Legendele Neamtului Patrimoniul Cultural și Natural

Iaşi – Casa Memorială “Ion Creangă” (Humuleşti) – Muzeul Măştilor Populare (Târpeşti) – Mănăstirea Văratec (Casa, mormântul Veronicăi Micle etc.)– Mănăstirea Agapia (muzeul N. Grigorescu, casa Al. Vlahuţă, Muzeul Vivant) – Mănăstirea Agapia Veche -

Descriere

Casa memorială „Ion Creangă” a fost păstrată aproape intactă din perioada în care povestitorul locuia aici cu întreaga familie și oferă o incursiune rară în stilul de viață țărănesc din secolul al XIX-lea. Simplă, văruită în alb, curată, împrejmuită cu un gard de nuiele, arată exact ca în poveștile copilăriei și este o mărturie a frumuseții simple a arhitecturii populare din această parte a României.

Muzeul ”POPA”, înființat de creatorul popular Neculai Popa, este deschis publicului încă din anul 1977 si cuprinde: obiecte de arheologie, numismatică, etnografie, obiecte religioase, icoane, pictură naivă, dar și creații ale lui Neculai și Elena Popa: măști, costumații pentru spectacolele de iarnă, sculptură în lemn și piatră.
Mănăstirea Văratec. Cea mai mare mănăstire de maici din România este în satul Văratec din comuna Agapia. A fost fondată în 1785, iar o perioadă de timp a fost sub îndrumarea Mănăstirii Agapia. La Mănăstirea Văratec au trăit personalități ale culturii românești printre care Veronica Micle.

În vechiul centru al orașului Târgu Neamț se află Casa memorială „Veronica Micle”, refăcută după planul original și amenajată ca muzeu în 1984. Aici, vizitatorii pot descoperi fotocopii, manuscrise, cărți și obiecte personale care au aparținut poetei, cum ar fi un scrin, un suport de cărți, o călimară, sau prima ediție a volumului său de poezii.

Mănăstirea Agapia este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din Europa. Monumentul despre care Alexandru Vlahuță spunea în 1910 că este unic în România pentru „aleasa comoară artistică, bogăție de viață cerească, exprimată așa frumos, așa de curat și cu atâta putere” se află la doar nouă kilometri de Târgu Neamț, în mijlocul unei păduri. O valoare culturală deosebită este dată mănăstirii și de frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861, când artistul avea în jur de 20 de ani. Grigorescu a folosit modele vii pentru realizarea portretelor și s-a inspirat din marii artiști ai Renașterii. Dintre cele peste 200 de case monahale din Agapia, locuită și pe deplin funcțională, poate fi vizitată de turiști. Este ceea ce se cheamă Muzeul vivant din Agapia, unic în Europa, unde puteți cunoaște viața de zi cu zi a măicuțelor, le puteți vedea în timp ce se roagă sau brodează.

Casa memorială Alexandru Vlahuță de la Agapia este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Alexandru Vlahuță (1858-1919) în apropiere de Mănăstirea Agapia (județul Neamț). Casa a fost construită din lemn în anul 1885. În prezent, în pridvorul casei sunt organizate cenacluri literare.

de la 43 Lei/PERSOANĂ, pentru grup de 49 persoane. Daca numarul participantilor este mai mic 49, tariful se recalulează.

TARIFUL INCLUDE: Transport cu autocar modern, cu climatizare
TARIFUL NU INCLUDE:
• Asigurarea storno (nu este obligatorie)
• Taxe și cheltuieli personale
• Intrările la obiectivele turistice
• Excursiile opționale

PUNCT DE ÎNTÂLNIRE:
• Palatul Culturii, Iași, România

Copyright ©2016-2020 MAMPRENOARE