Afacerile clujencelor:Iustina Rangu, Arhitect

Potrivit ultimului studiu KeysFin, „Antreprenoriatul feminin, un deceniu de provocări. Era 4.0“, peste 500.000 de femei sunt implicate în prezent în afaceri, în calitate de acționari în companii active pe piața din Romania. În Cluj-Napoca există în acest moment aproximativ 27.000 de afaceri cu acționariat feminin, însă majoritatea afacerilor fac parte din categoria microintreprinderilor.

În contextul actual al pandemiei și având în vedere perspectiva unei crize economice mondiale generată de pandemie, ne-am propus să cunoaștem cât mai multe femei antreprenor din Cluj-Napoca și să încurajăm astfel clujenii să susțină afacerile femeilor din comunitate.

Cum va numiti, ce afacere aveti si unde va gasim?

Iustina Rangu, arhitect. In cadrul firmei, Air Photography&Design, ma ocup de proiecte de design interior, in special pentru locuinte.

Spuneti-ne 5 cuvinte care va reprezinta.

Ambitioasa, muncitoare, implicata, devotata, creativa.

Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Este un vis mai vechi sau a aparut ca o oportunitate? 

Fiind pe sfarsitul concediului de cresere a copilului la cea de-a doua minune din viata noastra, in 2017 am decis ca trebuie sa pornesc pe cont propriu, pentru a nu depinde de un program fix la birou. Impreuna cu sotul meu, am deschis o firma care pentru inceput s-a ocupat de sedinte foto de familie. Sotul meu e pasionat de fotografie, eu ma ocupam de "regia" de studio pentru a crea scenarii foto, si am invatat partea de prelucrare foto. In acest timp mi-am pregatit un portofoliu si am incercat sa intru pe piata cu proiecte de design, ceea ce nu e foarte usor, concurenta fiind mare in domeniu.

Cum a fost debutul in antreprenoriat? Cine v-a sustinut la inceput de drum?

A fost un inceput lent, dar din fericire am avut sustinerea sotului meu, nefiind conditionata de presiunea financiara.

Cum a evoluat afacerea de-a lungul timpului? Ce v-a ajutat cel mai mult sa cresteti?

De la studioul nostru foto am trecut cu pasi mici spre domeniul de activitate pe care il doream, si anume arhitectura si design de interior. Pe masura ce au aparut proiectele, din pacate nu a mai ramas timp si pentru studioul foto, l-am lasat in urma incet, incet. Un flux relativ constant de proiecte s-a format abia dupa doi ani de munca, timp in care reclama prin intermediul lucrarilor efectuate a fost cea mai eficienta.

Faceti parte din organizatii profesionale, grupuri de sustinere? Cum v-au sprijinit acestea cresterea afacerii?

Da, fac parte din ordinul Arhitectior. Nu am avut un sprijin in aceasta directie.

Cat de implicata sunteti in afacerea dvs? Cate ore pe zi munciti? Aveti o echipa alaturi sau sunteti singura?

Momentan lucrez singura. Daca la inceputul anului ma gandeam sa extind echipa, din pacate lovitura data de pandemie ma forteaza sa raman in aceasta formula deocamdata. In situatia actuala, reusesc sa adun 3-4 ore de munca pe zi, fragmentate de activitati, teme, ore on-line, joaca, si tot ce implica munca de acasa cu copiii pe langa noi.

Cum reusiti sa imbinati viata de antreprenor cu cea de familie?

A fost mai greu la inceput. Intre timp au mai crescut copiii, sunt mult mai independenti, mai intelegatori. Uneori e dificil de gasit solutii. Din fericire, in domeniul meu reusesc in mare parte sa lucrez on line, limitez deplasarile si sunt disponibila celor de acasa pe cat se poate. Incerc sa le asigur timpul necesar pentru conectarea in familie. Weekendurile le pastram pentru ei, lasam amandoi munca deoparte si avem activitati impreuna.

Ce inseamna succesul pentru dvs? Cum va vedeti afacerea peste 10 ani? Dar peste 20?

 Mi-as dori sa formez o echipa, cu care sa ies din sfera amenajarilor de locuinte, sa avem proiecte complexe, in domeniul office si comercial. Mi-ar placea mult si ar fi o mare provocare sa lucrez pe partea de restaurare, pe cladiri istorice, o pasiune de-a mea.Cui va adresati cu produsele si serviciile dvs?

Va adresati exclusiv clujenilor sau piata dvs este nationala/internationala? 

Am lucrat si lucrez in continuare la nivel national. Intr-o perioada mai putin activa, am cautat si am lucrat pe platforme internationale. Din fericire, activitatea mea are un limbaj universal 🙂

Credeti ca v-a ajutat faptul ca afacerea dvs este in Cluj-Napoca? Cum v-a ajutat asta? 

Cu siguranta. E un oras cosmopolit, cu o piata imobiliara dezvoltata. Avem multi tineri educati, cu putere financiara, care isi doresc o locuinta care sa ii reprezinte si care sa iasa din banal. Multi au inclinatia, dar nu si timpul necesar sa puna in practica o amenajare completa.

Va ajuta in afaceri faptul ca sunteti femeie sau simtiti ca este un handicap? 

In domeniul meu de activitate, cred ca e o super-putere sa fii femeie. La nivel intuitiv, cred ca se acorda mai multa incredere unei doamne care propune solutii de design.

Care credeti ca sunt motivele pentru care majoritatea afacerilor femeilor romance sunt microintreprinderi?

Cred ca, la noi, femeile nu au sustinerea necesara pentru a acorda suficient timp unei afaceri. Avem o traditie in a fi familisti, nu avem sustinerea statului, a societatii, uneori nici a partenerului in impartirea sarcinilor. Chiar daca ai o cariera de succes, nu iti gaseste nimeni nici o scuza (si de multe ori tu nu iti gasesti o scuza) in a nu fi si mama, si sotia, si prietena perfecta.

Cum v-a afectat pandemia? Ce ati invatat in aceasta perioada? 

Lovitura a fost destul de puternica. Din fericire inceputul anului a fost unul bun, si multe luni am lucrat pe proiectele contractate atunci. A fost o perioada in care cu totii ne-am dat seama cat este de importanta o atmosfera placuta acasa. Poate cand iti petreci toata ziua pe drumuri si ajungi acasa doar pentru somn, nu realizezi acest lucru. Am incercat sa merg pe aceasta directie, sa propun schimbari care se pot face cu usurinta dar sa schimbe ambientul casei. Sa organizez spatiile in asa fel incat sa putem acomoda munca de acasa cu activitatile copiilor sau scoala on-line, incat fiecare sa beneficieze de un spatiu personal. Au fost multe de invatat pe plan profesional si personal.

Ce mesaj aveti pentru femeile de afaceri din Cluj-Napoca?

Aveti incredere in fortele proprii, in ceea ce stiti ca va iese bine. Si nu va opriti din invatat!

Devino MAMPRENOARE

Vino într-o comunitate dinamică de femei antreprenor

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE