Afacerile clujencelor: Bianca Rodina, Avocat

Potrivit ultimului studiu KeysFin, „Antreprenoriatul feminin, un deceniu de provocări. Era 4.0“, peste 500.000 de femei sunt implicate în prezent în afaceri, în calitate de acționari în companii active pe piața din Romania. În Cluj-Napoca există în acest moment aproximativ 27.000 de afaceri cu acționariat feminin, însă majoritatea afacerilor fac parte din categoria microintreprinderilor.

În contextul actual al pandemiei și având în vedere perspectiva unei crize economice mondiale generată de pandemie, ne-am propus să cunoaștem cât mai multe femei antreprenor din Cluj-Napoca și să încurajăm astfel clujenii să susțină afacerile femeilor din comunitate.

Cum vă numiți, ce afacere aveți și unde vă găsim?

Numele meu este Bianca Rodina, sunt avocat în cadrul Baroului Cluj din anul 2014 și începând cu ianuarie 2017 dețin propriul Cabinet de Avocatură situat în Cluj-Napoca, strada Buftea, nr.10, scara 1, ap.2, jud. Cluj. Mă puteți găsi și online pe pagina de facebook intitulată - Cabinet de Avocat Rodina Bianca sau la adresa de email - avocatrodinabianca@gmail.com.

Spuneți-ne 5 cuvinte care vă reprezintă.

Este o întrebare foarte bună, care îndeamnă la introspecție. Consider că sunt definită de cuvinte precum - pespicacitate, tenacitate, curaj, eleganță și ambiție. Toate aceste la un loc, prin armonie și întrepărundere, conturează femeia care sunt azi.

Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Este un vis mai vechi sau a apărut ca o oportunitate? 

Încă de pe băncile facultății, în timpul orelor petrecute în sala de lectură învățând, îmi imaginam cum tânăra de la 20 de ani va deveni un avocat cu principii solide care v-a ajuta și rezolva diverse situații juridice pentru oameni. Spiritul dreptății și al omeniei mi-a fost insuflat de bunicii mei de la țară, Maria și Petru, care au contribuit decisiv la formarea mea ca om. Prin urmare, înființarea cabinetului de avocatură a fost pentru mine un pas firesc după terminarea stagiaturii, asigurându-mi independența și libertatea profesională necesară personalității mele.

Cum a fost debutul în antreprenoriat? Cine v-a susținut la început de drum?

Debutul meu în antreprenoriat s-a realizat prin intermediul avocaturii care prezintă toate caracteristicile unui business, dar și oportunitățile și provocările specifice. La început de drum susținerea cea mai mare a venit din partea familiei, apoi din partea unor colegi și colaboratori care mi-au împărtășit din experiența lor. Fiecare persoană întâlnită pe parcursul profesional și personal a fost un bun profesor pentru mine și m-a ajutat să devin azi mai înțeleaptă decât eram ieri. Pe această cale, doresc să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit de-a lungul anilor la formarea mea.

Cum a evoluat afacerea de-a lungul timpului? Ce v-a ajutat cel mai mult să creșteți?

Cabinetul de avocatură a cunoscut o creștere continuă de la lună la lună și de la an la an. Cu trecerea timpului portofoliul de clienți s-a mărit și diversificat. Consider că, progresul cabinetului se datorează modului în care am încercat să îmbin profesionalismul cu empatia pentru că înainte de a fi avocați, suntem oameni. În marea majoritate a cazurilor, clienții care îmi calcă pragul devin ulterior prieteni și colaboratori, iar în avocatura cărămida care stă la baza relației dintre avocat și client este cea a încrederii și sincerității.

Faceți parte din organizații profesionale, grupuri de susținere? Cum v-au sprijinit acestea creșterea afacerii?

Pe parcursul anilor am făcut parte din diferite organizații care mi-au facilitat crearea de legături de prietenie și ulterior profesionale cu membrii acestora. Deși avocatura este o profesie specifică lupului singuratic ea nu poate exista fără networking social sau de business.

