Diferența dintre un produs ieftin și unul scump

Cu ceva timp în urmă circula pe Facebook o postare făcută de o mămică antreprenor în care se spunea cât este de nedrept faptul că, dacă Rihanna promovează un nou ruj, milioane de oameni îl cumpără, dacă Oprah lansează un nou program de slăbit, milioane de oameni îl încearcă, însă dacă o prietenă sau o membră a familiei tale își lansează un produs, oamenii sunt reticenți. Nu doar că nu cumpără, nici măcar nu îți dau un “like” la postările despre afacerea ta.

Deși pare nedrept, această este realitatea și ca să o putem înțelege, trebuie să înțelegem ideea de brand.

Ce este un brand?

Un brand este o idee a unei persoane sau a unei companii care este deja validată prin experiența clienților care îi oferă încredere.

Un brand este o promisiune a valorii și, atât timp cât valoarea este percepută de către audiența și brandul își ține promisiunea făcută audienței sale, nivelul de încredere cu care este investit crește și, implicit, valoarea brandului.

Există 4 tipuri de branding:

1. Personal Branding – persoane fizice își folosesc propriul nume, cunoștințele, experiența și personalitatea pentru a câștiga încrederea publicului și a-și promova produsele și serviciile. Avem ca exemple artiști, muzicieni, politicieni, influenceri (Oprah, Tonny Robbins), dar și antreprenori (Richard Brandon sau Henry Ford)

2. Branding orientat pe produs – în acest caz calitatea produsului, modul sau de prezentare și prețul sunt mult mai importante decât persoana care îl produce. Vorbim aici despre produse inovative sau produse care au o calitate excepțională și se diferențiază față de competiție.

3. Branding orientat pe servicii– clienților li se câștigă loialitatea prin calitatea extraordinară a serviciilor (Amazon, Airbnb). Este cazul magazinelor online, de exemplu, unde diferențiatorul poate fi termenul de livrare sau garanția oferită clienților.

4. Branding de corporație – cum e cazul băncilor, companiilor de asigurări sau companiilor din domeniul telecom unde loialitatea clienților este obținută atât prin calitatea serviciilor și a produselor, cât și prin soliditatea financiară și vechimea brandului.

Exista și companii care nu au nevoie de branding?

Dacă serviciile tale sunt B2B și ai un portofoliu de clienți stabili care comandă de la tine în mod constant și te recomanda mai departe, probabil că nu ai nevoie de branding (fabricile care funcționează în regim de lohn). La fel, nu ai nevoie de branding dacă produci cuie sau șuruburi. Clienților nu le prea păsa nici cine ești, nici cu ce e diferit cuiul tău față de al competiției, îi interesează doar să cumpere cuie la un preț cât mai mic.

Brandingul este esențial pentru micii antreprenori

Când ești un antreprenor la început de drum, faptul că ai un produs extraordinar sau oferi niște servicii unice pe planetă la cel mai mic preț posibil nu prea are relevanță dacă nu ești cunoscut.

Pentru a deveni cunoscut, concentrează-te pe următorii 7 pași:

1. Emoțiile sunt baza construcției oricărui brand. Concentrează-te să înțelegi emoțiile celor cărora te adresezi ca să poți transmite prin brandul tău mesajul că le înțelegi, empatizezi cu ele și îți pasă. Ce tip de emoții încerci să transmiți audienței tale: bucurie, fericire, grijă, dragoste, frică de ceva anume?

2. Dorința este motorul care îți va mișca audiența. Indiferent de domeniu, fiecare dintre noi activăm în același business al împlinirii dorințelor umane. Ce dorințe îndeplinește brandul tău? E dorință de dragoste, de mâncare, de putere, de atractivitate, de siguranță?

3. Diferențierea – care este personalitatea brandului tău? Cum se diferențiază față de ceilalți? Cum faci interacțiunea cu brandul tău memorabilă?

4. Încrederea - indiferent cât de bune și ieftine sunt produsele noastre, dacă nu reușim să câștigăm și să menținem pe termen lung încrederea audienței, putem închide porțile. De multe ori e nevoie de ani de zile că să câștigi încredere audienței și de o singură eroare că să o pierzi. Cum câștigi încrederea? Prin personalitatea și cuvântul tău, prin calitatea produselor, prin calitatea serviciilor?

5. Valoarea - atunci când oferi un produs sau un serviciu valoros, publicul se va grăbi să plătească pentru el. Când ești mic antreprenor nu ai șanse să intri într-o competiție a prețurilor cu concurența, că urmare te concentrezi pe valoarea oferită clienților. Ești mai empatic, mai grijuliu, mai atent la nevoile clienților? Cum se reflectă valoarea în comunicarea ta?

6. Conectarea - un brand fără comunitate nu există. Comunitatea presupune conectarea între brandul tău și audiența ta, dar și conectarea fanilor tăi între ei. Brandul tău nu este despre ține, este despre cât ești de conectat cu lumea din jurul tău. Cu cât reușești să conectezi cât mai mulți oameni în jurul mesajelor transmise de ține, cu atât brandul tău este mai valoros.

7. Apartenența – brandul tău trebuie să permită persoanelor cu personalități diferite, dar cu preocupări, obiceiuri și valori comune să se conecteze între ele și să aibă un sentiment de siguranță și de apartenență. Cum poate brandul tău să rezoneze cel mai bine cu personalitatea și credințele audienței tale?

Dacă ești antreprenor la început de drum, înainte de a cere clienților să cumpere de la tine, gândește-te întâi la următoarea situație. Să presupunem că ești femeie, ai ieșit și tu în oraș la o cafea și vine un necunoscut, se prezintă și apoi te cere de nevastă. Nici măcar nu te-a întrebat dacă ești căsătorita sau dacă îți dorești să te căsătorești, pur și simplu scoate inelul de logodnă și îți zâmbește larg. El știe că e cea mai bună alegere pentru tine!

Acum să ne întoarcem la Rihanna. Pentru milioane de oameni de pe planetă, Rihanna e un brand consacrat. Rihanna poate vinde orice pentru că brandul ei e asociat cu luxul, calitatea, profesionalismul, succesul.

Pentru a-ți vinde produsele nu e nevoie să ai notorietatea Rihannei, însă audiența ta te va alege întotdeauna pe tine dacă înveți să te conectezi și să comunici cu ea prin branding.

Tine minte: singurele produse care se vând repede și fără branding sunt produsele ieftine.

Alina Bota

Fondator Mamprenoare

Copyright @2016 - 2023 MAMPRENOARE.EU
Share
crossmenu