Afacerile clujencelor

Iustina Rangu, Arhitect

Platforma mamprenoare.eu adună la un loc afaceri din toate domeniile și din toate colțurile țării. Prin intermediul acestor interviuri dorim să vă prezentăm antreprenorul care stă în spatele afacerii cu ideile, satisfacțiile, dar și provocările sale, mai ales în această perioadă de criză.

Potrivit ultimului studiu KeysFin, „Antreprenoriatul feminin, un deceniu de provocări. Era 4.0“, peste 500.000 de femei sunt implicate în prezent în afaceri, în calitate de acționari în companii active pe piața din România. În Cluj-Napoca există în acest moment aproximativ 27.000 de afaceri cu acționariat feminin, însă majoritatea afacerilor fac parte din categoria microintreprinderilor.

În contextul actual al pandemiei și având în vedere perspectiva unei crize economice mondiale generată de pandemie, ne-am propus să cunoaștem cât mai multe femei antreprenor din Cluj-Napoca și să încurajăm astfel clujenii să susțînă afacerile femeilor din comunitate.

Cum vă numiți, ce afacere aveți și unde vă găsim?

Iustina Rangu, arhitect. În cadrul firmei, Air Photography&Design, mă ocup de proiecte de design interior, în special pentru locuințe.

Spuneți-ne 5 cuvinte care vă reprezintă.

Ambițioasă, muncitoare, implicată, devotată, creativă.

Cum v-a venit ideea acestei afaceri? Este un vis mai vechi sau a apărut că o oportunitate?

Fiind pe sfârșitul concediului de cresere a copilului la cea de-a doua minune din viață noastră, în 2017 am decis că trebuie să pornesc pe cont propriu, pentru a nu depinde de un program fix la birou. Împreună cu soțul meu, am deschis o firmă care pentru început s-a ocupat de ședințe foto de familie. Soțul meu e pasionat de fotografie, eu mă ocupam de "regia" de studio pentru a crea scenarii foto, și am învățat partea de prelucrare foto. În acest timp mi-am pregătit un portofoliu și am încercat să intru pe piață cu proiecte de design, ceea ce nu e foarte ușor, concurența fiind mare în domeniu.

Cum a fost debutul în antreprenoriat? Cine v-a susținut la început de drum?

A fost un început lent, dar din fericire am avut susținerea soțului meu, nefiind condiționată de presiunea financiara.

Cum a evoluat afacerea de-a lungul timpului? Ce v-a ajutat cel mai mult să creșteți?

De la studioul nostru foto am trecut cu pași mici spre domeniul de activitate pe care îl doream, și anume arhitectura și design de interior. Pe măsură ce au apărut proiectele, din păcate nu a mai rămas timp și pentru studioul foto, l-am lăsat în urma încet, încet. Un flux relativ constant de proiecte s-a format abia după doi ani de munca, timp în care reclama prin intermediul lucrărilor efectuate a fost cea mai eficienta.

Faceți parte din organizații profesionale, grupuri de susținere? Cum v-au sprijinit acestea creșterea afacerii?

Da, fac parte din ordinul Arhitecților. Nu am avut un sprijin în aceasta direcție.

Cât de implicată sunteți în afacerea dvs? Câte ore pe zi munciți? Aveți o echipă alături sau sunteți singură?

Momentan lucrez singură. Daca la începutul anului mă gândeam să extind echipa, din păcate lovitura dată de pandemie mă forțează să rămân în aceasta formulă deocamdată. În situația actuala, reușesc să adun 3-4 ore de muncă pe zi, fragmentate de activități, teme, ore on-line, joacă, și tot ce implică munca de acasă cu copiii pe lângă noi.

Cum reușiți să îmbinați viață de antreprenor cu cea de familie?

A fost mai greu la început. Intre timp au mai crescut copiii, sunt mult mai independenți, mai înțelegători. Uneori e dificil de găsit soluții. Din fericire, în domeniul meu reușesc în mare parte să lucrez on line, limitez deplasările și sunt disponibilă celor de acasă pe cât se poate. Încerc să le asigur timpul necesar pentru conectarea în familie. Weekendurile le păstrăm pentru ei, lăsăm amândoi munca deoparte și avem activități împreună.

Ce înseamnă succesul pentru dvs? Cum vă vedeți afacerea peste 10 ani? Dar peste 20?

Mi-aș dori să formez o echipă, cu care să ies din sfera amenajărilor de locuințe, să avem proiecte complexe, în domeniul office și comercial. Mi-ar placea mult și ar fi o mare provocare să lucrez pe partea de restaurare, pe clădiri istorice, o pasiune de-a mea.Cui vă adresați cu produsele și serviciile dvs?

Vă adresați exclusiv clujenilor sau piața dvs este națională/ internațională?

Am lucrat și lucrez în continuare la nivel național. Într-o perioadă mai puțin activă, am căutat și am lucrat pe platforme internaționale. Din fericire, activitatea mea are un limbaj universal.

Credeți că v-a ajutat faptul că afacerea dvs este în Cluj-Napoca? Cum v-a ajutat asta?

Cu siguranță. E un oraș cosmopolit, cu o piață imobiliară dezvoltată. Avem mulți tineri educați, cu putere financiară, care își doresc o locuință care să îi reprezinte și care să iasă din banal. Mulți au înclinația, dar nu și timpul necesar să puna în practica o amenajare completa.

Vă ajută în afaceri faptul că sunteți femeie sau simțiți că este un handicap?

În domeniul meu de activitate, cred că e o super-putere să fii femeie. La nivel intuitiv, cred că se acorda mai multa încredere unei doamne care propune soluții de design.

Care credeți că sunt motivele pentru care majoritatea afacerilor femeilor românce sunt microintreprinderi?

Cred că, la noi, femeile nu au susținerea necesară pentru a acorda suficient timp unei afaceri. Avem o tradiție în a fi familiști, nu avem susținerea statului, a societății, uneori nici a partenerului în împărțirea sarcinilor. Chiar daca ai o carieră de succes, nu iți găsește nimeni nici o scuză (și de multe ori tu nu iți găsești o scuza) în a nu fi și mama, și soția, și prietena perfecta.

Cum v-a afectat pandemia? Ce ați învățat în aceasta perioadă?

Lovitura a fost destul de puternică. Din fericire începutul anului a fost unul bun, și multe luni am lucrat pe proiectele contractate atunci. A fost o perioadă în care cu toții ne-am dat seama cât este de importantă o atmosferă plăcuta acasă. Poate când iți petreci toată ziua pe drumuri și ajungi acasă doar pentru somn, nu realizezi acest lucru. Am încercat să merg pe aceasta direcție, să propun schimbări care se pot face cu ușurință dar să schimbe ambientul casei. Să organizez spatiile în așa fel încât să putem acomoda munca de acasă cu activitățile copiilor sau scoală on-line, încât fiecare să beneficieze de un spațiu personal. Au fost multe de învățat pe plan profesional și personal.

Ce mesaj aveți pentru femeile de afaceri din Cluj-Napoca?

Aveți încredere în forțele proprii, în ceea ce știți că vă iese bine. Și nu vă opriți din învățat!

Mamprenoare.eu își propune să reunească într-un singur loc afacerile femeilor antreprenor din Romania pentru a le oferi branding, promovare și networking online. Prin intermediul platformei, afacerile sunt prezentate în mod profesionist și pot fi găsite ușor după domeniul de activitate sau localitate.
Copyright @2016 - 2023 MAMPRENOARE.EU
Share
crossmenu