“Românii nu sunt uniti”, “românii nu se ajută unii pe altii”, “dacă am fi fost uniți, acum eram departe” sunt afirmații pe care le auzi la tot pasul călătorind prin România. Suntem experți în a face constatări și a da verdicte, însă cu toții tânjim în intimitatea noastră după suport social. Întrebarea este: ”tu, personal, pe langă faptul că ai constatat o problemă, ce faci ca să o rezolvi?”. Răspunsul e întotdeauna același: “nu e treaba mea”, “eu nu am timp”, “să facă alții primul pas și să îmi câștige încrederea întai”, “sa vină cineva care să rezolve această problemă”, “eu vreau, însă singur nu am puterea să fac nimic”.

Și dacă ți-aș spune că puterea e la tine? Că tu nu ai nevoie de nimeni altcineva să vină și să îți spună ce să faci și că de tine depinde ca lumea din jurul tău să arate altfel?

Nu sunt nici psiholog, nici sociolog, însă de peste 20 de ani construiesc comunități. În corporate le spuneam “structuri de vânzări”, de când sunt antreprenor construiesc “Mamprenoare”- o comunitate de femei antreprenor. Dacă stăteam să ascult de gura lumii, îmi băgam și eu capul în nisip, îmi vedeam de afacerea mea și nu-mi păsa ce se întâmplă în jur. Probabil că aș fi făcut mult mai mulți bani și nu aș fi avut atâta “bătaie de cap” cum îi spun cei care cârcotesc de pe margine, însă n-aș fi avut satisfacția pe care o am acum văzând cât ne este de ușor atunci când înțelegem sensul cuvântului “împreună”.

O să îți dau un exemplu. Presupunem că tu ai un talent. Să spunem că îți place să organizezi petreceri pentru copii. O variantă ar fi să te dezvolți singură și să oferi tu tot ceea ce este nevoie pentru o petrecere de succes: spațiu, amenajarea personalizată, activități distractive, gustări și dulciuri, muzică etc…Pe lângă toate acestea, mai ai nevoie să te promovezi, să stai de vorbă cu clienții, să te ocupi de curățenie, de administrare etc.. Cam mult pentru o singură persoană, nu-i așa? Teoretic, ai putea să le faci pe toate dacă ai puțini clienți (și deci, venituri reduse) sau ai putea să îți angajezi oameni și să delegi. Numai că tu ești la început de drum și nu ai resursele necesare ca să plătești salarii. E un cerc vicios din care este greu să ieși când ești la început de drum.

Cum ar fi să te uiți în jur și îți găsești colaboratori?
Poate că identifici o mică afacere care să îți furnizeze gustările și dulciurile, poate găsești pe cineva care se ocupă cu închirierea mascotelor la petreceri și ar putea să se ocupe de activitățile distractive pentru copii etc…Partea frumoasă este că, dacă tu faci parteneriat cu mai multe mici afaceri conexe, aceștia vor avea interesul să îți promoveze petrecerile pentru că au și ei de câștigat, nu-i așa?

Pare o strategie simplă, însă este incredibil câți antreprenori preferă să le facă ei pe toate pentru că își doresc să își maximizeze profitul sau pentru că nu vor ca alții să le fure ideile. Povestea asta cu furatul cred că o aud la fiecare client cu care lucrez. Trăim într-o țară în care furtul e sport național și ne paralizează orice inițiativă. Rezultatul fricii este e muncă multă, puține proiecte, bani puțini și în scurt timp renunță pentru că “nu merită”.

E o gândire tare păcătoasă, pe termen scurt. Pe termen lung, însă, parteneriatele sunt cea mai bună strategie: e drept că toată lumea crește încet, însă afacerile sunt solide și reputația tuturor este excelentă. Este posibil ca această strategie să funcționeze doar la început, pe măsură ce îți cresc veniturile îți angajezi personal, îți achiziționezi mascote etc… Odată cu tine au crescut și afacerile conexe, fiecare a câștigat clienți noi, așa că pot supraviețui la nevoie și fără parteneriatul cu tine.

Dar ce te faci cu concurența?
Ce te faci dacă lângă tine cineva decide să își deschidă o firmă care organizează petreceri pentru copii? Te duci la ei cu o falcă-n cer și una în pământ și îi acuzi de furt sau te duci la ei ca să faci un parteneriat?