Cât de implicată sunteți în afacerea dvs? Câte ore pe zi munciți? Aveți o echipă alături sau sunteți singură?

Avocatura este dinamică și nu se derulează după un program constant necesitând multă flexibilitate și capacitate de organizare foarte bună. Sunt uneori perioade aglomerate în care sunt necesare peste 10 ore de muncă zilnic sau chiar și în weekend-uri. Sunt dimineți în care știi ora la care pleci de acasă, însă pe parcurs agenda suferă modificări de la oră la oră, astfel că nu mai știi când te reîntorci. La acest moment, pentru partea de instanță și pentru activitatea desfășurată în fața Registrului Comerțului, colaborez cu 2 colegi, urmând în viitor, datorită volumului mare de muncă, cel mai probabil să se ajungă la cooptarea de noi avocați colaboratori în cadrul cabinetului.

Cum reușiți să îmbinați viața de antreprenor cu cea de familie?

Cred că echilibrul dintre viața profesională și cea de familie se poate realiza prin prioritizarea alternativă a celor două. Existența uneia dintre ele nu exclude existența celeilalte, ci din contră se completează armonios și sunt interdependente. Fie că sunt mamă sau avocat, încerc mereu să ofer 100% din atenția și abilitățile mele, să fiu conștient prezentă în moment și să ofer timpul meu în mod exclusiv omului care se află în fața mea. Desigur, sunt zile când rolul de mamă cu cel de antreprenor se suprapune astfel că este necesară jonglarea cu cele două, însă până la urmă de aici vine frumusețea și farmecul vieții - din provocări, spontaneitate și imprevizibil.

Ce înseamnă succesul pentru dvs? Cum vă vedeți afacerea peste 10 ani? Dar peste 20?

Succesul pentru mine presupune reușita soluționării diverselor probleme întâlnite de clienții mei, majoritatea cu efecte juridice și sociale în timp, dar mai ales bucuria, încântarea clienților care la final de colaborare îmi spun - Mulțumesc, o să vă recomand cu drag mai departe.

Pentru viitor, cel mai probabil, peste 10 ani, cabinetul își vă mări paleta de avocați colaboratori, aria de expertiză și portofoliul de clienți sau se va ajunge la asociere pentru înființarea unei societăți de avocatură. Cred că cel mai mult îmi doresc ca peste un deceniu să pot să livrez clienților aceiași calitate a serviciilor juridice, cu aceiași dorință de a lupta și cu același entuziasm cu care am pornit pe acest drum.

Cui vă adresați cu produsele și serviciile dvs? Vă adresați exclusiv clujenilor sau piața dvs este națională/internațională?

Serviciile juridice livrate în cadrul cabinetului se adresează atât clienților din Cluj-Napoca sau țară, cât și celor din străinătate. Mai ales în contextul internațional al pandemiei, sunt clienți cu care colaborez extraordinar de bine deși ne aflăm la sute sau mii de kilometri depărtare și ne-am cunoscut doar prin intermediul instrumentelor online. În anul 2020, practic, avocatura nu mai cunoaște granițe, iar tehnologia este unul dintre elementele care o face să fie mai accesibilă oamenilor indiferent unde s-ar afla.

Credeți că v-a ajutat faptul că afacerea dvs este în Cluj-Napoca? Cum v-a ajutat asta?

Orașul Cluj-Napoca este în continuă expansiune fiind un magnet pentru populația tânără datorită investițiilor care se fac aici, creșterii calității vieții, precum și datorită pieței de muncă care este atractivă. Faptul că am ales să profesez în Cluj-Napoca constituie un avantaj întrucât piața avocaturii este dinamică, există concurență care impune ridicarea calității serviciilor oferite, iar clientela este vastă în funcție de specializarea fiecăruia ca avocat.

Vă ajuta în afaceri faptul că sunteți femeie sau simțiți că este un handicap?

