Una din marile mele frici când eram însărcinată a fost că nu voi mai reuși să lucrez. Sunt freelancer din 2013 și nici în ruptul capului n-aș fi putut să-mi iau doi ani de pauză pentru că știam cât de greu mi-a fost să-mi aduc clienții aproape.

Așa că am lăsat frica asta să mă cuprindă, apoi i-am mulțumit pentru tot și mi-am făcut un plan.

Fetița mea m-a ajutat să-mi găsesc o nișă

Înainte să nasc, aveam impresia despre mine că pot să fac de toate: scriere de texte și social media, dar parcă și un pic de design și chiar și de PR. Din când în când, mă mai credeam și web designer sau programator și mă apucam să implementez teme de WordPress și să mă frustrez că nu-mi iese.

Adevărul este că aveam mult timp liber.

Acum nu mai am, iar apariția copilului m-a determinat să mă gândesc serios la ce-mi place cu adevărat să fac și cu ce vreau să merg înainte. Așa că am rămas doar la scris, iubirea mea dintotdeauna.

Când ai un copil, ești mai organizată

Poate sună contra-intuitiv, dar pentru mine s-a dovedit a fi adevărul. Fetița mea are acum 3 ani și tot de atât de mult timp am început eu să-mi planific zilele în cel mai mic detaliu.

În fiecare duminică, îmi deschid calendarul și trec în el toate task-urile pe care le am de făcut pentru următoarea săptămână. Mi le împart pe zile, în funcție de urgențe și priorități și încerc să nu las nimic în afară.

Asta înseamnă că îmi trec în calendar până și antrenamentele de la sală, orele petrecute la spațiul de joacă, ieșirile la film cu soțul sau la cafea cu prietenele. Trec totul acolo și mă asigur că reușesc să echilibrez activitățile, cât de cât.

Când copilul se joacă singur

Când ești însărcinată, citești mult despre cum se cresc copiii, citești despre attachment parenting și-ți iei de acolo ideea că rolul părintelui este să fie acolo pentru copilul său, orice-ar fi.

Dar adevărul este că fiecare dintre noi interpretează informația asta din prisma propriei povești de viață, iar copiii se mai pot juca și singuri, dacă se simt în siguranță.

Pe la 2 ani și ceva, fetița mea – probabil sătulă să o vadă pe maică’sa citind toată ziua -, a descoperit că știe și ea să „citească”. Și de atunci au început perioadele în care își citește singură și inventează povești, iar această activitate poate să dureze chiar mai bine de o oră, timp în care eu pot lucra în liniște. Cu răbdare și consecvență, i-am găsit o activitate suficient de interesantă pentru ea, încât să își dorească să o facă și singură. Se poate!

În rest, mai cu ea în brațe, mai pe sub scaunul meu de la birou, mai la somnul de prânz, până la urmă o scot la capăt și reușesc să livrez materiale care să-mi bucure clienții.

Așa că, dragi mame, să știți că există viață de antreprenoare și după copil, și încă una și mai bogată decât înainte. Iar, dragi clienți, apelați cu încredere la mamele cu afaceri proprii!