Haideți să vedem ce se întâmplă în primul caz.
Dacă strategia ta este să te cerți cu ei, de fiecare dată când vei trece pe lângă firma lor (adică zilnic) sau vei auzi pe cineva pomenindu-i, te vei enerva și această stare a ta de frustrare permanentă se va răsfrânge asupra bunului mers al afacerii tale. Dacă te mai apuci să le spui și clienților tăi despre frustrările tale, calea spre faliment îți este asigurată. Îți vei construi o reputație proastă și clienții te vor ocoli.

Chiar dacă afacerea ta merge strună, tu nu poți organiza decât un număr limitat de petreceri, iar când la tine este ocupat, tot ceea ce poți să faci este să refuzi clienți care vor ajunge inevitabil la vecinul tău. Și dacă le place acolo, vor rămâne fideli locului și i-ai pierdut definitiv.

Cum ar fi să nu te poziționezi în competiție cu vecinul tău, ci să stabiliți un parteneriat?
În primul rând, ar fi armonie în business-ul tău pentru că tu ți-ai concentra atenția pe clienți și nu pe luptă cu vecinul. Îți spun un secret: oamenii fac afaceri cu oameni, așa că dacă tu le acorzi clienților atenția de care au nevoie și serviciile de calitate, îți vor rămâne ȚIE fideli.

În al doilea rând, ai veni mereu cu idei noi și creative pentru a te diferenția față de vecinul tău și a-ți îmbunătăți serviciile. Acesta este rolul pozitiv al concurenței: te menține într-o stare permanentă de alertă, mintea ta caută mereu soluții pentru a-ți îmbunătăți serviciile.

În al treilea rând, în loc să respingi clienții pe care nu îi poți lua atunci când ești ocupată, le poți recomanda să meargă la vecinul tău. Diferența între a spune “Ne pare rău, dar nu avem locuri” (și eventual vorbit vecinul de rău) și “Va recomand să mergeți la firma de lângă, sunt nou-veniți, poate au ei locuri pentru ziua X, iar data viitoare va rugăm să ne contactați cu Y zile înainte pentru a fi siguri că ne putem ocupa de dvs.”.
Îți garantez că la următoarea petrecere vor dori să vină la tine pentru că i-ai surprins. La asta te asigur că nu se așteptau: tu ai fost persoană care le-a rezolvat problema și te vor ține minte și te vor recomanda.

În mod natural, vecinul tău va face același lucru: îți va trimite clienții pe care nu îi poate prelua atunci când are agenda plină și așa fiecare dintre voi are de câștigat. Și dacă n-o va face, tu continuă să îl recomanzi pe el sau alte firme concurente. Până la urmă tu vrei să rezolvi problemele clienților tăi, rămâi concentrată pe scop și te vei simți extraordinar.

Acum imaginează-ți că ai această afacere care organizează petreceri și faci parte dintr-o comunitate de femei antreprenor.

Avantajele tale ar fi urmatoarele:
1. Membrele comunității te vor cunoaște personal, îți vor cunoaște afacerea și îți vor deveni potențiali clienți.
2. Vei găsi în comunitate foarte multe resurse pentru eficientizarea afacerii, de la furnizori care au prețuri mai bune la informații și idei pe care altfel nu ai avea de unde să le afli.
3. Vei găsi soluții la multe dintre problemele cu care te confrunți în afacere pentru că ai alături femei care au experiență în afaceri.
4. Făcând parte dintr-o comunitate cum este Mamprenoare, salvezi foarte mulți bani din bugetul tău de publicitate pentru că promovarea ta devine mult mai eficientă folosind instrumentele comunității: grupuri de Facebook, pagină de Facebook, website, revistă, evenimente locale în care comunitatea este parteneră sau evenimentele noastre proprii.
5. Ți se deschid uși pe care, dacă ai fi fost singură, ți-ar fi fost foarte greu să le deschizi.
6. Implicându-te în comunitate înveți abilități de management, leadership, comunicare, public speaking etc..
7. Cu cât ești mai implicată într-o comunitate cu atât vizibilitatea ta crește. Îți dezvolți un brand personal în interiorul comunității care te va ajuta foarte mult în afacerea ta.

Cred că ți-am oferit suficiente argumente în favoarea colaborării și a implicării în comunități. După cum vezi, fricile tale sunt nefondate pentru că avantajele colaborării sunt mult mai mari decât cele ale izolării.

Cum spuneam la început, puterea este în mâinile tale! Nu aștepta să vina altcineva și să transforme printr-un miracol lumea din jurul tău. Începe tu de azi să te deschizi înspre oameni și să îi privești pe cei cei din jurul tău ca pe niște potențiali parteneri.

Alina Bota

Business Consultant, Business Coach, Mentor & Trainer