În domeniul juridic, cu precădere în avocatură, femeile sunt majoritar prezente ceea ce aduce un plus de eleganță și empatie în soluționarea diferendelor. Din experința mea, faptul că sunt femeie nu a fost niciodată un handicap, ci din contră, am fost mereu apreciată și respectată de toți participanții la actul de justiție, colaboratori sau clienți. De regulă, încrederea și respectul se câștigă, însă sunt situații când este necesar a impune o notă de respect pentru a putea fi respectată.

Care credeți ca sunt motivele pentru care majoritatea afacerilor femeilor românce sunt micro-intreprinderi?

Motivul principal pentru care majoritatea afacerilor femeilor românce sunt microîntreprinderi este nivelul scăzut al impozitelor - 3% și 1% din cifra de afaceri, plus 5% pe dividente. În special, pentru femeile antreprenor la început de drum, dispozițiile fiscale care prevăd nivelul de impozitare indicat mai sus constituie un avantaj și un elan în lansarea afacerii. Din nefericire, în avocatură, fiind o profesie liberală și una de elită, taxele și impozitele sunt mari.

Probabil, sunt puțini clienții care cunosc că atunci când plătesc un onorariu avocațial, avocatul va plăti mai departe din acesta 11% contribuții la Barou, 10% impozit pe venit, plus contribuția de asigurări sociale de sănătate. Acesta este oarecum și unul din motivele pentru care tot mai des se practică avocatura clandestină (și ilegală) sub forma consultanței prin intermediul unui SRL (societate cu răspundere limitată).

Cum v-a afectat pandemia? Ce ați învățat în aceasta perioada? 

Pentru avocați, pandemia a debutat cu un flux uriaș de noi acte normative care s-au adoptat zilnic și care ne-a provocat să fim mereu la curent cu toate modificările legislative pentru a putea oferi consultanță și servicii juridice de calitate clienților care au întâmpinat numeroase probleme în acest an, în special cei care au avut angajați. Din punct de vedere al volumului de muncă, pandemia nu a avut niciun efect, ci din contră, se observă o creștere care a fost dublată și de câteva lucruri pozitive ca urmare a C-19. De pildă, digitalizarea sistemului judiciar și a instituțiilor publice a cunoscut o evoluție zilnică și benefică pentru justițiabili și publicul larg. Astfel, în instanță, pentru fiecare dosar există fixată o oră ceea ce înseamnă că nu mai este necesar să te prezinți la ora 8 dimineața când era toată lista de ședințe citată și să aștepți cu orele ca să ți se strige cauza.

Apoi, de exemplu, procedura de înființare, modificare, completare, radiere s.a. de la Registrul Comerțului, pentru clienții persoane juridice, a devenit mai puțin formalistă și se realizează acum și online, prin intermediul platformei lor, folosind semnătura digitală, fără a mai fi necesară prezența administratorului în fața funcționarului public. Sau de exemplu, consultațiile juridice se pot realiza cu același profesionalism și online prin intermediul diferitelor platforme, iar lista poate continua...

Totuși, opinez în sensul că în orice situație din viață trebuie păstrat un echilibru, iar faptul că acum se impune o distanțare socială, nu înseamnă că pentru viitor asta va deveni regulă pentru că la la urmă omul este o ființă socială care are nevoie de contact uman și conexiune cu cei din jur pentru a putea trăi armonios.

Ce mesaj aveți pentru femeile de afaceri din Cluj-Napoca?

Îndemn toate femeile să aibă încredere în propriile forțe, să viseze mereu, să continue să se dezvolte personal și profesional, să își descopere calitățile și să le fructifice. Consider că Dumnezeu ne-a oferit fiecăruia un talent cu care să ne ajutăm și să îi ajutăm pe cei din jurul nostru, iar atâta timp cât suntem sănătoși este de datoria noastră să facem tot ce ne stă în putință pentru a deveni cea mai bună versiune.

Devino MAMPRENOARE

Vino într-o comunitate dinamică de femei antreprenor

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE