Cum te numești, de unde ești și ce afacere ai?
Numele meu este Anna Noua, cel mai drag mi-e să fiu mamă (cui nu-i e!), sunt soție, cadru didactic și antreprenor, din pasiune, din dorința de permanentă evoluție, din drag pentru copii și educație. Pasiunea mea nu depinde granițele fizice ale unei localități, iar bucuria mea este de a scrie povești pentru copii și părinți, materiale educative, cu gândul că educația este pe tot parcursul vieții. Cărțile deja publicate le pun la dispoziția clienților mei prin intermediul site-urilor dedicate: http://clarissesiemotiile.ro, https://clarissesiemotiile.ro/jurnalul-copilului-de-succes și https://lp.povestiminunate.ro/pf.
Când ți-a venit ideea acestei afaceri?
A fost un vis mai vechi sau o oportunitate de moment? *Să scriu povești și să le mai și public este un vis devenit realitate, un vis din copilărie. Am avut norocul de a ajunge cu ele la tipar datorită unei prietene dragi care mi-a explicat pașii și datorită faptului că mi-am dat voie să fiu vulnerabilă, să mă expun și să scot la lumină parte din sufletul meu. Nu e neapărat o afacere, în sensul în care câștigul nu e pe măsura efortului, deoarece atunci când publici în regim propriu, printezi loturi mici - prețurile de producție nu se compară cu cele ale unei edituri mari care scoate câteva mii la un exemplar, îți plătești singur tot ceea ce ajunge cititorul să vadă: site-ul, reclama, conținutul etc. Mai important de atât este că poveștile mele, cu teme atât de actuale, care ating niște puncte extrem de discutate, au recenzii bune și foarte bune. Sunt bucățele din sufletul meu și sunt scrise cu vocea unei mame care dorește să-și ajute propriul copil prin povești, iar mai apoi, pe ceilalți. Ca informația mea să ajungă la atât de mulți oameni, este un privilegiu. Dar va veni și momentul satisfacției financiare, simt asta!
Ai avut nevoie de finanțare pentru proiectul tău sau ai pornit afacerea cu fondurile proprii?
Toate proiectele mele au pornit prin autofinanțare. Am "îndrăznit" să investesc în visul meu. Am avut curajul să-mi asum acest risc, iar cei dragi au fost alături de mine. Am trecut și trecem prin tot felul de stări, de la bucurie la îngrijorare, la oboseală și iar la energie, dar la final de zi rămâne satisfacția visului împlinit și credința că sunt pe drumul potrivit mie.
Ce produse și servicii oferi și cine sunt clienții tăi?
Sub brandul 𝑨𝒏𝒏𝒂 𝑵𝒐𝒖𝒂 au apărut, până acum, 2 cărți de povești și un jurnal de dezvoltare personală pentru copii și tineri. Prima mea carte, "𝑨𝒗𝒆𝒏𝒕𝒖𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒅𝒐𝒎𝒏𝒊ș𝒐𝒂𝒓𝒆𝒊 𝑪𝒍𝒂𝒓𝒊𝒔𝒔𝒆 𝒑𝒆 𝑻ă𝒓â𝒎𝒖𝒍 𝑬𝒎𝒐ț𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓" este prima carte de povești a unui autor român care abordează 𝒑𝒓𝒐𝒃𝒍𝒆𝒎𝒂 𝒖𝒕𝒊𝒍𝒊𝒛ă𝒓𝒊𝒊 î𝒏 𝒆𝒙𝒄𝒆𝒔 𝒂 𝒕𝒆𝒉𝒏𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒆𝒊 ș𝒊 𝒆𝒇𝒆𝒄𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒏𝒐𝒄𝒊𝒗𝒆 𝒑𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒐 𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒄𝒆𝒂𝒔𝒕ă 𝒂𝒄𝒕𝒊𝒗𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒂𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂 𝒍𝒖𝒎𝒊𝒊 𝒆𝒎𝒐ț𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒆 𝒂 𝒇𝒊𝒆𝒄ă𝒓𝒖𝒊𝒂, 𝒅𝒂𝒓 ș𝒊 𝒂𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂 𝒓𝒆𝒍𝒂ț𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒊𝒏𝒕𝒓𝒆 𝒐𝒂𝒎𝒆𝒏𝒊. Am primit extrem de multe recenzii pozitive, a fost cumpărată atât de părinți, cât și de clase întregi ca material suport pentru a crea o activitate specifică pe tematica pe care o propunere.
