Zilele trecute văzusem un anunț pe Facebook care mi se părea cel puțin ciudat: Persida Leahu, creatoarea brandului “Roiul cu Lumină” anunța faptul că nu mai preia comenzi noi pe perioada verii și că se va ocupa cu drag doar de comenzile preluate deja.

Hmmm…Nu știu cum vă sună vouă asta, însă pentru mine, care cunosc foarte bine modelul de business și provocările din viața personală a mamprenoarelor, mi s-au aprins beculețele. Nu m-am gândit vreodată că afacerea Persidei nu merge, pentru că e un business construit din pasiune și e pe val, însă m-am gândit că ceva s-a întâmplat:

1. ori vine bebe numărul trei

2. ori a venit o comandă imensă și se ocupă de ea în perioada următoare.

Am decis să o iau la întrebări pe Persida, așa că i-am luat un scurt interviu.

– Persida, tu ești profesor de franceză și ghid turistic, cum de ți-ai descoperit pasiunea pentru lumânări?

– Prin joc. Am fost inspirată de atelierele pentru copii și am vrut să îi ajut și pe băieții mei să descopere natura. Așa am ajuns să ne jucăm cu ceară, care ne este un produs familiar, deoarece părinții mei sunt stupari.

– Cum au arătat primele lumânări făcute de tine?

– Destul de stângace, nu erau deloc prezentabile, însă am început să învăț cum se fac și, cu răbdare multă, până la urmă au ieșit produsele pe care le vezi acum.

– Ce ți-a fost cel mai greu în pornirea afacerii tale?

– Organizarea timpului, jonglatul între rolul de mamă și cel de antreprenor e o provocare.

– Multe mamprenoare se confruntă cu această problemă care duce de multe ori, ori la epuizare fizică, ori la o proastă reputație în fața clienților, ori la lipsuri financiare. Tu cum i-ai făcut față?

– Pare banal, însă m-a ajutat foarte mult o agendă pe ore, în care mi-am programat tot: de la cumpărăturile de materii prime până la termenele de livrare pentru comenzi. Este un instrument fără de care nu pot funcționa pentru că sunt prea multe lucruri de ținut minte.

Provocarea mea cea mai mare a fost să învăț să îmi țin ritmul afacerii în pas cu viața personală, să nu “mă ia valul” și să nu pot să fac față comenzilor. Totuși, familia este pe primul plan, am ales să fac această afacere ca să fiu alături de copii, nu îmi doresc ca afacerea să îmi ocupe tot timpul.

– Afacerea ta s-a dezvoltat foarte mult în ultimii doi ani, e așa cum ți-ai imaginat de la început?

– În mare parte, da. Poate că dacă aș fi avut mai mult timp liber la dispoziție, ar fi evoluat diferit, însă nu regret absolut deloc timpul investit alături de copiii mei. Sunt foarte fericită cu tot ceea ce am reușit să realizez până acum, de faptul că “Roiul cu Lumină” a devenit cunoscut și am putut să particip la atât de multe evenimente frumoase.

– Poți să ne detaliezi putin?

– Sunt mândră în primul rând de faptul că am putut să particip cu donații la diverse evenimente caritabile, că am participat cu produse la tot felul de evenimente de familie și că am făcut o serie de parteneriate cu alte mamprenoare.

– Persida, ne dezvălui secretul? Ce se întâmplă în această vară?

– În această vară ne mutăm cu toții la munte, în Elveția. Suntem în perioada de tranziție, soțul meu a plecat deja, noi așteptăm să se termine școala.

– Și cu “Roiul cu Lumină” ce se întâmplă?

– Va veni cu noi, pentru că este afacerea mea de suflet. Îl voi traduce și în franceză pentru clienții din Elveția, însă îmi voi păstra și clienții români. După ce ne instalăm, o să caut informații legate de deschiderea unei afaceri în Elveția și voi urma aceeași pași pe care i-am învățat în țară pentru a porni o afacere de la zero. Pornesc din nou de la zero, însă acum am deja experiență și știu ce am de făcut.

– Ai emoții, Persida?

– Oh, da! Am multe emoții, însă sunt pozitive. Știu că totul va fi nou, însă în jurul nostru va fi totul verde și pe mine natura mă încarcă, așa că o vom lua de la capăt și împreună vom reface încet acest puzzle care cuprinde atât viața noastră de familie, cât și afacerea mea.

– Mult succes, Persida și își urez să îți meargă afacerea din Elveția cel puțin la fel de bine ca cea din Romania.