Majoritatea mamprenoarelor noastre sunt femei cu studii superioare, care au avut o carieră de succes în corporate și care în timpul concediului de maternitate au fost nevoite să își schimbe cariera pentru a putea avea un echilibru între viața de familie și viața profesională. Povestea Elenei nu este diferită, însă transformarea ei este pe cât de spectaculoasă, pe atât de benefică pentru educația copiilor ei.

– Elena, dacă te-am fi întâlnit înainte de a fi mămică, ce ne-ai fi spus despre tine?

– Că sunt economist, încântată de cariera mea din multinațională pe care mi-am construit-o pas cu pas, timp de 9 ani, într-o companie multinanțională din domeniul financiar până la poziția de Manager de Operațiuni care conduce 3 echipe de specialiști în finanțe. 

– Ce ne spui acum despre tine, după ce ai devenit mămica a 2 copilași?

-Că sunt mama unui băiețel de aproape 2 ani și a unei fetițe de 5 ani, sunt scriitor, am scos deja o carte și o pregătesc pe a doua, sunt blogger și am un proiect antreprenorial cu o editură. 

– Spectaculoasă transformare, care a fost declanșatorul acestei transformări?

– Îmi aduc aminte de o duminică dimineață în care m-am trezit și mi-am dat seama că trebuie să găsesc o alternativă la job-ul care mă ținea departe de copiii mei, deși îmi făcea mare plăcere ceea ce făceam.

– Elena, spune-mi sincer, dacă ai fi avut șansa să optezi pentru un program redus sau flexibil la job, te-ai fi întors după concediul de maternitate? Mămicile din Olanda au, de exemplu, posibilitatea să lucreze 2-3 zile/săptămână sau doar câteva ore/zi. Ți-ar fi convenit un astfel de program?

-Sincer, da. În acel moment, da. Îmi lipsește echipa, oamenii, însă nu regret alegerea făcută pentru că ador libertatea proaspăt câștigată și proiectele la care lucrez.

– Cum a apărut prima ta carte?

-Fetița mea îmi cerea în fiecare seară să îi citesc povești și, la un moment dat, am început să le inventez. Ea mi-a sugerat să le scriu într-o carte, ca să le citim împreună, la fel ca pe celelalte povești. Cum ei ii plac foarte mult fluturii, așa s-a născut  “Fluturasul Fly si Floarea Dorintelor”, o poveste despre curaj, încredere, prietenie și importanța familiei, iar fetița mea a fost extrem de încântată să vadă că am ascultat-o și dorința ei a fost îndeplinită. Acum folosim personajul din carte, Fluturașul Fly pentru educația copiilor. Fetița mea mereu mă întreabă mereu: “Fly ce ar zice acum? El ce crezi că ar fi făcut?” și parcă ne este mai ușor să îi transmitem mesaje importante. 

– Cum a fost “procesul tehnologic” de producere a unei cărți pentru copii?

– Complicat, pentru că am decis să o editez singură și nu știam nimic despre asta: unde găsesc un tehnoredactor, un ilustrator, nu înțelegeam ce îmi cer oamenii de la tipografie, era un limbaj total nou pentru mine și tot procesul a fost extrem de frustrant și greoi, însă am învățat foarte multe din această experiență.

-Atât de multe, încât ai decis să scoți a doua carte și să îți deschizi o editură pentru a ușura viața celor care au talent la scris, însă nu știu prea multe despre cum este să scoți o carte.

-Exact, din experiența mea s-a născut acest proiect de editură, care se va ocupa de tot procesul de la corectură, editare, design, relația cu tipografia, până la marketing și promovare. 

-Elena, când va ieși noua ta carte și despre ce le vom citi copilașilor în noua ta carte?

– În toamnă sper să fie gata, este o poveste despre relația lui Fly cu mama, este o poveste plină de emoție și conectare.

– Ce le transmiți mămicilor care vor să scrie și să publice?

– Că nu sunt singure, pot găsi sprijin pentru partea de editare, important este ca ele să se concentreze pe scris. Eu recomand oricui vrea să trăiască din scrie să scrie zilnic, chiar dacă nu publică ceea ce scriu. Această disciplină le va ajuta să își cizeleze scrisul și cred că acesta este cel mai important lucru pentru un scriitor. 

Pe Elena o puteți întâlni în Cluj, la Cafenelele Mamprenoarelor, iar online:

pe Facebook: facebook.com/fluturasulfly
Si pe blog: www.povestiledingeanta.ro