Bună! Sunt Irina Nichifiriuc, sunt Instructor Hand in Hand Parenting și mama a trei copii de 10, 7 și 5 ani.

Așa încep mai toate seminariile, cursurile sau conferințele mele. De ce mă prezint ca femeie de afaceri și ca mamă? E simplu. Aceasta este realitatea mea.

Când mă uit în sală îmi sar în ochi sprâncenele ridicate sceptic când vorbesc de mămicie. Îi recunosc sub sprâncene pe corporatiști. Nu pot să nu îi iubesc pe cei care au decis ca asta să fie realitatea lor. Salariul vine la timp, planul îl face altcineva, iar responsabilitatea este împărțită între membrii companiei. În cel mai rău caz primești compensații pentru timpul dedicat companiei și alegi un alt angajator mai priceput. Ai vacanțe plătite și diverse beneficii în care poți include și familia. Mi-s dragi corporatiștii pentru că sunt ambițioși, știu ce vor și nu se dau în lături de la muncă.

Un alt set de sprâncene se ridică spre mine cu admirație ori cu resemnare. Acestea sunt lipite bine de fețele antreprenorilor. Fie că au pornit deja pe cont propriu sau visează discret la afacerea vieții lor, toți au aceeași alură. Nu pot să nu-i iubesc nici pe ei și, mai ales, pe femeile antreprenor. Au planuri mărețe și vise și mai și. Caută să includă viața de familie în  afacere. Își folosesc timpul și abilitățile la capacitate maximă, iar eficiența pare să fie una dintre superputerile lor. Mi-s dragi antreprenorii pentru că sunt ambițioși, vor să știe tot și nu se dau în lături de la muncă.

Pentru mine decizia între a fi angajat și a fi antreprenor s-a bazat pe trei întrebări:

  1. Cine decide cât timp dedic muncii?
  2. Cine mă poate face fericită?
  3. Cine îmi crește și îmi educă copiii?

Când răspunsul la toate trei a fost ”EU”, am știut că singura cale de urmat este antreprenoriatul. E ușor? Uneori. Am regrete? Câteodată. Aș face aceeași alegere? Întotdeauna.

În plus, mămicia m-a pregătit temeinic pentru antreprenoriat. Păi, cine trebuie să mai fie de serviciu 24/7, să planifice totul din timp, să găsească soluții de ultim moment, să se reinventeze și să se adapteze după cum se dezvoltă piața, să treacă lin de la a fi ”cea mai bună”, la a fi ”cea mai rea” și înapoi la bună? Cine și-a exersat abilitățile de negociere cu fiecare brocoli, rochiță roșie sau cămașă? Cine este la curent cu toate schimbările din piață pentru a nu fi luată pe nepregătite când e timpul pentru”Leapșa pe personaje din desene animate”? Cine a mediat conflicte care l-ar pune în încurcătură și pe Obama direct în tranșee și a supraviețuit să povestească despre ele?

Râdeți voi, râdeți, dar știți foarte bine că fiecare abilitate dobândită sau exersată în mămicie este o unealtă de aur în lumea de business.

Acum că am atâtea atuuri, n-ar fi fost păcat să nu le folosesc?! O mamă și un antreprenor bun, n-ar sta să se gândească de două ori. Ar profita de moment și de oportunitate pentru că în antreprenoriat, ca și în mămicie, timingul este foarte important. O clipă prea repede sau prea târziu te poate dezechilibra pentru o bună bucată de timp.

Recomandarea mea este să îți iei timp să răspunzi la întrebările importante pentru tine și să începi să trăiești viața pentru care ai fost menită să o ai. Te vei iubi pentru asta. Copiii te vor respecta, iar viața te va răsplăti.

Sunt Irina Nichifiriuc, Manager comunitatea Mamprenoare Iași, Instructor Hand in Hand Parenting și mama a trei copii de 10, 7 și 5 ani. Mă găsiți pe www.sfatulmamei.com, în Iași și în online pe Facebook Sfatul Mamei.