Cum să gestionăm corect deşeurile după 15 mai și pe timpul stării de alertă?

Ce facem cu deşeurile din timpul stării de urgenţă?

Starea de urgenţă la nivel european cât şi la nivel naţional a adus cu sine un set de măsuri care sunt aplicabile fiecărui cetăţean. Aceste măsuri aduc un prejudiciu mediului, prin eliminarea excesivă de deșeuri pe parte de protecție.

Măsurile de pe timpul stării de urgență au generat următoarele deșeuri:

1. Limitarea răspândirii virusului prin închiderea temporară a frontierelor, crearea unui culoar verde pentru circulaţia rapidă a mărfurilor esenţiale, evaluări ale riscurilor pentru populaţie.

Pentru exercitarea acestei măsuri a fost necesar de echipamente individuale de protecţie nu doar pentru cadrele medicale, ci și pentru un simplu cetățean care manipulează mărfuri. Acest lucru însemnă că echipamentele de protecție e posibil să fie contaminate ...deci unde le aruncăm? Care este finalitatea lor?

Având în vedere că aceste echipamente de protecţie au fost folosite în timpul unei pandemii, chiar dacă ele sunt reciclabile este recomandat să se arunce la deşeuri medicale/deșeuri cu risc biologic care are pictograma de mai jos: astfel firmele pot face contract temporar cu firmele care îşi asumă responsabilitatea de a elimina acest tip de deşeu prin incinerare.

O altă soluţie mai puţin sigură este pubela NEAGRĂ unde se pot arunca echipamentele de protecţie utilizate pentru uz personal. Recomandăm agenţilor economici care folosesc zilnic echipamente de protecţie să fie atenţi la acest aspect şi să îşi uşureze muncă prin angajarea unui expert pe parte de gestiune a deşeurilor.

2. Furnizarea de echipamente medicale cum ar fi ventilatoare, echipamente de protecţie şi kit-uri de testare.

Acest tip de echipamente ajung de obicei în instituţii de stat, spitale, spitale private, cabinete medicale, etc. E de înțeles că acestea ajung ambalate în cutii, saci material plastic, saci de rafie şi alte elemente de protecţie din polistiren. În acest caz beneficiarii acestor echipamente au obligaţia de a gestiona corect deșeurile din ambalaje astfel având o evidenţă lunară clară, pentru a putea fi raportate la Agenţia pentru Protecţia Mediului și Administrației Fondului de Mediu

3. Promovarea cercetării pentru tratamente şi vaccinuri aici este vorbă de substanţe chimice periculoase, ambalaje contaminate cu substanţe chimice periculoase, etc.

Responsabilitatea pentru aceste deşeuri o au laboratoarele unde se fac testele, care au deja cu siguranţă un sistem bine pus la punct în ceea ce priveșete gestiunea deşeurilor periculoase care au alt regim decât cele obişnuite.

4. Sprijinirea locurilor de muncă, a intreprinderilor şi a economiei pentru a putea fi pusă în practică această măsură este nevoie de respectarea unor reguli stricte în spaţiile de birouri.

Vă recomand citiți acest articol scris de arh. Marina Berdila - Naturalesa Design, în care sunt explicate detalii pentru spațiile de birou și nu numai.

Munca de birou constituie o serie de modificări aşa cum le găsiţi explicate în articolul de mai sus. Cele mai producătoare de deşeuri sunt modificările care ţin de ambalarea proprie a fiecărui produs alimentar pe care fiecare angajat il deține sau il comandă. Ele trebuie depozitate la rece şi încălzite când e cazul.

