Exista o intreaga filosofie in spatele acestei practici de comert care este extrem de veche: incearca gratis si sper sa iti placa atat de mult ceea ce iti ofer, incat sa iti castig increderea si sa cumperi de la noi. Atunci cand oferi inainte de a cere, oamenii au tendinta de a-ti raspunde pozitiv la cerinte dintr-o nevoie sincera de a te rasplati pentru generozitatea ta.
Si totusi, nimanui nu-i place sa munceasca gratis, mai ales daca esti un mic antreprenor aflat la inceput de drum. Ofertele gratuite necesita timp, investitii financiare si genereaza foarte multe frustrari, multi spun ca gratis inseamna fara valoare, insa sunt situatii in care ofertele gratuite pot sa iti aduca foarte mult business daca stii cand sa le faci si cum sa le comunici.
De ce sa fac oferte gratuite?
Atunci cand lucrez la strategia de business cu mamprenoarele aflate la inceput de drum in antreprenoriat, le recomand sa aiba intotdeauna in portofoliu 3 tipuri de produse:
Daca nu esti de acord cu mostra gratuita, nu iti place sa oferi informatii pe blog si nici nu ai un grup propriu unde sa oferi consultanta, sfaturi si informatii valoroase, atunci iti recomand sa construiesti un produs care sa aiba un pret mic. Oamenii sunt dispusi sa plateasca sume mici de bani pentru a testa produse sau servicii care nu le sunt familiare, atat timp cat suma este mica si ei isi pot asuma pierderea.
Cand e oportun sa fac oferte gratuite si cum comunic cu publicul-tinta?
Ofertele gratuite se fac in anumite situatii si sunt comunicate ca atare. Am sa mentionez doar cateva situatii cu care se confrunta micii antreprenori:
Oamenii au, in general, o mentalitate care este setata in permanenta pe schimb: eu iti ofer X, tu imi dai in schimb Y. Atunci cand faci o oferta in care iti oferi produse sau servicii si nu ceri nimic in schimb pentru munca si timpul tau, mesajul care ajunge la cel ce primeste este ca tu nu pui pret pe munca si timpul tau, asa ca nu te astepta sa fii respectat pentru "sacrificiul" tau.
Am sa va spun o poveste.
Una dintre membrele comunitatii noastre avea la un moment dat o afacere cu ii cusute manual pe care le vindea in targurile de mestesugari. Pe la standul ei trecea multa lume, insa nu toti aveau in acesl moment in minte sa isi cumpere o ie, mai ales ca nu era un produs ieftin, pe care sa il cumperi din targ ca pe un kurtos cu 10 lei. Antreprenoarea noastra stia asta si avea o strategie extrem de eficienta pentru a-si asigura vanzari viitoare: cand clientul se pregatea sa plece de la stand, il chema inapoi ca sa ii ofere un cadou si ii dadea o bratara superba, impletita din margele colorate, cu motive nationale - "Sa va aduceti aminte de noi". Functiona ca un talisman magic, clientii comandau pe internet sau recomandau produse sau veneau sa se revada la urmatorul targ. Magia mostrei gratuite!
In concluzie, fara bani, nu inseamna gratis. Inseamna ca tu nu ceri bani pentru produsele si serviciile tale, ci ceri altceva: un feed-back, un review, o recomandare, un like la pagina de Facebook sau privilegiul de a ramane in mintea oamenilor pana in momentul in care vor avea nevoie de produsele si serviciile tale.
ec.Alina Bota