Oana Stanciu (Zăineasca)- Creative Director

Cum te numești, de unde ești și ce afacere ai?

Ma numesc Oana Stanciu, dar lumea mă știe ca Zăineasca. Sunt un creative director din Cluj, lucrez în publicitate de peste 20 de ani, iar de 11 ani sunt freelancer.

Când ți-a venit ideea acestei afaceri? A fost un vis mai vechi sau o oportunitate de moment?

Am știut încă din liceu că vreau să lucrez în publicitate. Asta, în cazul în care nu-mi ieșea cariera de ambasador, influențată de un film cu Goldie Hawn. Pe vremea aceea, publicitatea era la început și nu știam exact ce înseamnă să lucrezi într-o agenție. Știam doar că sunt făcută pentru acest domeniu. Am avut dreptate.

Ai avut nevoie de finanțare pentru proiectul tău sau ai pornit afacerea cu fondurile proprii?

Am pornit cu fonduri proprii. Când am ales să plec din agenție și să încep munca pe cont propriu mi-am dat trei luni. Atât îmi ajungeau economiile. Am zis că dacă în 3 luni nu reușesc să găsesc un client care să îmi plătească facturile, mă reangajez. Au trecut mai bine de 11 ani de atunci.

Ce produse și servicii oferi și cine sunt clienții tăi?

Clienții mei sunt toți cei care au o afacere. Eu mă ocup de identitate de brand, design, packaging, concepte. Practic, te pot ajuta încă de la început să-ți creezi propria identitate și să o dezvolți într-un mod cât mai armonios și creativ. Ca un fel de life coach, da' pe vizual. 🙂

Cu ce vii tu diferit pe piață? Care este diferența majoră dintre oferta ta și concurență?

Sunt mulți designeri talentați pe piață. Și creativi. Industria asta s-a dezvoltat extraordinar în ultimii 20 de ani. Ideea e, ca în orice relație, să găsești partenerul potrivit. Eu am o experiență de peste 20 de ani, sunt foarte creativă și foarte rapidă. În plus, e foarte fun să lucrezi cu mine. Sunt tare amuzantă.

Care a fost cea mai mare satisfacție a ta ca antreprenor? La cât timp de la lansarea afacerii ai simțit asta?

Simt în fiecare zi satisfacție. Îmi place ce fac, oamenii cu care lucrez și fiecare proiect nou e o provocare. Ador senzația de "pagină curată" sau new file, când încep un nou proiect și știu că va ieși ceva minunat. Sunt mândră de fiecare lucrare pe care o fac. În ultima perioadă, unul din proiectele de suflet este Gerovital Magazine, ajunsă la numărul 13, pe care am creat-o de la zero împreună cu o echipă de femei minunate.

Ce faci în momentele grele ca să te remontezi? Ce te motivează să mergi mai departe?

Iau o pauză. De multe ori, când lucram în agenție, duceam munca acasă și după program. Eram în priză non stop, eram cu gândul la lucrări clipă de clipă și mi-a luat mult timp să realizez ce mult contează să iei o pauză. Pentru freelanceri, de multe ori există tentația să lucrezi cât mai mult, să ai siguranța zilei de mâine. Dar, vă spun eu, ca un sfat, echilibrul este esențial. Să iei o pauză, să citești câteva pagini, să ieși la plimbare cu sora ta, să stai pe balcon cu motanul. 🙂 Să îți faci un program fix și să îl respecți, astfel și clienții tăi vor învăța să îl respecte. Iar ca motivație, ea nu mi-a lipsit niciodată, am nevoie de creație ca de aer și chiar în perioadele mai libere, îmi găsesc proiecte creative de care să mă ocup.

Care a fost cea mai mare provocare a ta în această perioadă de criză și ce ai învățat din ea?

Țînând cont că de 11 ani lucrez de acasă și deja am o rutină formată, perioada de criză nu a adus multe shimbări în viața mea de zi cu zi. Cred că cea mai mare lecție însă, a fost o lecție de răbdare. Pe toate planurile. Răbdare cu tine, cu familia, cu clienții, cu situația economică generală. Răbdare că se va termina odată pandemia. Răbdare că lucrurile vor reveni la normal. Răbdare pentru că lumea s-a schimbat și trebuie să te adaptezi. Răbdare.

Cum reușești să faci față multiplelor roluri pe care le ai (femeie, antreprenor, partenera de viață, fiică, colegă etc..)? Care este secretul tău?

Le iau pe rând. Nu pot purta toate pălăriile deodată și nici măcar nu încerc. Îmi fac timp pentru fiecare rol în parte. Timp de câteva ore sunt femeia de afaceri care trebuie să răspundă la mailuri și să rezolve lucrări. Atunci sunt Zăineasca. Apoi fac o pauză și devin Oana, femeia. Mă ocup de mine, mă duc la sală, mă relaxez, pentru ca apoi să preaiau rolul de parteneră de viață. Ea se ocupă de treburile casnice, câteodată mai și gătește, face cumpărături și se asigură că bolul motanului e întotdeauna plin.

Ce planuri ai pentru viitor?

Să continui să fac ceea ce-mi place. Să mă dezvolt creativ și să descopăr lumea cât de mult pot. Să nu treacă nicio zi fără inspirație sau fără un proiect fain.

Ce sfaturi ai da femeilor care se tem să facă pasul spre antreprenoriat?

Confucius zicea că dacă faci ceea ce-ți place nu trebuie să munceșți niciodată. Nu-i adevărat. Când faci ceea ce-ți place muncești mai mult, pentru că o faci cu implicare, cu pasiune. Sfatul meu e să găsești acel ceva care să te facă să muncești în fiecare zi. Cu dragoste.

Copyright @2016 - 2024 MAMPRENOARE.EU
Share
crossmenu