Cum te numești, de unde ești și ce afacere ai?
Tamara Beatrice Ulmean mă numesc și sunt născută și crescută în Ardeal, în Deva ca să fiu mai exactă. De la sfârșitul anului 2005, cu o intermitență în perioada concediului de maternitate, locuiesc în București. În momentul prezent sunt liber profesionist în cadrul cabinetului meu de psihologie.
Când ți-a venit ideea acestei afaceri? A fost un vis mai vechi sau o oportunitate de moment?
Încă de la 16 ani, de când am cunoscut-o pe doamna Marilena Sterea, care mi-a fost profesoară de psihologie în liceu, mi-am dorit să urmez facultatea de psihologie. Cu o copilărie destul de încercată și o maturitate cu mult peste vârsta din buletin adesea, mă atrăgea explorarea sufletului și a minții umane ca un magnet. Cum viața are însă uneori alte planuri cu noi, nu mi-am deschis cabinet imediat după terminarea facultății. Inițial mi-am folosit cunoștințele în domeniul psihologiei în zona de recrutare și am lucrat pentru una dintre cele mai mari companii de recrutare din Romania – Lugera&Makler, am continuat apoi ca antreprenor în zona de imobiliare. Funcționam ca un departament externalizat de dezvoltare pentru clienții noștri care erau din domeniul bancar și al telecomunicațiilor, identificând spații pentru aceștia, apoi am avut un fast-food și o berărie.
Toate acestea înainte de a deveni mamă. Pare, acum uitându-mă în urmă, că momentul în care am devenit mamă, a coincis cu întoarcerea către visul inițial. Însărcinată fiind am început școala de coaching alături de cei de la Noble Manhattan UK, unde ulterior am fost și mentor coach pentru cei care intrau ca și cursanți, mi-am finalizat masterul în Psihologie Organizațională, m-am reîntors în București. M-am reangajat la Lugera&Makler, într-o dorință poate de a recrea un familiar, doar că eu mai eram același om și am fost dată afară. Am rămas însă într-o relație foarte bună cu Cristina Săvuică, managing partner-ul companiei și am mai rămas cu o prietenă foarte bună, care mi-a fost la acea vreme superior.
Au urmat apoi 5 ani și jumătate în care am descoperit planeta și m-am redescoperit pe mine, căci acesta era sloganul Free Spirit Travel, agenția de turism în care m-am ocupat de partea de marketing. În timpul perioadei Free Spirit an cunoscut NLP-ul, am mers pe cărbuni încinși cu Tony Robbins la Londra, m-am acreditat ca NLP Master Practioner și făcut cunoștință cu hipnoza.
Până aici a fost visul vechi, iar oportunitatea de moment a venit în primăvara anului 2020 (eu mă acreditasem deja la Colegiul Psihologilor pe Psihologia Muncii și Psihologie Educaționala, Școlară și Vocațională, dar era cumva un plan pe care-l pregăteam pentru pensie J), când a venit pandemia, eu am făcut o răceală puternică în martie și am intrat în șomaj tehnic. Urma o perioadă extrem de grea și pentru noi ca și angajați dar și pentru cele care ne erau șefi. În acel moment am reușit să transform adversitatea într-o oportunitate și am decis să nu mă mai întorc din șomaj tehnic din nou la Free Spirit ci să-mi deschid cabinetul meu de psihologie. Dacă tot urma să-mi fie greu, am decis că cel mai potrivit e să-mi greu în propriul business și oricum în situații de acest fel promovare și marketing nu se face și consideram că ar fi un stres în minus și pentru fete.
În concluzie a fost un întreg proces al devenii mele. Așa cum se întâmplă de fapt în viețile tuturor: bucăți de puzzle care aparent par să nu se potrivească, își găsesc până la urmă locul și formează o minunată imagine al omului care ești.
Ce produse și servicii oferi și cine sunt clienții tăi?
Ofer servicii de: consiliere psihologică și dezvoltare personală pentru copii, adolescenți și adulți; coaching pentru adolescenți și adulți; hipnoză pentru adolescenți și adulți.
Lucrez cu copii și adolescenți care învață în orele de dezvoltare personală pe care le fac cu mine, prin intermediul jocurilor, abilități de viață (cum să comunice asertiv, cum să lucreze într-o echipă, cum să negocieze, să-și descopere valorile și pasiunile, să identifice și elimine tiparele de gândire irațională, să-și înțeleagă emoțiile, etc)
Lucrez în sesiuni de consiliere parentală cu părinții care vor să-și înțeleagă mai bine rolul și responsabilitățile, astfel încât copilul să aibă cât mai puțin de vindecat la maturitate.
Am o serie de teste vocaționale care pot fi aplicate la mine în cabinet și care oferă informații relevante asupra intereselor vocaționale și ale abilităților. Aceste teste și sesiunile de consiliere ce le însoțesc se potrivesc foarte bine tinerilor din clasele terminale de liceu și celor care își doresc să se reorienteze profesional.
Lucrez cu elevi pe investigarea strategiilor de învățare abordate și eficientizarea acestora. Acesta este un serviciu extrem de important având în vedere că întreaga noastră existență suntem într-un proces de învățare.
Lucrez cu toți cei care-și doresc să se cunoască mai bine, cu cei care doresc să-și optimizeze procesul de dezvoltare pentru a putea să-și ducă și rolurile pe care le joacă în viața de zi cu zi la nivelul următor și nu puține sunt dățile în care îmbin tehnici de coaching, cu NLP, hipnoză și psihologie în procesele de dezvoltare personală pe care le ghidez.
Cu ce vii tu diferit pe piață? Care este diferența majoră dintre oferta ta și concurență?
Eu cu experiența de viață și profesională diversă sunt diferența majoră față de concurență J Relația cu psihologul este o relație specială. Pe lângă partea de competență e bine să existe și partea de chimie. Partea de promovare pe social media funcționează prea puțin în domeniul meu de activitate. 90% din cei cu care am lucrat m-au cunoscut în diverse medii profesionale și sociale înainte.
Sunt caldă, deschisă, empatică, prezentă 100% în procesul celor care îmi solicită sprijinul.
Înțeleg așteptările angajatorilor. De fapt acesta a fost unul dintre gândurile mele – vreau să aduc dezvoltarea personală din team building a marilor corporații care investesc constant în dezvoltarea angajaților, la copii și adolescenți.
Continui apoi să mă diferențiez prin formările diferite pe care le-am urmat: psihologie, coaching, master NLP și hipnoză până în prezent. Îmbin toate aceste tehnici în cabinetul meu, pentru a-mi susține clienții în procesul de cunoaștere și de creștere personală.
Și pentru că tot scriam mai devreme de slogan, acum sloganul meu este ”Become who you realy are!”
Care a fost cea mai mare satisfacție a ta ca antreprenor? La cât timp de la lansarea afacerii ai simțit asta?
Îți pot spune ce mai mare satisfacție a mea ca mamă antreprenor J E că pot să mănânc la prânz cu fiul meu în majoritatea zilelor și să-i pregătesc pachetul pentru școală.
Pe plan profesional au fost mai multe: grupurile de dezvoltare personală făcute online cu elevii de la Liceul George Coșbuc, contractul de colaborare cu cei de la FONPC în calitate de Coordonator Grup Tineri și fiecare om cu care lucrez.
Care a fost cea mai mare provocare a ta în această perioadă de criză și ce ai învățat din ea?
Cea mai mare provocare au fost cursurile de dezvoltare personală ținute în online. Tot ceea ce înveți în școală și în supervizare se aplică interacțiunii față în față. Din pricina pandemiei, a trebuit să creez modalități și tehnici care să meargă pentru adolescenții sătui de școala online, pentru a-i ține implicați în proces.
Fusesem parte din Crew-ul lui Tony Robbins la UPW ediție online de pandemie. Faptul că am fost într-un eveniment de o asemenea anvergură, timp de o săptămână, m-a făcut să nu-mi fie teamă de online. Văzusem evenimentul lui Tony atât live cât și online și cred, cu mâna pe suflet că fiecare dintre ele au adus la fel de multă valoare în viețile celor care au participat.
Am învățat o dată în plus că fiecare experiență ne construiește pentru următoarele și am practicat reinventarea, așa cum am văzut-o la doi dintre mentorii mei: Tony Robbins și Dorel Butucă.
O altă provocare a fost să rămân pe drumul ales, care devenea din ce în ce mai greu. Nu puține au fost dățile în care m-am gândit că mi-ar fi fost muuult mai ușor ca angajat J, dar satisfacția de a construi ceva după viziunea ta și sub coordonarea ta e pe măsura curajului de a rezista chiar și atunci când nu e doar veselie și vreme bună J
Cum reușești să faci față multiplelor rouluri pe care le ai (femeie, antreprenor, parteneră de viață, fiică, colegă, mamă, etc)? Care este secretul tău?
Greu, căci eu le fac pe toate. Sunt divorțată și locuiesc cu fiul meu Tudor, care are 12 ani. Sunt mamă prin natura mea, îmi place să hrănesc și să cresc oamenii din jurul meu, cu atât mai mult când vine vorba de al meu copil. Tudor e mare acum și destul de independent, dar tot eu sunt cea care se ocupă de casă – excepție face camera lui și de transport către diverse opționale. A ales să facă înot de la 06:00 dimineața și noroc că una dintre prietenele mele e la fel de matinală, stă în apropiere și reușim să ne vedem cât Tudor înoată. Un motiv în plus pentru mine să mă bucure trezirea de la 04:45 J
Nu știu dacă am un secret, am mai degrabă o atenție pusă pe eficientizare: cum pot să gătesc mai bine, mai sănătos? Cum pot ajunge să lucrez cu mai mulți oameni? Cum pot să ajung la o relație mai profundă cu cei cu care lucrez? Cum pot să fiu o mamă mai bună și mai prezentă? Cum pot eu să fiu mai bine pentru mine și pentru cei din jur? Cum pot face două lucruri în același timp? J
Am desigur și perioade în care clachez și ce mă ajută atunci, e să-mi dau timp să mă odihnesc și să fiu ”în grevă”. Intru în grevă în perioada de vară, când Tudor e la bunici J
Relațiile de prietenie le-am cam neglijat în ultima perioadă, perioadă în care am construit noua mea identitate profesională. Norocul meu este că am prietenii și de peste 30 de ani și am trecut împreună prin multe, ne pasă mult unii de ceilalți și nu ne deranjează foarte tare perioadele în care reușim să ne vedem fizic mai puțin. Merg mereu pe calitate și nu pe cantitate.
Ce planuri ai pentru viitor?
În viitor, pe lângă activitatea mea din cabinet, îmi doresc să aduc împreună companii, licee/universități și profesioniști în domeniul dezvoltării personale, pentru a construi un centru de educație non formală cu focus pe creșterea abilităților de viață ale tinerilor.