A doua carte apărută este jurnalul de dezvoltare personală, "𝑱𝒖𝒓𝒏𝒂𝒍𝒖𝒍 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒍𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒔𝒖𝒄𝒄𝒆𝒔". Este 𝒖𝒏 𝒑𝒂𝒄𝒉𝒆𝒕 𝒄𝒆 î𝒎𝒑𝒖𝒕𝒆𝒓𝒏𝒊𝒄𝒆ș𝒕𝒆 𝒂𝒅𝒐𝒍𝒆𝒔𝒄𝒆𝒏ț𝒊𝒊 ș𝒊 𝒕𝒊𝒏𝒆𝒓𝒊𝒊 cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani 𝒄𝒖 𝒊𝒏𝒔𝒕𝒓𝒖𝒎𝒆𝒏𝒕𝒆 𝒑𝒓𝒂𝒄𝒕𝒊𝒄𝒆, ce îi ajută să-și găsească vocea și calea 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂 𝒓𝒆𝒖ș𝒊 î𝒏 𝒕𝒐𝒕 𝒄𝒆𝒆𝒂 𝒄𝒆-ș𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒑𝒖𝒏. Îi ajută să afle ce li se potrivește, ce să aleagă, cum să planifice, cum și cât să relaționeze cu prietenii, dar cum să păstreze și o relație deschisă cu părinții. Permite o larghețe atât de mare a vârstelor deoarece temele propuse sunt explicate într-un limbaj accesibil, dar sunt subiecte cheie la orice vârstă.
La a treia carte m-am întors la povești, de data acesta pentru a transmite mesajul importanței unicității și al autenticității. Trăim într-o lume cu mult sclipici, cu mult frumos și e normal ca celor mici să le vină greu să înțeleagă de ce nu beneficiază toți de aceleași bucurii, de ce sunt atât de multe diferențe, iar această poveste întocmai asta face - duce mesajul că 𝒇𝒊𝒆𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒓𝒆 𝒍𝒐𝒄𝒖𝒍 𝒍𝒖𝒊 ș𝒊 𝒓𝒐𝒍𝒖𝒍 𝒍𝒖𝒊 ș𝒊 𝒇𝒊𝒆𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒇𝒊𝒊𝒏ță 𝒆 𝒊𝒎𝒑𝒐𝒓𝒕𝒂𝒏𝒕ă 𝒆𝒙𝒂𝒄𝒕 𝒂ș𝒂 𝒄𝒖𝒎 𝒆. Aceasta se numește: "𝑷ă𝒅𝒖𝒓𝒆𝒂 𝒇𝒆𝒓𝒎𝒆𝒄𝒂𝒕ă. 𝑭𝒖𝒓𝒕𝒖𝒍 𝒂𝒎𝒖𝒍𝒆𝒕𝒆𝒍𝒐𝒓".
Mă adresez tuturor părinților și bunicilor care au înțeles că puterea exemplului e prima formă de educație, iar personajele poveștilor mele servesc drept model.
Cu ce vii tu diferit pe piață? Care este diferența majoră dintre oferta ta și concurență?
Produsele mele sunt trecute prin mai multe filtre, iar părinții și specialiștii care le-au văzut le-au apreciat pozitiv valoarea. Unicitatea și autenticitatea produselor mele este adusă de mesajele pe care le transmit, într-un limbaj facil și actual copiilor din generația aceasta. Produsele mele sunt concepte care au inspirat multe materiale de după, ale altor autori, iar asta nu face decât să mă onoreze. Diferența o face, însă, omul din spatele cuvintelor, un om cu multă experiență în educație, care a scris cunoscând foarte bine generația actuală de copii, din moment ce sunt mereu în mijlocul categoriei de vârstă căreia mă adresez.
