Cum te numești, de unde ești și ce afacere ai?
Numele meu este Helga Jiman, sunt născută şi crescută în Cluj-Napoca. Sunt deţinătoarea unui magazin de mercerie şi ţesături, localizat în Floreşti, jud.Cluj.
Când ți-a venit ideea acestei afaceri? A fost un vis mai vechi sau o oportunitate de moment?
Ideea afacerii mi-a venit în urmă cu aproximativ 4 ani, pornind de la un alt proiect dezvoltat de mine în acel moment. Am vrut să deschid un magazin de cupoane textile second-hand şi mercerie. Şi s-a întâmplat cam în 3 luni să deschid uşile micului meu magazin, cu "iz de Lipscani" să citez o clientă fidelă.
Ai avut nevoie de finanțare pentru proiectul tău sau ai pornit afacerea cu fondurile proprii?
Am pornit afacerea cu fonduri împrumutate din familie.
Ce produse și servicii oferi și cine sunt clienții tăi?
Prin intermediul magazinului, ofer, atât loco cât şi în ţară, produse de mercerie - ace de cusut, aţe de cusut, andrele, croşete, foarfeci şamd, metraje - perdele, draperii, tul, jerse, saten, organza şamd, ţesături/cupoane second-hand şi nu în ultimul rând produse croite şi cusute în atelierul propriu - lenjerii de pat copii/adulţi, huse diverse, perne decor, plase diverse texturi, căciuli, prosoape, chiar şi câteva articole vestimentare. La cererea clienţilor, m-am hotărât să înfiinţez un mic atelier în cadrul magazinului, unde ofer diverse servicii de reparaţii îmbrăcăminte, accesorii, retuşări.
Cu ce vii tu diferit pe piață? Care este diferența majoră dintre oferta ta și concurență?
Pe piaţa din Floreşti vin cu produsele din magazin ca şi noutate, căci nu mai există un alt magazin asemănător în comună. Înainte, clienţii trebuiau să facă un drum până în localitatea învecinată ca să îşi cumpere o papiotă de aţă.
Ceea ce e diferit de celelalte magazine de specialitate este faptul că se găsesc în magazinul meu baze pentru realizarea produselor hand-made: baze cercei, broşe, brăţări, coliere, bentiţe păr, jucării copii, cărţi fetru senzoriale, poşete, tablouri, botoşei. Iar ca şi noutate pentru un astfel de magazin este faptul că ofer servicii de croitorie/reparaţii chiar în magazin, venind în întâmpinarea necesităţii clienţilor de a nu pierde prea mult timp în a căuta unde să îşi rezolve problema/situaţia.
Care a fost cea mai mare satisfacție a ta ca antreprenor? La cât timp de la lansarea afacerii ai simțit asta?
Satisfacţiile mele sunt aproape în fiecare zi atunci când vin clienţii şi îmi mulţumesc că sunt acolo în Floreşti, că îi scutesc de drumuri mai lungi; când mă mai descoperă clienţi noi prin intermediul internetului; când revin şi îmi povestesc că şi cum suntem cunoştinţe vechi; când revin şi îmi arata creaţiile lor, mândri de ceea ce au realizat cu produse din magazinul meu; când revin pentru reparaţii. Am satisfacţia că sunt o parte integrantă şi importantă în comunitatea floresteana.
Ce faci în momentele grele ca să te remontezi? Ce te motivează să mergi mai departe?
Momentele grele vin fără doar şi poate, că sunt personale sau profesionale. Am mai multe posibilităţi de a mă remonta, dar printre cele mai des utilizate sunt muzica: ascult şi cânt muzică care îmi place şi îmi face bine. Cânt în magazin, cânt în atelier, cânt la volan, oriunde. Ce mă motivează este pasiunea pentru ceea ce fac zi de zi.
Care a fost cea mai mare provocare a ta în această perioadă de criză și ce ai învățat din ea?
Provocarea nu este numai de acum ci de la început: să ofer servicii cât mai bune, să aduc şi să servesc clienţilor, în cel mai scurt timp, produsele, să am o diversitate mare de produse.
Cum reușești să faci față multiplelor roluri pe care le ai (femeie, antreprenor, partenera de viață, fiică, colegă, mamă etc..)? Care este secretul tău?
Nu ştiu dacă pot să spun că fac faţă la toate, şi deodată. Familia în primul rând ar confirma. Şi le sunt recunoscătoare şi le mulţumesc pentru înţelegerea din ultimii ani. Dar încerc să dau în fiecare zi câte puţin fiecăruia.
Ce planuri ai pentru viitor?
Planurile de viitor din domeniul profesional este să crească vizibilitatea magazinului, să vin în întâmpinarea dorinţelor clienţilor cu cât mai multe produse, să devină un magazin de bază în comunitate. Atelierul să facă câteva parteneriate avantajoase de ambele părţi. Iar în plan familial, să fim mai armonioşi, mai iubitori, în special că se apropie cu paşi repezi adolescenta.
Ce sfaturi ai da femeilor care se tem să facă pasul spre antreprenoriat?
Încerc să nu dau sfaturi. Pe mulți clienți i-am încurajat să ceară bani pentru munca lor, să îşi urmeze pasiunea, indiferent dacă sunt bărbați sau femei. Dacă îmi cere cineva sfatul îi spun cu tărie că dacă e o pasiune ceea ce face, dacă o/îl face să se simtă bine, împlinit, să meargă mai departe, căci obstacolele nu sunt obstacole în momentul în care ştiu ce vor să facă şi o fac bine.