Cum transformi o pagină de Facebook într-o comunitate?

Mamprenoare a fost un nume înainte de a fi o comunitate, mai exact numele unei pagini de Facebook înființată în 31 iulie 2016 pe care mi-am propus să comunic cu doamnele cu care făceam consultanță 1 la 1 pentru deschiderea unei afaceri. Majoritatea erau și mame, unele erau chiar în perioada concediului de maternitate.

La câteva zile de la înființarea paginii o firmă care vindea servicii de branding si web-design a făcut un grup cu același nume și a cumpărat domeniul mamprenoare.ro. S-au gândit că e o idee bună să pescuiască ușor cliente care, proaspăt ieșite din consultanță cu proiectul noii afaceri în buzunar, aveau nevoie de branding și website-uri. Așa că, și-au imaginat că ele căutau „Mamprenoare” pe net și aterizau direct în brațele lor. Din păcate pentru ei, doamnele mele nu erau niște gâște rătăcite pe internet, ci niste femei educate care știau clar că o firmă care copiază un nume nu este o firmă de încredere, așa că i-au îngropat în recenzii negative si s-au potolit rapid. Nici domeniul mamprenoare.ro nu l-au mai reînoit, așa că după un an l-am cumpărat și acum e pagina asociației noastre.

Acela a fost primul moment din istoria mamprenoare când am simțit că avem o comunitate.

Comunitatea a fost cea care și-a apărat numele și atunci am înțeles că acest proiect nu îmi mai aparține mie, ci rolul meu este acela de a-l adapta mereu la nevoile comunității, de a avea grijă ca el să devină tot mai puternic și de a crește lideri care să îl ducă mai departe.

Cine își imaginează că e usor să formezi o comunitate de orice fel cu români, n-a făcut niciodată parte dintr-o comunitate de părinți, din comunitatea locatarilor sau dintr-un partid politic de la noi.

Nu știu dacă e perioada comunistă care ne-a afectat și ne-a făcut să fim individualiști, perioada de tranziție în care ne-am luptat fiecare pentru supraviețuire sau școala noastră care nu ne învață să colaborăm, însă la noi e plin de cârcotași, ne călcăm pe orgoliile mult prea mari și suntem adepții “dadarismului” (da, dar …).

Dacă mă raportez la experiența pe care am trăit-o locuind 4 ani în Belgia, când am simțit ce înseamnă cu adevărat să ai o comunitate alături în satul în care trăiești și la scoala la care merg copiii, tind să spun că pe noi școala ne formează egoiști. La belgieni se educa acest spirit de comunitate de la gradiniță, iar copiii cresc în interiorul comunității locale și sunt protejați și educați nu doar de școală, ci și de mediul în care locuiesc. Astfel, ei învață să colaboreze, să ceară sprijin, dar și să ofere.

Dar, să revenim la Mamprenoare.

O comunitate nu se naște peste noapte și cu siguranță nu doar pe internet. E nevoie de multe întâlniri, de conectare, de multe chestionare pentru a testa nevoile, de “trial and error” și de multe dezamăgiri în care dai cu basca de pământ și apoi o iei de la capăt după un pahar de vin și un somn bun.

Comunitatea trece exact prin aceleași etape ca orice echipă: forming (formare), storming (furtună), norming (introducerea regulilor), performing (claritate și focus) și adjourning (recunoaștere).

Experiența în managementul echipelor avută anterior construirii comunității m-a ajutat să înțeleg momentele prin care trecem și să țin bine timona în mână ca să nu mă ia valul emoțiilor atunci când - în urmă cu vreo 2-3 ani - am intrat în furtună. Acum suntem pe un traseu clar, avem busolă și echipaj bine pregătit pentru orice situație.

O comunitate unită și funcțională are nevoie de mai multe ingrediente-cheie:

  1. Valori comune – cele 7 valori ale comunității mamprenoare au reieșit în urma unui brainstorming comun cu membrele comunității, nu au fost impuse.  
  2. Viziune comună – toate ne dorim ca fiecare femeie din România să aibă șansa să își pună în valoare abilitățile pentru a-și putea întreține familia din veniturile proprii și orice proiect trebuie să îndeplinească această viziune.
  3. Lideri empatici și hotârâți – avem o echipă de lideri locali care ascultă nevoile comunității, sunt proactivi și nu ezistă atunci când au de luat decizii. Sunt femei care își asumă deciziile luate și duc proiectele până la capăt.
  4. Criterii clare de selectie a membrilor comunității – calitatea membrilor este mai importantă decât numărul. Nu avem nevoie de mase inerte de oameni, ci de oameni de calitate, care pot fi mobilizați în diverse proiecte ale comunității. Odată format un nucleu puternic care are aceeași voce și funcționează bine împreună, acesta poate fi replicat oricând păstrând un ritm lent pentru a permite integrarea noilor membri.
  5. Proiecte win-win care să includă majoritatea membrilor comunității și care să le ofere valoare. Dacă membrii unui grup nu au nimic de câștigat, nu rămân alături de grup. Noi ne dorim să oferim șansa fiecărei femei să învețe din grup și să se afirme în cadrul grupului.
  6. Perspective de creștere pe termen lung – ne dorim să extindem această comunitate în fiecare oraș din țară, însă nu ne grăbim. Nu avem un termen-limită, nu suntem un partid politic presat de ziua alegerilor, avem răbdare să selectăm lideri locali empatici și hotărâți care să aibă voință și răbdare să construiască.

Mamprenoare face 6 ani la finalul lunii iulie și asta arată că se pot construi comunități în România atunci când ai o viziune, ești mereu pregătit pentru schimbare, ai echipă de lideri puternici și abilități de comunicare.

Ușa noastră este deschisă oricărei femei care își dorește să aibă independență financiară și pentru asta este dispusă să:

  • învețe de la alte femei
  • ofere la rândul ei sprijin altor femei
  • colaboreze cu membrele comunității

Când spun “ușa noastră”mă refer la mai multe uși deschise pentru femei aflate în diverse etape de dezvoltare a proiectelor lor:

  1. GRUPUL MAMPRENOARE – comunitatea noastră de facebook unde avem peste 3500 de femei antreprenor sau interesate de antreprenoriat și unde avem un program structurat cu postari tematice zilnice în care le oferim doamnelor din grup posibilitatea să  împărtășească informații, sfaturi sau să ceară recomandări.
  2. PAGINA MAMPRENOARE – comunitatea extinsa din care fac parte și oameni care ne urmăresc fără să fie neapărat femei sau interesați de antreprenoriat.
  3. PLATFORMA MAMPRENOARE – e o vitrină virtuală unde membrele hub-ului nostru își prezintă companiile, evenimentele și produsele. Ele sunt femei care au deja o afacere și își doresc să îi crească vizibilitatea și credibilitatea dincolo de mediile proprii de promovare. Sunt femei care sunt în etapa de stabilizare a veniturilor sau scalare a afacerii și sunt dispuse să învețe, să colaboreze și să iasă din zona lor de influență.
  4. EVENIMENTELE MAMPRENOARELOR – evenimentele online de tip Meet&Learn, evenimentele de tip ALS (coaching de grup) sau evenimente offline de networking permit membrelor platformei să se cunoască bine și să aplice principiile învățării colaborative.
  5. REVISTA MAMPRENOARE – o revista glossy printata periodic în care scriu doar femei antreprenor. Revista este o modalitate de promovare în grup care înlocuiește cu succes mapa cu flyere cu o revistă de business plină de sfaturi și recomandări.
  6. ASOCIATIA MAMPRENOARE – proiectul nostru de suflet unde dăm mai departe ceea ce am învățat femeilor aflate la început de drum în atreprenoriat și facem proiecte caritabile pentru copii si femei. Aici oricine se poate deveni voluntar sau sponsor.

Toate aceste instrumente au fost create cu scopul de a îndeplini misiunea noastră comună de a oferi un mediu prietenos de creștere și dezvoltare pentru fiecare femeie care își dorește acest lucru.

Abia acum, dupa 6 ani putem spune că Mamprenoare este mai mult decât o pagină de Facebook, este o comunitate.

Alina Bota

Fondator Mamprenoare

Președinte Asociația Mamprenoare

Copyright @2016 - 2023 MAMPRENOARE.EU
Share
crossmenu