Regula numărul 1 în promovare: postează, postează, postează!

Dacă întrebi 100 de proaspete antreprenoare de ce au nevoie ca să crească, 90 îți vor spune că au nevoie de promovare, deși puține sunt cele care sunt dispuse să facă promovare în mod constant sau să plătească un profesionist pentru promovare.

În primul rînd, aș vrea să fac o diferență clară între marketing și vânzări, pentru că multe mamprenoare au impresia că e același lucru.

Marketingul, unde intră zona de branding și promovare, dacă e făcut cum trebuie, îți va aduce clienții la ușă. De aici, e treaba ta să vinzi produse de calitate și să îi oferi clientului o experiență plăcută, care să îl facă să revină sau să te recomande mai departe. 

Presupunând că ai ales corect publicul-țintă, mesajele potrivite și canalele prin care mesajul ajunge la publicul tău, ai nevoie de minim un an de comunicare constantă ca lumea să înceapă să te “audă” și să te asocieze cu un anumit domeniu sau cu un brand.

Comportamentul mamprenoarelor vis-a-vis de promovare mi s-a părut întotdeauna similar cu atletismul: există participante la curse scurte și intense, sunt cele care aleargă pe bandă periodic și sunt maratonistele, cele care nu renunță nici atunci când câștigă medalii.

  1. Alergătoarele la 100 m viteză - fac promovare intensă o perioadă, cu zeci de postări și articole elaborate, apoi văd că nu vin clienții peste noapte și renunță exact când publicul începuse să le audă. Dacă dispari la 1-2 luni după ce abia ai apărut, e ca și când nu ai fi existat, nimeni nu își va mai aduce aminte de tine peste câteva luni. În plus, arăți tuturor prietenilor și cunoștințelor tale faptul că nu ești de hotărâtă și, în cazul în care te reprofilezi sau te decizi să continui, vor fi circumspecți și vei avea nevoie de mult mai mult timp ca să le câștigi încrederea.
  2. Alergătoarele pe bandă - postează o perioadă, până încep să vină clienții, iar când consideră ele că au suficienți clienți se opresc brusc de teamă că nu vor mai face față comenzilor. Rezultatul? În maxim o lună-două, clienții atrași de promovarea inițială s-au terminat și publicul a uitat complet de existența ta, ca urmare, o iei de la capăt. Genul ăsta de promovare în valuri e foarte stresantă și costisitoare, așa că recomandarea mea este să fii constantă, indiferent cât de bine îți merge la un moment dat. Când îți merge bine, e momentul să investești în afacerea ta, nu să te culci pe o ureche și să nu mai comunici nimic. Sunt oameni care îți urmăresc postările fără să cumpere de la tine, însă asta nu înseamnă că nu vor cumpăra la un moment dat, cu condiția să nu dispari brusc. M-a întrebat la un moment dat o prietenă cu un cabinet de terapie: “Ce fac cu clienții pe care nu îi pot lua acum, nu dau impresia că sunt neserioasă dacă îi amân? Nu îi voi pierde?“. Cea mai bună strategie este să le spui clienților că în acest moment agenda ta este plină și să le oferi posibilitatea să se programeze atunci când ai un loc liber, chiar dacă va fi peste câteva luni. Unii vor renunța și vor merge la un alt specialist, alții vor aștepta să lucreze cu tine. Ai să fii surprinsă să vezi cât de mulți vor aștepta!
  3. Maratonistele - sunt cele care comunică constant, indiferent cât de bine sau de prost le merge. Și-au construit o rutină, sunt mereu în atenția publicului, comunică pe mai multe canale, sunt o prezență familiară și ai încredere că știi unde le găsești. Și ele sunt obosite, și lor le lipsește timpul sau cheful de multe ori, însă s-au organizat în așa fel, încât ai senzația să sunt mereu peste tot, mereu în mișcare.

În concluzie, atunci când vorbim despre promovare, ar trebui să ținem cont de faptul că promovarea nu are doar rolul de a-ți aduce azi clienții la ușă, ci și acela de a-ți construi reputația. Dacă încetezi să comunici, oamenii vor percepe acest lucru ca pe o lipsă de seriozitate, unii vor crede chiar că ai închis porțile, nicidecum că ești prea ocupată.

Noua platformă a Comunității Mamprenoare oferă membrelor posibilitatea să delege o parte importantă din marketingul online. Formatul standard al profilelor de firmă oferă publicului o imagine profesionistă și membrele au astfel un mini-website pe care clienții pot să găsească cele mai importante informații despre afacere, dar și despre antreprenoare. Din motive lesne de înțeles, statutul de membru este pe o perioadă de minim 1 an de zile. Astfel, potențialii clienți vor ști că, indiferent când vor avea nevoie de produsele sau serviciile unei mamprenoare, le pot găsi pe platformă.

Faptul că ai însă un profil pe o platformă online nu înseamnă că îl abandonezi și tu nu mai faci nimic pe partea de promovare. Un profil este ca un magazin într-un mall: mai schimbi vitrina, mai schimbi marfa, mai vii cu oferte noi, mai ieși din carapace ca să îți cunoști vecinele. Dacă nu ai un blog propriu, în calitate de membră poți scrie articole pe blogul comunității.

Nu uita nici de canalele de social media, sunt medii excelente de promovare pentru afacerea ta, cu condiția să le folosești.

În concluzie, promovarea necesită efort și perseverență, iar prima lecție în promovare este să fi perseverentă și să comunici în permanență cu publicul tău.

Ce postezi, cum și când vom dezbate într-un articol viitor.

Alina Bota

Fondator Mamprenoare

Copyright @2016 - 2023 MAMPRENOARE.EU
Share
crossmenu