a ajutat însă comunitatea creată în timpul Școlii antreprenoriale făcută în cadrul proiectului Start-up.

Cat de implicata sunteti in afacerea dvs? Cate ore pe zi munciti? Aveti o echipa alaturi sau sunteti singura?

Pe lângă consultațiile medicale cărora le aloc 6-7 ore pe zi, am în medie 1 oră alocată componentei administrative a cabinetelor. Am o echipă fantastică alcătuită din medici colaboratori și asistenți fără de care Brightskin nu ar fi putut crește atât de frumos și armonios.

Cum reusiti sa imbinati viata de antreprenor cu cea de familie?

Este o continuă provocare să mențin acest echilibru dintre cele două fațete ale vieții mele. Nu pot să închid pur și simplu cabinetul și să las totul în urmă când ajung acasă. Mai sunt urgențe, mai un telefon, un sms, un email. Uneori familia mă înțelege, alteori protestează. Soțul meu este principalul meu susținător și se ocupă de partea tehnică a cabinetelor.

Ce inseamna succesul pentru dvs? Cum vă vedeți afacerea peste 10 ani? Dar peste 20? 

O afacere de succes după părerea mea este una care îți permite să faci ceea ce îți place, îți asigură un venit constant și suficient pentru nivelul de trai pe care ți-l dorești și care poate funcționa, la o adică, o vreme și fără prezența ta directă. Mi-ar plăcea să am o clinică mică și cochetă în Cluj-Napoca, cu încă 2-3 specialități conexe. Deja îmi imaginez cum va arăta.

Cui va adresati cu produsele si serviciile dvs? Va adresati exclusiv clujenilor sau piata dvs este nationala/internationala? 

Prin specificul afacerii oferim servicii medicale de dermatologie și dermato-estetică în principal persoanelor din Cluj-Napoca, respectiv Florești. Totuși avem numeroși pacienți veniți din județele limitrofe și nu numai care se adreează cabinetelor noastre. Odată cu pandemia, am lansat platforma de consultanță medicală dermatologică online și am avut surpriza să avem unii pacienți și din afara României.

Credeti ca v-a ajutat faptul ca afacerea dvs este in Cluj-Napoca? Cum v-a ajutat asta? 

Nu cred că m-a ajutat, dar nici nu m-a încurcat. Ca medic te poți face mai ușor cunoscut într-o comunitate mică, dar după mai bine de 10 ani de practică nu mai contează asta.

Va ajuta in afaceri faptul ca sunteti femeie sau simtiti ca este un handicap? 

Sunt convinsă că mă ajută! Capacitatea de comunicarea și empatia sunt unele dintre atuurile mele.

Care credeți că sunt motivele pentru care majoritatea afacerilor femeilor românce sunt microintreprinderi?

Cred că femeile preferă să meargă cu pași mici, să dezvolte afacerile încetul cu încetul și evită să își asume riscuri mari. Acesta poate fi un avantaj până la un punct, dar poate fi și o piedică de la un anumit nivel încolo.

Cum v-a afectat pandemia? Ce ați învățat în această perioadă? 

Trebuie să recunosc că într-o primă fază am fost panicată. Activitatea a fost mult redusă în perioada de urgență ceea ce evident a dus la o scădere considerabilă a cifrei de afaceri și ne-a prins fără rezerve fiind la scurt timp după deschiderea cabinetului din Cluj-Napoca. Ori în condițiile în care tu cu familia ta și cu angajații tăi depinzi financiar de afacerea respectiva nu prea îți vine a zâmbi. Ne-am repliat însă destul de rapid, am lansat platforma de consultanță dermatologică online și în felul acesta ne-am ajutat pacienții și am reusit să trecem hopul.

Ce m-a impresionat însă cel mai mult a fost faptul că prietenii mi-au fost din nou alături, s-au oferit să mă ajute financiar dacă este cazul și ajungem din nou la ceea ce am spus anterior: oamenii sunt cei mai importanți!

Ce mesaj aveți pentru femeile de afaceri din Cluj-Napoca?

Să aibă curaj să își îndeplinească visul!

Mamprenoare.eu își propune să reunească într-un singur loc afacerile femeilor antreprenor din Romania pentru a le oferi branding, promovare și networking online. Prin intermediul platformei, afacerile sunt prezentate în mod profesionist și pot fi găsite ușor după domeniul de activitate sau localitate.
Copyright @2016 - 2024 MAMPRENOARE.EU
Share
crossmenu