Care a fost cea mai mare satisfacție a ta ca antreprenor? La cât timp de la lansarea afacerii ai simțit asta?
Prima satisfacție pe care am primit-o a fost cea a lucrului bine făcut, transmis de clienții mei prin mesaje și comentarii. Apoi, încet, încet, urmează și motivația financiară, care nu a întârziat să apară, modest, așa cum e la început pentru majoritatea afacerilor mici, dar despre care observ că este în continuă creștere. Cred că la jumătate de an am început să simt că munca mea începe să dea roade. Este o muncă continuă, cu provocări interesante în fiecare zi.
Ce faci în momentele grele ca să te remontezi? Ce te motivează să mergi mai departe?
Toată viața mi-am asumat ca activitățile în care m-am implicat să aibă un ecou frumos, dar statutul de mamă m-a impulsionat să pun cu adevărat preț pe autodescoperire, pe sinceritate, pe unicitate, pe a mă strădui să fiu mereu mai bună la orice, cu fiecare zi ce trece. Simt că nu pot doar să-i spun copilului meu ce e bine și ce nu, să o corectez și să o învăț să nu renunțe, dacă eu nu sunt primul exemplu. Nu mă ridic de fiecare dată imediat ce cad, uneori am nevoie de timp să fiu furioasă, dezamăgită, nemulțumită, nervoasă, dar e în regulă. Îmi accept stările, sunt normale, le las să treacă și apoi "reconfigurez traseul". 🙂 Așa am fost educată: să urmez un traseu acceptabil de societate în cel mai discret mod posibil. Și o lungă perioadă de timp așa am făcut. Până nu am mai putut, până nu m-am regăsit. Si așa a strigat vocea mea interioară să aflu cine sunt și ce vreau. La început a pornit din dorința de a fi un model demn de urmat pentru fetița mea, iar acum am înțeles cât de important este să fac întâi pentru sufletul meu. Deci, mă motivează copilul, soțul, dar cel mai mult sunt automotivată.
Care a fost cea mai mare provocare a ta în această perioadă de criză și ce ai învățat din ea?
Cea mai mare provocare a mea este răbdarea. Am învățat că totul se întâmplă la momentul potrivit și că totul este spre binele nostru. Nici ceea ce pare a fi rău, se dovedește că, de fapt, este tot spre binele nostru suprem. Așa că, deși nu-mi iese de fiecare dată, conștientizez că răbdarea și perseverența sunt cheia succesului.
Cum reușești să faci față multiplelor roluri pe care le ai (femeie, antreprenor, partenera de viață, fiică, colegă, mamă etc..)? Care este secretul tău?
Secretul - care nu e secret, e la îndemâna oricui - este că am conștientizat că eu însămi sunt un univers complex, o lume care conține tot ce am nevoie pentru a mă descurca. Trebuie doar să-mi dau voie să o accesez. În plus, știu din proprie experiență că nu sunt singură niciunde și nicicând, pentru că Dumnezeu mi-e mereu aproape, a fost mereu lângă mine prin toți oamenii care au "apărut" nesperat, în momente cruciale.
Ce planuri ai pentru viitor?
Îmi doresc să cresc un brand de încredere, să continui să colaborez cu oameni la fel de minunați ca cei pe care i-am întâlnit până acum, să duc mesajul meu cât mai multor părinți și oameni care se ocupă de educație, în forme inovative, ca până acum.
Ce sfaturi ai da femeilor care se tem să facă pasul spre antreprenoriat?
Dragile mele, cine spune că nu se poate? Tu ce simți? Tu ce îți dorești? Care e acea activitate pe care o faci cu drag și când termini nu te simți ușurată că a mai trecut o zi, ci încărcată? Află ce vrei și ce-ți face inima să-ți tresalte de bucurie! Acesta este îndemnul meu pentru oricine, antreprenor sau nu: "Ai curaj! Suntem singurii care ne punem limite. Ai încredere, ai credință! Nihil sine Deo!"