Managementul deșeurilor în spațiile tip office

 • pahare de unică folosinţă din plastic, care dacă au fost folosite doar pentru apă se pot arunca la material plastic reciclabil, pubela GALBENĂ, cai care au consumat cafea, suc, ceai în aceste pahare sunt rugaţi să le clătească înainte de a fi aruncate la material reciclabil, dacă nu finalitatea lor va fi la gunoiul rezidual, pubela NEAGRĂ, astfel compania dumneavoastră devenind una iresponsabilă pentru mediu deoarece reuşeşte doar o mică cantitate de deşeu să valorifice prin reciclare, astfel obiectivele de reciclare fiind neatinse.
 • Farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă care dacă sunt contaminate se aruncă la deșeu rezidual, pubela NEAGRĂ, iar dacă acestea sunt din plastic timpul de degradare este foarte lung. idicat este ca aceste tacâmuri să fie din lemn sau hârtie pentru a fi compostabile, adică se pot arunca la deşeuri biodegradabile. Din păcate România mai are de lucrat la un sIstem de colectare a deşeurilor biodegradabile, acest tip de deșeuri se aruncă în pubela MORO. Ca recomandare responsabilă ar fi veselă şi tacâmuri personale, nu de unică folosinţă, astfel cu un efort minim reducem impactul asupra mediului. Pentru spalarea acestora se pune pune la dispoziție o masină de spălat vase.
 • Alte materiale utilizate: şerveţele umede şi uscate se aruncă la gunoi rezidual, pubela NEAGRĂ
 • Doze și conserve se depozitează împreună cu deșeurile din plastic, pubela GALBENĂ.
 • Sticla în pubela VERDE.

Pe lângă aceste deșeuri mai sunt cele care rezultă din activitatea operatorilor economici:

 • Hârtie de copiator – se recomandă reciclare în pubela ALBASTRĂ
 • Cartoane de la ambalarea hârtiei şi altor echipamente – se recomandă recilare în pubela ALBASTRĂ sau separat în recipientul destinat deșeurilor din ambalaje de hârtie/carton.
 • Deşeuri din producţie acestea trebuie corect codificate şi depozitate în recipienţi speciali dacă sunt substanţe chimice periculoase

Pentru oricare tip de deşeu vă recomandăm consultanţă din partea unui expert pentru a gestiona corect deşeurile fără a fi sancţionaţi.

5. Sprijinirea cetăţenilor aflaţi în străinătate sau a celor aflaţi în izolare toate deşeurile eliminate de către aceste persoane este recomandat a fi de depozitate în saci negri închişi ermetic şi apoi aruncate în pubela NEAGRĂ, pentru a evita orice fel de contaminare.

6. Combaterea dezinformării de obicei se distribuie online prin canale de informare din surse oficiale şi bine documentate, prin urmare vă recomandăm nu lăsaţi toată ziuă televizorul deschis pentru a reduce consumul de energie!

Acasă

Deșeuri generate la domiciliu de către persoane aflate în carantină sau deșeuri care rezultă de la îngrijirea unui membru al familiei bolnave sau în perioada de recuperare TREBUIE ambalate în saci menajeri negri mai groși, pe care îi închidem ermetic pană în momentul în care sunt preluate de către serviciile de salubritate. Se aruncă în pubela NEAGRĂ!!!

După aruncarea unui deșeu contaminat este recomandată o igienă a mâinilor minuțioasă.

Măsurile de protecţie şi igienă recomandate şi după 15 mai

 • Purtarea de mască în spaţiile închise, sau mijloace de transport în comun, acest lucru face ca orice persoană să fie responsabilă când aruncă aceste echipamente de protecție în momentul când acestea devin deşeu. Nu uitaţi pubela NEAGRĂ pentru a evită contaminarea , în saci negri închişi ermetic.
 • Alte echipamente de protecţie, pubelă NEAGRĂ pentru a evită contaminarea, în saci negri închişi eretic.
 • Apă și săpun pentru spălarea mâinilor cât de des posibil.
 • Dezinfectanţii recomandaţi sunt cei cu concentrație de alcool de ce puţin 60%, recipienții se aruncă la deşeuri din plastic, pubelă GALBENĂ
 • Suprafețele se dezinfectează atât cu alcool etilic 70% concentrație,iar după aplicare este recomandat să lăsați să se usuce pentru a fi siguri că eventualele microorganismele sunt ucise; cât și cu hipoclorit de sodiu la 0,1% concentrație. Recipienții de la acest tip de dezinfectant de obicei sunt colectați pentru reumplere sau valorificare de către firmele care distribuie acest tip de soluție, dacă nu aveţi această posibilitate se aruncă în pubela cu deșeuri din plastic, cea GALBENĂ
 • Echipamentele de protecție reutilizabile trebuie spălate la 60-90°C și se calcă cu un fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

Vă dorim o abordare responsabilă a deșeurilor şi multă sănătate!

drd. ing. Monica Danciu - Circular Consulting Cluj-Napoca

Devino MAMPRENOARE

Vino într-o comunitate dinamică de femei antreprenor

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE