De la haos la organizare în mamprenoriat

Pentru majoritatea mamprenoarelor (mame antreprenor) primul an de activitate este la fel ca primul an de creștere a copilului: un haos absolut în care încerci să le faci pe toate și să înveți din mers. Femeile tind să ia decizii bazate pe intuiție, sunt orientate pe soluții, trec repede la acțiune și se adaptează pe parcurs, ceea ce poate funcționa de minune în viața de familie, nu însă și în afaceri. În afaceri, dacă ne apucăm de treabă și ne bazăm pe faptul că “om vedea noi ce iese, improvizăm pe parcurs”, ne putem trezi că în câteva luni ne epuizăm toate resursele de timp, bani și energie. Atunci avem două opțiuni: renunțăm la visul nostru sau punem mâna pe hârtie și pe pix și începem să ne organizăm.

Se spune că oamenii inteligenți învață din propriile greșeli, doar geniile învață din greșelile altora, așa că vă propun să fiți genii în acest caz și să învățați din experiența celorlalte mamprenoare care au testat pe propria piele ce înseamnă să pornești în necunoscut fără să știi clar încotro te duci, fără o hartă sau o busolă. 

Mereu îmi vine în minte o metaforă din navigație: e ca și cum ai pleca cu barca din port în aventura vieții tale, cu provizii limitate și fără GPS, cu speranța în suflet că vei ajunge pe o insulă plină de comori care te așteaptă pe tine să le descoperi. De cele mai multe ori astfel de aventuri se termină prost, în mijlocul oceanului, fără resurse sau între pirați. 

Dacă vrei ca antreprenoriatul să devină pentru tine un stil de viață și nu o aventură care să te lase epuizată fizic și emoțional, atunci primul lucru pe care trebuie să îl faci este să înveti să planifici și să faci din planificare un obicei.

Ușor de spus, însă nu e ușor deloc să planifici de una singură și să te și ții de ceea ce ai planificat. În primul rând, nu toate mamprenoarele au lucrat în corporate ca să învețe să planifice (la școală nu ne învată nimeni această abilitate esențială pentru succes), iar în al doilea rând, e greu să te ții de planuri când dă viața peste tine și uiți de multe ori ce e cu adevărat important.

Noi, în Mamprenoare Business Hub & Accelerator, am discutat mult între noi pe această temă și am realizat că uneori ne lipsește un șef care să ne spună ce să facem și să ne țină responsabile să ne ducem obiectivele la îndeplinire. 

Cum în antreprenoriat șeful ești tu, singura soluție e să apelezi la un consultant de business care să te ghideze și la un coach de business să te țină din scurt ca să îți poți îndeplini obiectivele. 

Dar ce faci atunci când nici timpul și nici bugetul nu îți permit să apelezi la specialiști? 

Soluția găsită de noi este o întâlnire online, organizată exclusiv pentru membrele hub-ului nostru - antreprenoarele care sunt abonate la platforma noastră - în care avem ca invitat un consultant de business din comunitate - pe Ramona Gomboș - RGQ Consulting. 

Ramona ne-a învățat cum să ne facem planificarea pe 2021 încă din decembrie 2020 și ne reunește trimestrial în aceste evenimente numite Quarterly Objectives Review & Reflections pentru a analiza ce anume am realizat în trimestrul anterior, să vedem unde ne aflăm în ceea ce privește obiectivele anuale și ce anume ne propunem pentru trimestrul următor.

Este un exercițiu care se face în echipe de câte 2 membre (în breakout rooms pe Zoom), iar concluziile și reflecțiile se împărtășesc în grup pentru a inspira și alte membre.

Soluția găsită de noi funcționează foarte bine, deși simțim nevoia să ne vedem mai des decât odată la 3 luni și, împreună cu Codruța Ștefanigă - Coach & Trainer, Head of Learning Mamprenoare, încercăm să găsim soluții inovative pentru a ne reaminti de obiectivele noastre mai des decât o dată la 3 luni. 

Planificarea ne ajută să știm încotro ne îndreptăm și să avem niște borne pe traseu. Următoarea întâlnire de planificare va avea loc miercuri, 7 iulie și dacă vrei să începi să lucrezi organizat de acum încolo, te invităm să devii membră a hub-ului nostru ca să poți beneficia de toate instrumentele pe care le punem la dispoziție membrelor noastre. 

În antreprenoriat însă, pe lângă partea de planificare, este nevoie și să iei în permanență decizii și nu prea ai cu cine te sfătui, mai ales dacă nu ai asociați. Cu angajații te sfătuiești până la un anumit nivel (dacă ai angajați), familia și prietenii sunt subiectivi sau nu au experiență, iar consultanții costă. 

În articolul următor vă voi prezenta un alt instrument pe care noi l-am implementat în Mamprenoare și ne ajută să luăm decizii pe afacerile noastre. 

Alina Bota 

Fondator Mamprenoare 

Copyright @2016 - 2023 MAMPRENOARE.EU
Share
crossmenu