Fă-ți rai din ce ai!

Am citit zilele trecute un interviu excelent cu psihologul Aurora Liiceanu în care vorbea despre românii care trăiesc cu un “perpetuu complex al săracului”.

Dacă ești atent puțin la discursul romanului de rând, indiferent de mediul din care provine, o să îți dai seamă că principală lui valoare este banul. Respectă oamenii cu bani, chiar dacă i-au obținut pe căi ilicite, se vaită tot timpul de bani, se laudă cu banii sau achizițiile făcute, te întreabă cât câștigi, îi judecă pe ceilalți după venituri și lista poate continuă. Totul se cântărește în bani și se decide apoi dacă “merită” sau nu efortul.

Este o mentalitate care ucide visuri în fașă. Întâlnesc zilnic oameni care spun”mi-aș dori să fac X sau Y, e visul meu, dar nu am bani să pornesc” sau”dacă aș avea bani, aș deschide o afacere”, “X și-a permis, eu nu pot, n-am spate”.
Există acest mit care spune că, pentru a avea o activitate independentă, ai nevoie de o investiție inițială foarte mare. Fals! Antreprenor devii în timp, învățând pas cu pas, din greșelile tale. Dacă renunți brusc la job și pornești în antreprenoriat cu o investiție mare, șansele să dai faliment sunt mult mai mari decât dacă ai răbdare să crești organic.

Așa se spune și despre bogăție. Ca să fii un om bogat ai nevoie să îți dezvolți mentalitate de om bogat, adică să crești și tu că persoană odată cu contul din bancă. Exemplul perfect sunt câștigătorii la loto care își pierd averea în scurt timp cheltuind fără cap. Nu au mentalitatea de om bogat care știe să își conserve averea și banii li se scurg printre degete.

Îmi aduc aminte de o poveste a tranziției din Slovenia: a fost o perioadă când toată lumea își vindea certificatele de proprietate primite de la stat după căderea Cortinei de Fier. Evident că s-au format rapid rețele de agenți care le cumpărau, le dădeau mai departe și câștigau de pe urmă acestei activități simple de intermediere, sume semnificative. Așa s-au trezit peste noapte, oameni simpli cu sume imense în cont. Rezultatul? După ce campania s-a încheiat au rămas cu datorii enorme pentru că au luat împrumuturi la diverse instituții pentru mașini scumpe, vile și apartamente de vacanță prin țări exotice. Va sună cunoscut? S-a repetat modelul și la noi, cu campania de pensii, când se făceau adeziuni pentru pilonul 2. Câți dintre cei care au făcut sume mari de bani au rămas cu ceva de pe urmă acestei campanii? Foarte puțini!

Că să ai succes în antreprenoriat, ai nevoie de timp că să înveți noi abilități, să faci greșelile care te vor ajută să crești.

De aceea, recomand antreprenoriatul pornit de la zero. De la ce AI tu acum, nu de la ce NU AI. Fără riscuri inutile, fără salturi mortale, fără să îți amanetezi viitorul.

Începe cu o lista de resurse pe care le ai acum la îndemână, fără să te gândești tot timpul la ceea ce iți lipsește:

  • ce pasiuni ai? ce îți place ție cu adevărat?
  • ce abilități ai? ce știi să faci?
  • ce educație ai? ce ai învățat până acum să faci?
  • ce experiență ai?
  • ce resurse ai acum? de ce spațiu dispui acasă, ce unelte ai? ce resurse financiare ai că să investești în produse sau în materie primă?

După ce îți dai seamă de ce resurse dispui, apucă-te și învață că să îți șlefuiești abilitățile. Să devii și mai bună. Să fii atât de bună în ceea ce faci, încât să ți se ducă vestea că buzduganul zmeilor. Investește doar în cursuri care îți șlefuiesc abilitățile sau care aduc noi abilități pasiunilor tale. Lasă cursurile motivaționale pentru cei ce nu vor trece niciodată la fapte și fă școală adevărată, învață meserie.

Nimic nu se face peste noapte și, cu cât te grăbești mai tare, cu atât îți întârzii succesul. Clienții au un al 6-lea simț și fug de disperați, însă îi atrag pasionații, oamenii talentați și muncitori.

Banii vin ușor dacă nu sunt prioritatea ta numărul unu. Pare paradoxal, însă dacă studiezi biografiile oamenilor cu bani, ai să vezi la fiecare un traseu similar: s-au concentrat pe pasiune, au muncit că să aibă produse și servicii de calitate și au visat că vor ajunge departe. Nu a contat că au început într-o rulotă, într-un garaj, într-o bucătărie. Logistica și imaginea nu sunt importante la început. Te vei ocupă și de logistică DUPĂ ce vei testa produsul tău și vezi că începi să ai contracte și vânzări. Această este o lecție pe care am învățat-o cu greu, pe pielea mea. Și care m-a costat toate resursele inițiale cu care plecasem din corporație. Nu investești în imagine și în logistică decât atunci când știi sigur că ai măcar un produs/serviciu/contract care îți aduce venituri constante. Până atunci, sunt bani aruncați pe fereastră.

Dacă vrem să nu mai transferăm și copiilor noștri frica asta continuă de sărăcie și obsesia banului făcut ușor, e momentul să avem mai multă încredere în noi și în ceea ce putem face cu talentul și abilitățile cu care ne-a înzestrat natura. Nu pe bani trebuie să te concentrezi, ci pe produse și clienți. Banii sunt o recunoaștere a talentului tău, nu un scop în sine.

Dacă vrei să știi cum poți să îți construiești propria afacere pornind de la ceea ce AI deja, te aștept la următorul curs online construit special pentru tine. Îl găsești aici.

Nu mai aștepta că viață să ți se întâmple. Ai încredere în tine! Fă-ți răi din ce ai!

Alina Bota

Fondator Mamprenoare

Copyright @2016 - 2023 MAMPRENOARE.EU
Share
crossmenu