Antreprenoarele de pe platforma mamprenoare.eu se prezinta: Marina Berdila, Naturalesa Design

Platforma mamprenoare.eu aduna la un loc afaceri din toate domeniile si din toate colturile tarii. Prin intermediul acestor interviuri dorim sa va prezentam antreprenorul care sta in spatele afacerii cu ideile, satisfactiile, dar si provocarile sale, mai ales in aceasta perioada de criza.

Cum te numesti, de unde esti si ce afacere ai? 

Mă numesc Marina Berdila, sunt din Cluj-Napoca și sunt fondatorul Naturalesa Design.

Cum ti-a venit ideea acestei afaceri? 

În perioada maternității m-am reinventat. Am luat experiența de arhitect din cei 10 ani de proiectare în care am învățat normative, standarde, aspecte estetice și funcționale, proiectând case, grădinițe, școli și chiar spitale. Am adăugat cunoștințele dobândite ca și consultant autorizat pentru clădiri verzi LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) și experiența practică din procesul de certificare a trei clădiri mari de birouri din Cluj-Napoca. Am mai adăugat și cunoștințele câștigate de-a lungul certificării ca proiectant autorizat de case pasive și le-am mixat pe toate într-un serviciu inovativ. Pasiunea pentru design responsabil am avut-o dintotdeauna dar, odată cu apariția fetiței mele Antonia, am înțeles cu adevărat felul în care suntem afectați de spațiul în care locuim. Am devenit și mai conștientă de faptul că modul în care construim momentan, nu poate lăsa o planetă suficient de curată copiilor noștri. A fost momentul perfect să-mi pun în aplicare cunoștințele acumulate și să le direcționez spre o activitate cu rezultate imediate, care sa aibă impact asupra unui număr mai mare de oameni: amenajările interioare.

Ce produse si servicii oferi si cui te adresezi?

Naturalesa Design oferă trei categorii de servicii: Naturalesa Home - arhitectură și design interior - de la autorizație la decorațiuni, pentru case frumoase, funcționale dar și sănătoase, eficiente energetic și cu impact redus asupra mediului. Naturalesa Business - arhitectură și design interior pentru spații de birouri și servicii. Asta înseamnă cele mai bune variante de finisare și mobilare, pentru stilul și bugetul alocat. Scopul este de a transpune în fiecare colțișor pasiunea și viziunea afacerii. Naturalesa Kids - arhitectură și design interior pentru grădinițe, școli și spații de joacă, adaptate noilor abordări educaționale și de parenting. În abordarea educațională alternativă Reggio Emilia, spațiul este considerat un educator în sine și asta mai ales atunci când este proiectat cu suflet și atenție la detalii.

Cu ce vii tu diferit pe piata? 

Naturalesa Design s-a născut din pasiune pentru frumos, funcțional și sustenabil. În doua cuvinte: design responsabil. Responsabil față de ce? Fața de: Noi înșine, prin amenajarea unor spații în care sa ne simțim bine și prin atenție asupra elementelor care ne pot afecta sănătatea; Responsabil financiar, prin alegerea unor obiecte durabile și reducerea cheltuielilor prin măsuri de eficiență energetică; Comunitate, prin alegerea unor produse locale care să încurajeze economia; Mediul înconjurător prin reducerea deșeurilor, alegerea unor produse realizate responsabil, reciclare, reutilizare, materiale naturale.

Care a fost cea mai mare satisfactie a ta ca antreprenor?

Câștigarea unei finanțări europene pe cont propriu. În perioada maternității am învățat business pe internet. Am făcut un plan de afaceri pentru Naturalesa, am deslușit noțiunile de buget, cash flow, riscuri și obiective, analiza de piață, analiza concurenței și previziuni financiare. Am muncit în afara zonei de confort, cu copilul la sân și laptopul pe genunchi și, cu ajutorul soțului meu, am câștigat nu cu unul, ci cu două proiecte. Cel mai valoros a fost procesul și ceea ce am învățat, pentru a putea face lucrurile mai mult decât din pură pasiune.

Care a fost cea mai mare provocare a ta in aceasta perioada de criza?

Oprirea temporară a majorității proiectelor și reticența clienților de a investi în imobiliare. Lipsa furnizorilor cu care să lucrăm, epuizarea stocurilor și dificultatea de a coordona echipele de muncitori de la distanță.

Ce ai facut diferit in aceasta perioada de criza?

Avem în execuție trei spații de birouri și două apartamente și, așa cum se poate, încerc să le gestionez la distanță. Asta m-a învățat să fiu mult mai clară și concisă în comunicarea cu echipele. Stând acasă, m-am concentrat și pe ceea ce cred eu că poate fi de ajutor pe viitor. Am început să scriu o carte pentru părinții care amenajează singuri camera copiilor. Este despre funcționalitate, sănătate, dezvoltare armonioasă și cum spațiul poate deveni un educator, ca în filosofia Reggio Emilia.

Pentru cei ce urmează să-și amenajeze casa, am pus la un loc lista noastră internă de furnizori și producători pentru amenajări interioare și am lansat ecodeco.ro - un loc pentru clienții care caută produse sănătoase, realizate local și responsabil. Îmi doresc ca ecodeco să devină o comunitate. Primim cu drag pe platformă producătorii, artiștii, artizanii și meșterii locali care făuresc lucruri frumoase și de calitate, pentru casele noastre (finisaje, mobilier, decorațiuni, textile sau jucării). Împreună putem lăsa ceva mai bun în urmă, chiar și atunci când alegem un scaun.

Urmează articole de blog, un mic ghid de amenajare a casei cu accent pe sănătatea familiei, filmulețe de prezentare a lucrărilor realizate în 2019 și lucrăm la prezentarea portofoliului pe website. Adică tot ce mi-am dorit să fac dar nu am avut niciodată timp. Odată ce am făcut pace cu ceea ce se întâmplă în lume și am acceptat că nu mă pot împotrivi, am devenit creativă și productivă.

Ce mesaj ai pentru mamprenoare?

Va mulțumesc pentru ceea ce împărtășiți, pentru că simt că nu sunt singură și învăț câte ceva din fiecare interacțiune pe care o avem. Vă doresc succes și putere în această perioadă!

Mamprenoare.eu isi propune sa reuneasca intr-un singur loc afacerile femeilor antreprenor din Romania pentru a le oferi branding, promovare si networking online. Prin intermediul platformei, afacerile sunt prezentate in mod profesionist si pot fi gasite usor dupa domeniul de activitate sau localitate. Antreprenoarele prezente pe platforma se pot conecta intre ele, pot face parteneriate si au acces la o serie de resurse de educatie antreprenoriala.

Devino MAMPRENOARE

Vino într-o comunitate dinamică de femei antreprenor

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE