Dacă întrebi 100 de proaspete antreprenoare de ce au nevoie ca să crească, 80 îți vor spune că au nevoie de promovare. E ca în vânzări, când toți agenții îți cereau să îi înveți o frază magică pe care să o spună clienților la finalul unei prezentări și ei să scoată brusc banii din buzunar și să cumpere. Dacă ar exista așa ceva, nu s-ar mai fi scris sute de cărți de vânzări, ci s-ar fi vândut doar acesta frază magică.

Rețete prefabricate de promovare nu există, depinde foarte mult de produsele tale, de piața ta țintă, de mesajul tău și, nu în ultimul rând, de reputația ta pe piață. Dacă s-a dus un zvon negativ despre tine, e bine să știi și să îți refaci imaginea înainte de a te apuca de promovare, altfel sunt bani aruncați pe fereastră.

Presupunând că ai ales corect publicul-țintă, mesajele potrivite și canalele prin care mesajul ajunge la publicul tău, ai nevoie de minim șase luni – un an de comunicare constantă ca lumea să înceapă să te “audă” și să te asocieze cu un anumit brand.

Am observat însă că multe mamprenoare aflate la început de drum fac promovare intensă o perioadă, până încep să vină clienții, iar când consideră ei că au suficienți clienți se opresc de teamă că nu vor mai face față comenzilor. Rezultatul? În maxim o lună-două, clienții atrași de promovarea inițială s-au terminat și publicul a uitat complet de existența ta, ca urmare, o iei de la capăt.

Genul ăsta de promovare în valuri e foarte stresantă și costisitoare, așa că recomandarea mea este să fii constantă, indiferent cât de bine îți merge la un moment dat. Când îți merge bine, e momentul să investești în afacerea ta, nu să te culci pe o ureche și să nu mai comunici nimic. Sunt oameni care îți urmăresc postările fără să cumpere de la tine, însă asta nu înseamnă că nu vor cumpăra la un moment dat, cu condiția să nu dispari brusc.

M-a întrebat la un moment dat un logoped: “Ce fac cu clienții pe care nu îi pot lua acum, nu dau impresia că sunt neserioasă dacă îi amân? Nu îi voi pierde?“. Cea mai bună strategie este să le spui clienților că în acest moment agenda ta este plină și să le oferi posibilitatea să se programeze atunci când ai un loc liber, chiar dacă va fi peste câteva luni. Unii vor renunța și vor merge la un alt specialist, alții vor aștepta să lucreze cu tine. Ai să fii surprinsă să vezi cât de mulți vor aștepta!

În concluzie, atunci când vorbim despre promovare, ar trebui să ținem cont de faptul că promovarea nu are doar rolul de a-ți aduce azi clienții la ușă, ci și acela de a-ți construi reputația. Dacă încetezi să comunici, oamenii vor percepe acest lucru ca pe o lipsă de seriozitate, unii vor crede chiar că ai închis porțile, nicidecum că ești prea ocupată.

Cel mai rău lucru care se poate întâmpla atunci când ești ocupată este să nu răspunzi la mesaje. În momentul în care ai încetat să comunici, afacerea ta a încetat să existe în mintea publicului tău.

Ca urmare, fii constantă și postează, postează, postează!

Alina Bota