Eu sunt Diana Popescu, locuiesc de cativa ani in Constanta, unde m-am relocat odata cu o noua etapa din viata mea – maternitatea, dupa niste ani petrecuti peste ocean si un alt numar de ani petrecuti intr-o corporatie americana in Bucuresti. Sunt mama unei fetite de 4 ani, care ne-a adus, asadar, pe mine si pe sotul meu in orasul de la mare, unde eu am copilarit. De 2 ani am inceput impreuna un business cu solarii, unde facem cultura de legume bio in spatii protejate. Eu mi-am pastrat pentru moment si jobul din corporatie pe care il fac de acasa. Cu timpul, insa, imi doresc sa ma desprind total si sa ma dedic exclusiv initiativelor proprii.
Ideea acestui business nu s-a nascut neaparat dintr-o pasiune mai veche pentru agricultura, domeniu despre care, de altfel, nu stiam mai nimic, ci mai mult din nevoia de independenta, de exprimare mai eficienta a potentialului si de dezvoltare personala, pe care nu o mai simteam palpabila in mediul corporate.
Oportunitatea s-a cristalizat in momentul in care am ajuns la un consultant specializat in accesarea de fonduri UE pentru agricultura. A aparut apoi si un teren agricol langa Constanta cu 2 solarii deja construite, dar intr-o stare destul de avansata de degradare. Am inceput sa cultivam legume, mai stangaci la inceput, cu mare nevoie de capital uman, de informatii specializate despre legumicultura, de o relatie comerciala cu supermarketuri, cu piete etc.
Avem in acest moment o exploatatie agricola de 2 hectare, cu doua solarii cu o suprafara de 8500 metri patrati in care facem alternativ si in functie de sezon diverse culturi de legume: tomate, castraveti, ardei kapia, salata verde, dovlecei. Inca experimentam in functie de cererea pietei si complexitatea lucrului la planta.
Ne straduim sa facem o cultura curata, ecologica, cat mai putin ajutata de substante chimice pentru crestere si coacere, cu polenizare cu bondari importati din Belgia. Inca invatam ce inseamna sa ai o productivitate a plantei competitiva pe piata si nu artificial accelareta pentru a iesi foarte devreme pe piata in detrimentul ideii de natural. Descoperim care este atitudinea comerciantilor de tip supermarket fata de un produs bio, care are gust, dar care se strica repede in comparatie cu unul bombardat chimic, care este mare, perfect ca forma si rezista intact timp de 2 saptamani. Avem concurenta de la producatori care fac cultura hidroponica – in vata minerala, in care leguma nu creste in sol, natural, ci intr-un mediu artificial. Din pacate, nu exista reglementari legale in economie care sa prioritizeze comercializarea culturilor natural obtinute in sol.
Suntem, insa, incantati ca am reusit sa avem tomate si de 500 grame fructul, care chiar se strica in 2-3 zile si cu o productivitate coplesitoare a plantei, pentru ca niste bondarei harnici au ajutat la lucrul la planta. Desi nu suntem sustinuti asa cum trebuie de economie ca si start-up, nu ne pierdem optimismul, ramanem incapatanati, pentru ca initiativa privata, desi deloc usoara, este motorul unei economii sanatoase si a unei societati echilibrate, in care noi toti, ca si tineri parinti, ne dorim sa ne crestem copiii.

Date de contact:
Happy Green Organic S.R.L
Comuna Nicolae Balcescu, Jud. Constanta
Diana Popescu: 0743558052