Afacerile clujencelor: Luciana Pavel, LMP Consulting4Life

Potrivit ultimului studiu KeysFin, „Antreprenoriatul feminin, un deceniu de provocari. Era 4.0“, peste 500.000 de femei sunt implicate in prezent in afaceri, in calitate de actionari in companii active pe piata din Romania. In Cluj-Napoca exista in acest moment aproximativ 27.000 de afaceri cu actionariat feminin, insa majoritatea afacerilor fac parte din categoria microintreprinderilor.

In contextul actual al pandemiei si avand in vedere perspectiva unei crize economice mondiale generata de pandemie, ne-am propus sa cunoastem cat mai multe femei antreprenor din Cluj-Napoca si sa incurajam astfel clujenii sa sustina afacerile femeilor din comunitate.

Cum va numiti, ce afacere aveti si unde va gasim?

Luciana Pavel, sunt psiholog, executive coaching, performance coaching, preventie burnout, coaching sistemic cu familii si organizatii. LMP Consulting4Life S.R.L., Cabinet individual in Cluj-Napoca, piata Mihai Viteazul

Spuneti-ne 5 cuvinte care va reprezinta.

Calitate, Umor, Inteligenta, Caldura, Sustinere, Experienta.

Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Este un vis mai vechi sau a aparut ca o oportunitate? 

Sunt fizician la baza. M-am specializat in domeniul fizicii medicale, radioterapie, cu un doctorat făcut și susținut la Universitatea din Heidelberg, Germania.

La intoarcerea in tara, dupa doctorat, spre surprinderea mea, am gasit usile inchise, nimeni nu dorea un specialist format in strainatate intr-un domeniu atat de special. Am incercat din rasputeri sa (re)intru in sistem. M-am invartit cativa ani intr-un giratoriu din punct de vedere profesional. Adică, dacă tot nu puteam găsi un loc de muncă ca și fizician medical, am încercat și ales diverse alte joburi în care intram mai ales din perspectiva banilor: unde câștig mai mulți bani.

De fiecare dată, după o perioadă ajungeam înapoi în giratoriu cu întrebări de genul: "Eu ce-mi doresc cu adevărat să lucrez? Care este jobul cel mai potrivit pentru mine? Care este misiunea mea?"

Până într-o zi când m-am luat în sfârșit după acel principiu care spune că dacă vrei alte rezultate, aplică alte tehnici. Atunci mi-au apărut în cale pentru prima dată cursurile de dezvoltare personală. Și dacă până atunci participasem doar la cursuri, ateliere, conferințe, seminarii în domenii tehnice: fizică, IT, management organizațional, în 2009 am ales să particip la formarea în coaching cu metoda Kutschera-Resonanz din Austria.

Primul modul a fost un șoc pentru mine: cum adică starea mea interioară s-a schimbat? Zidurile mele puse cu atata grijă ani de-a rândul, pentru a-mi proteja vulnerabilitatea, emoțiile, încep să se zgalțâie din rărunchi și unele chiar să cadă? Și toate astea prin 3 zile de relaxare, joaca, metafore, povești. Atunci am înțeles că poveștile, metaforele și simbolurile sunt modul prin care creierul nostru prelucrează informațiile care duc la schimbări benefice și durabile în viața noastră.

De prin al 6-lea modul mi-am dat seama că ceea ce făceam oricum de ani de zile, are un nume: îi spune coaching și, mai mult, este chiar o profesie in Codul Ocupaților din România. De atunci am început să mă gândesc cum aș putea să profesez în acest domeniu, în paralel cu continuarea formării mele în România și în Austria, într-o metodă de tip integrativă, timp de peste 7,5 ani, aproximativ 1000 de ore de teorie și practică. În plus, între timp, am absolvit cu succes și facultatea de psihologie din cadrul UBB Cluj-Napoca și un curs postuniversitar de coaching cognitiv-comportamental la aceeași facultate.

Cum a fost debutul in antreprenoriat? Cine v-a sustinut la inceput de drum?

Am început să lucrez ca și coach a finalul anului 2010, ca PFA, întâi în paralel cu locul de muncă pe care îl aveam, de quality manager la o mare firma de IT din Cluj- Napoca, apoi din 2012 am intrat în rețeaua internațională de traineri ai Institutului Kutschera din Austria care mi-a adus intrări și clienți firme nu doar individual, cum avusesem până atunci. Am fost mereu susținută de către familie, de către chiar fondatoarea metodei, dr. Gundl Kutschera din Austria, de către supervizoarea mea, de către colegii din rețea. Timp de 4 ani am avut cabinetul la Centrul Fir de Poveste unde am găsit niște oameni minunați, cu care ne-am susținut reciproc de-a lungul anilor de început ale acestui domeniu de dezvoltare personală în România.

Cum a evoluat afacerea de-a lungul timpului? Ce v-a ajutat cel mai mult sa cresteti?

Afacerea nu a mers foarte bine primii ani, pentru ca era un domeniu destul de nou în țara la noi, exista preponderent încă mentalitatea:" să nu se știe că am fost la psiholog" dar și datorită faptului că devenisem mamă în 2008 și am ales să fiu cât am putut de mult cu fetița mea, ceea ce a însemnat că nu am putut participa la acele seminarii, ateliere, conferințe care majoritatea erau organizate dupa-mesele si serile, pentru networking și promovare. iar bugetul pentru promovare era infim spre inexistent la început. Așa că cel mai mult m-au ajutat recomandările clienților mei mulțumiți.

Faceti parte din organizatii profesionale, grupuri de sustinere? Cum v-au sprijinit acestea cresterea afacerii?

Diplomele obținute la aceste cursuri de formare sunt recunoscute internaționalde către IoC, DVNLP, Grinder Association și sunt membră în echipa de traineri ai Institutului Kutschera România. www.kutschera.ro

Cat de implicata sunteti in afacerea dvs? Cate ore pe zi munciti? Aveti o echipa alaturi sau sunteti singura?

Sunt 100% implicată în afacerea mea, in sensul că din asta trăiesc. Am zile și zile. Uneori muncesc câte 3-4h/ zi alteori, când țin cursuri de formare în coaching, câte 3-5-8 zile la rând de dimineața până seara (câte 13-14 h/zi). În afacerea mea sunt singură, am colaborări pe parte legal-financiară cu specialiști și profesioniști în domeniu. Mă bucur de libertatea mea de a alege când, unde, cum, cu cine și pentru ce muncesc.

Cum reusiti sa imbinati viata de antreprenor cu cea de familie?

Câteodată mai bine, alteori mai puțin bine. 🙂

Ce inseamna succesul pentru dvs? Cum va vedeti afacerea peste 10 ani? Dar peste 20? 

Succesul pentru mine înseamnă să pot însoți cât mai multe persoane să ajungă să își trăiască viața la adevăratul lor potențial, să elimine barierele care îi oprește să strălucească în timp ce mă bucur de succesele lor și ale mele. Pentru că de mai mulți ani simt că mi-am găsit vocația, aceasta de a însoți oamenii spre o viață mai bună, de a crea cadrul pentru ca fiecare din cei care vin la mine să își găsească propriile răspunsuri, echilibrul și liniștea interioară, cred că afacerea aceasta va crește în viitor. Scopul meu este să ajungă la mine doar acele persoane care chiar își doresc o schimbare reală în viață și care chiar sunt dispuși să aloce resurse pentru asta. Și sunt tot mai mulți aceia care caută așa ceva.

Cui va adresati cu produsele si serviciile dvs? Va adresati exclusiv clujenilor sau piata dvs este nationala/internationala? 

Lucrez cel mai bine cu top și middle manageri, cu sistemele familiale, cu sisteme organizaționale, cu copii, cu părinți și cu dascălii. Serviciile mele de coaching sunt atât pentru clujeni dar și pentru cei din țară și din străinătate. Ofer ședințe de coaching individual și de grup în limba română, germană și engleză.

Credeti ca v-a ajutat faptul ca afacerea dvs este in Cluj-Napoca? Cum v-a ajutat asta? 

Da, pentru că aici sunt mai multe firme în domenii cu tehnologii înalte, care aduc specialiști oameni foarte inteligenți și deschiși către nou, oameni umblați prin lume, cu experiență interculturală. Toate acestea fiind ingrediente importante pentru acceptarea coaching-ului ca fiind ceva foarte necesar și susținător în aceste vremuri în care ni se cere la job tot mai mult, mai repede, dar cu aceleași resurse din trecut.

Va ajuta in afaceri faptul ca sunteti femeie sau simtiti ca este un handicap? 

Sub nici o formă nu îl văd ca un handicap. Dacă știi să comunici, indiferent că ești bărbat sau femeie, poți încheia cele mai bune contracte.

Care credeti ca sunt motivele pentru care majoritatea afacerilor femeilor romance sunt microintreprinderi?

Teama și disponibilitatea mai scăzută la femei pentru a-și asuma riscuri. De asemenea, o femeie cu familie, tinde spre echilibru între viața de familie și viața profesională.

Cum v-a afectat pandemia? Ce ati invatat in aceasta perioada? 

Pandemia m-a făcut să trebuiască să inchid cabinetul pentru 2 luni, ceea ce mi-a afectat serios bugetul. Însă mi-a dat și timp pentru mine și familia mea, pentru care sunt foarte recunoscătoare. Mi s-a confirmat faptul că echilibrul este foarte important în viață și starea interioară.

Ce mesaj aveti pentru femeile de afaceri din Cluj-Napoca?

Să aibă curajul să intre în business. Dacă au un hobby, să nu tragă neapărat să îl transofrme în business pentru că dacă lucrurile nu merg așa cum își doresc, vor pierde și businessul dar și hobby-ul. Înainte să înceapă să se sfătuiască cu specialiști în domeniu. Să nu facă totul singure ci să încerce dela bun început să își creeze o echipă. Mult succes!

Devino MAMPRENOARE

Vino într-o comunitate dinamică de femei antreprenor

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE